|
Budowa i sprzedaz domu |
Budowa i sprzedaz domu
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mam taki pomysł znaleźć tanią działkę zaciągnąć kredyt hipoteczny, wybudować na tej działce domu i sprzedać z zyskiem. Mam małą firme budowlaną więc koszty budowy ograniczyły by się głównie do zakupu materiałów, nie wiem tylko jak jest ze sprzedazą domu i działki z obciążona hipoteką, która byłaby oczywiście spłacona po sprzedazy. Inwestycja rozłozona w czasie (ok roku) ale wydaje mi się dość opłacalne zwłaszcze jeżeli znajdę tanią działke, bo jezeli chodzi o materiały to mogę dostać w dość konkurencyjnych cenach np. pustak supereks za jakieś 7,5 zł gdzie normalnie w w składach w mojaj okolicy jest po ok 10zł. Co o tym myślicie moze ktoś ma jakieś doswiadczenie z takich "zabiegach".
tania dzialka = malo atrakcyjna
dodatkowo kazdy ma swoj gust i swoje upodobania do terenu oraz rodzaju domu wiec to nie tak hop wybudowac i sprzedac bo ludzie wola sami wybudowac pod siebie i wziasc kredyt lub jak maja gotowke chyba ze komus sie bardzo spieszy ale to juz jest ryzyko
To ma sens w miastach lub pod miastami tam gdzie ludzie są zapracowani i szkoda im czasu na budowanie domu ale wtedy cena działki to już nie taki mały wydatek. Zainteresowanie domami pod miastem w stanie surowym jest bardzo duże.
Sama mam działkę 44 ary, od granic Krakowa 25km, pod Puszczą Niepołomicką, kupiłam ją w tym roku za 2tyś/ar i to nie jest drogo, zamierzam ją podzielic i za kilka lat albo sprzedać albo pobudować na niej domy i wtedy sprzedać, szukaj takich działek bliko miasta ale nie na tyle by kosztowała kokosy, wtedy to ma sens, ludzie w mojej okolicy budują na sprzedaż domy i nie mają problemu z ich sprzedażą i na dodatek na tym zarabiają. Powodzenia
mieszkam na wsi 20 km od większego miasta w mojej okolicy jest kilka niezamieszkałych sterych domów drewnianych ,niektórez zabudowaniami typu stodoła itp myslałem też zeby moze na początek kupić taki drewniany dom , wyremontować go stawiając przededewszystkim na pokazanie drewna i sprzedanie go jako dom całoroczny lub letniskowy wiem, że wielu warszawiaków kręci się w sezonie letnim po kokolicy i szuka włańnie czegoś takiego. Jezeli chodzi o atrakcje to nie jest tak tragicznie jest to region"zielonych płuc polskich, blisko puszcze białowieskiej, w pollizu rzeka nad jeziora też blisko max 1h samochodem więc tragedi nie ma .
Biznes jest biznes - jak wyjdzie to ok.
Co do kredytu to przed sprzedaza musisz pobrac z banku zaswiadczenie(osiwiadczenie) ze z chwila splaty okreslonej kwoty (kwoty kredytu i odsetek) bank "schodzi" z hipoteki. Szczegoly wyjasni Ci Notariusz przed aktem (gratis)
gdyby nawet kupić taki dom jak tu na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=281006537, przenieśc go na wcześniej kupianą działkę, zrobić elewację w półokrągłej szalówki tak, żeby wyglądał jak z okrągłego bala, wyremontować w środku, zmienić dach itp. to można by go sprzedać ze sporym zyskiem.
znalazłem dzisiaj dom 80 m2(murowany) z działką i zabudowaniami za 70tyś miejsce dosć atrakcyjne 100m od jeziora. Wkładajac nawet 100tyś w duzy remont mozna by to sprzedać z zyskiem zwłaszcza ze większość sam bym zrobił więc koszt remontu = koszt materiałów. Powiedzmy ze dobudowałbym część domu do ok 150-160(adaptacje poddasza +dobudówka) metrów od tego jakiś fajny taras, zabudowania mozna by zaadoptować na garaz itp. Jak myślicie możnaby na tej nieruchomosci zarobić.
A policzyłeś ile musiałbyś oddać US, notariuszom itd. na sam zakup zostawisz w kancelarii ok 4tyś zł przy sprzedaży chyba 19% US od przychodu(sprzedaż-kupno=zyskdo tego koszt materiałów, musisz zobaczyć ile kosztują domy w okolicy w podobnym standadzie do tego w którym ty sam masz zamiar ten dom wykończyć i wyjdzie Ci ile możesz na tym zarobić
Specjalizuję się w pracach wykończeniowych i adaptacjach, które wykonuję na wysokim poziomie, dokładnie i terminowo.Wykonuję usługi bez pośpiechu, wszystko co robię jest dokładnie przemyślane i wykonane w jak najlepszy sposób. W zakres moich usług wchodzą prace takie jak:
-wszelkiego typu zabudowy kartonowo-gipsowe -sufity podwieszane -panele ścienne i podłogowe -wymiana drzwi i okien -malowanie, gipsowanie, tapetowanie -wykonywanie tynków dekoracyjnych -układanie glazury i terakoty -biały montaż -instalacja elektryczna i wodno-kanalizacyjna -oraz wiele, wiele innych.... -wystawiam faktury vat Współpracuję z firmami wykonującymi pozostałe usługi: - meble na zmówienie -transport i przeprowadzki Mój nr. tel. 662148612, 600442413 Pozdrawiam
taaaa ja mam drewniak juz włożone w niego 70 tysiecy i nic nie widac...powodzenia
powaznie ? mozna zarobić ? chyba w plecy przeniesienie ? połowa z tego sie nie bedzie nadawała do ponownego montazu ( jak stoi to sie kupy trzyma , po demontazu jest do wyrzucenie ) koszt przewiezienia ? dach - 20 000zł wykonczenie ? kolejne 20 albo wiecej i masz stary dom za te pieniądze mozna kupić nówke ze swieżego bala ładne i całe
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|