|
BUDOWLANKA.. i bądź tu człowieku mądry zapraszam do dyskusji |
BUDOWLANKA.. i bądź tu człowieku mądry zapraszam do dyskusji
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich serdecznie! Wraz z moim tatą prowadzę firmę transportowo-budowlaną (niskopodwozia, wozidła, koparki i ładowarki). Noi tak obserwuje i pomagam na ile moge , ale też myśle co dalej gdyż płatności w tej branży to poprostu jakieś nieporozumienie!! Nie chodzi tu o stawki bo te nie są złe , ale chodzi o terminy płatności. Zleceniodawcy płacą jak chcą i nie obchodzą dane terminy! Jest faktura na 100000, a oni płacą po 20000 po 40000, a to są jakieś grosze bo wypłaty, paliwo, częsci ,LEASINGI ,i masa innych kosztów zżerają te pieniądze w mgnieniu oka i nic nie zostaje i jak tu coś planować jakieś ruchy kolejne przetargi skoro nie wiesz czy starczy na jutro na paliwo do maszyn! Wstawialiśmy maszyny na na obwodnice i autostrady, ja rozumiem każdy może mieć czkawke finansową ale maszyny były w wielu firmach i niestety jednoznacznie mogę przyznać że tam nikt nie poczuwa się do płacenie w terminie. Inna sprawa to ITD-inspekcja transportu drogowego oni również uprzykrzają życie jak mogą! Mamy dość młode zestawy, stan techniczny,kwitologia wszystko correct no to się naciski na osie nie zgadzały i 15000 zł !! Także biorąc to wszystko pod uwagę niestety ale uciekamy z dróg jako podwykonawcy któryś z rzędu w łańcuchu i starujemy w przetargach na jakieś roboty ziemne jakieś wyburzenia bo inaczej to nie uciągniesz!!! Sytuacja jest tylko o tyle dobra że mamy sprzęt ciężki i zawsze można coś podziałać.Zapraszam do dyskusji i dzielenia się informacjami doświadczeniami i poglądami może jakieś zlecenia!! Pozdrawiam
nie bardzo wiadomo o czym chcesz dyskutować. Rynek jaki jest każdy widzi
Są instytucje finansowe które świadczą usługi faktoringu. Faktoring to nic innego jak pożyczka pod wystawioną fakturę. Świetna sprawa, jak masz dobre przedsiębiorstwo i w miarę normalnych wypłacalnych kontrahentów, którzy płacą, ale się spóźniają.
Nie mówię tu o takich co nie płacą w ogóle bo nie maja kasy, czy bankrutują, ale z takimi pewnie nie współpracujesz. Więc faktoring polega na tym, że przedstawiasz im Faktury z terminem płatności które wystawiłeś, oni sprawdzają Twoja wiarygodność i tej firmy której Ty wystawiłeś fakturę i jak uznają że sprawa jezt bezpieczna to dostajesz kasę, pomniejszona o jakiś procent. Godzisz się na to, ale masz kasę od razu. Nie wiem jakie są teraz stawki, zależy to od długości terminu, Czyli niższe oprocentowanie jak faktura na krótki termin, i wyższe, jak długi termin. Mniej więcej wygląda to tak,że jak masz od kogoś dostać za 3 miesiące 100.000zł, to dostajesz od razu, ale np 96.000zł I obracasz. A oni potem po 3 miesiącach, ściągają sobie 100.000 od Twojego kontrahenta. Z czasem, wiedząc, że będziesz korzystał z faktoringu, warto zawyżyć wysokość ceny swojej usługi o ewentualne koszty faktoringu, żeby nie być "w plecy" o te kilka procent. Wbij w Google "faktoring" i poczytaj.
Faktoring finansuje termin płatności, a nie opóźnienie :)
Firmy faktoringowe - spółki lub banki - nie chcę kontrahentów którzy się spóźniają - najczęściej odsetki za opóźnienia płaci faktorant niestety. Oczywiście czasem faktor jest bardziej, a czasem mniej elastyczny. Niestety trzeba pamiętać również, że koszt faktoringu zawsze będzie wyższy niż kredytu obrotowego np. pod hipotekę.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "BUDOWLANKA.. i bądź tu człowieku mądry zapraszam do dyskusji": - Moje pomysły na biznes / piniądze. - Zapraszam do dyskusji!! - czy ktos madry wie? obuwie usa - Mądry Słoń system - Dotacja 17500zł - Lokal 20m2 ... Jakiś mądry pomysł ?? - Budowlanka
• Strona 1 z 1
|
|