|
Budowa oczek wodnych - strona 2 |
Budowa oczek wodnych
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
a jakiego typu oczka wodne klijeci najchetniej chca.i jakich rozmiarow?czy interesuje ich wszelkiego typu fonntanny oraz oswietlenie takiego oczka?
pomysl tez o kominkach na ogrodek do grilla. murowanych z kamienia albo cegiel :) a fontanne to ja kiedys myslalem zeby zrobic z betonu :) klientow moze za duzo nie byc ale jak wiecej prodoktow to wiecej zamowien.
odnawiam temat:)
Powracając do tematu o robieniu oczek... Nie ejst wielką filozofią zrobić klientowi oczko? BŁAD! Nic bardziej mylnego... Załóżmy, że klient chce oczko 45-60 000 l. Jak się do tego zabierzesz? Szpadlem? To już wcale nie jest takie proste- takiej wielkości oczka zwykle muruje się kamieniem, a nie wykłada folią. Czy w tym też dla Ciebie nie ma wielkiej filozofii? O odpowiednim wypoziomowaniu takiego oczka, aby woda sama zabierała syf do filtra już nie mówię. Przyłączam się też do myśli przedmówców odnośnie konieczności znajomości wielu zagadnień pobocznych- ryby, rośliny, filtry, fontanny... A jest tego na prawdę ogrom.
Poza oczywiście czytaniem jest też druga rzecz- praktyka. Z doświadczenia wiem, że te dwie rzeczy mają ze sobą mało wspólnego. Zakładamy, że przeczytałeś podręcznik "Jak zbudować samolot" i skleiłeś jeden model. Czy podjąłbyś się złożenia pełnowymiarowego samolotu? Nie sądzę... Nie zebym próbował torpedować Twój pomysł, bo jest dobry, tylko za mało na razie doswiadczenia.. Natomiast odpowiadając na pytanie ostatnie: klienci chcą takie oczko jakie pasuje do ich ogrodu- nie można powiedzieć, ze najczęściej chcą takie czy takie. Ale od 8 000 l mozna zarobić na oczku. Czas wykonania oczka jest już indywidualną sprawą każdego wykonawcy i każdego ogrodu. Może być tak, że ziemia będzie "z kamienia", a może być normalna. Zależy też od wielkości oczka i ilości pracowników. Pozdrawiam.
Pomysł uważam za bardzo dobry wcale sie tak długu nie buduje takiego oczka nawet jesli musi byc ono wyłozone kamieniami tylko jest jedno pytanie czy duzo jest takich firm i ile kliienci sa wstanie zapłacic za oczko sredniej wielkosci?
Wszsytko zależy od zasobności portfela i rynku w Twoim otoczeniu- ilości konkurencji. Ja opieram się na swoim rynku- woj. łódzkie. Czasem niestety warunki, w których mielibyśmy budowac oczko są tak trudne, że taka robota jest nieopłacalna. (Gruba warstwa gliny, same kamienie itd. Pisałem wyżej) Pisząc o kamieniach nie miałem na mysli wyłożenia go kamieniami, tylko WYMUROWANIE. Duże oczka buduje się właśnie w ten sposób (oczywiście nie wszystkie i w zależności też od budżetu klienta i potrzeb).
Witam!
Pomysł wydaje mi się dosyć dobry, lecz czym zamierzasz kopać te oczka??? Ja od nastepnego roku zaczynam świadczyć usługi minikoparką i Tobie taka maszynka też by się przydała, ewentualnie umowa z kimś kto świadczy usługi takim sprzętem. Pozdrawiam!
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Budowa oczek wodnych - strona 2": - Budowa oczek wodnych, prace ogrodnicze - Wypożyczalnia skuterów wodnych - jak zarobić na stawach wodnych??? - Sprzedaż Skuterów Wodnych - Wypozyczalnia skuterow wodnych
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|