|
Budy dla psów |
Budy dla psów
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Mam 15 lat i w wakacje zapewne będę miał trochę wolnego czasu. Nie mam trudnej sytuacji finansowej, a nawet bardzo dobrą (tata prowadzi jedną z większych firm w województwie), ale pomyślałem sobie, że w wakacje mógłbym robić budy dla psów i je sprzedawać. Może wydawać się to głupie, że chce jeszcze dorabiać do kieszonkowego (które takie małe nie jest), ale nie chce cały czas prosić o pieniądze rodziców tylko samemu cos zarobić. Co myślicie o moim pomyśle? Czy robienie bud może byc opłacalne?
Odświeżam...
chłopie, rzuć szkołę i zacznij te budy robić na cały etat. jak wypali to będziesz miał osobny biznes a jak nie to na początku będziesz gońcem u taty a potem przejmiesz największą firmę w województwie. A jak będziesz się uczył to nakłada ci do głowy bzdur i jeszcze nie daj boże zostaniesz jakimś filozofem albo profesorem. Pewnie że opłaca się robić budy dla psów podobnie jak karmniki dla ptasiąt i domy dla ludzi. tylko ze za nielegalne prowadzenie biznesu są duże kary więc idź najpierw do urzędu miasta i powiedz babie w okienku że prędzej trupem padniesz niż odejdziesz od okienka bez papieru że masz zarejestrowaną działalność gospodarczą, jednakże gdy mimo tego ta baba nie pęknie to spróbuj wręczyć jej łapówkę ze swojego pokaźnego kieszonkowego. tylko nie wykładaj tego bilonu oficjalnie, włoż to do jakiejś sakiewki i jak nikt nie będzie patrzył przerzuć szybkim ruchem nad szybą. Życzę powodzenia w biznesie
ps. jak już zaczniesz robić ten biznes to daj znać chętnie zatrudnię się u ciebie bo znam gościa którego brat ma dojście do młotka i gwoździ. pozdro siema nara
kowalow jestes zenujacy, mlody nie sluchaj tego cwiercinteligenta...
ja uważam że obrażanie innych świadczy o inteligencji więc nie wyraże opinii o tobie może doradź mu coś yntelygencie. napisz : tak młody startuj, psie budy to super pomysł. szczególnie w twoim wieku, a za tydzień napisze tu pięciolatek o pomyśle tuningowania ciężarówek. a o tym że małolat przy produkcji psiej budy upier.... sobie rękę to już się nie dowiesz.
Dziękuję Ci kowalow za porady, ale z nich nie skorzystam. Myślałem o jakiejś małej produkcji (4-5 bud na miesiąc). Twoja wypowiedź miała charakter ironiczny. Myślisz, że ja chce rzucić szkołę i od razy wypłynąć na szerokiwe wody z wielkim biznesem? Haha...
Miałem nadzieję, że ktoś udzieli mi na tym forum jakiejś porady. A co do firmy taty... Nie pisałem, że jest największa w województwie.
Pomysl, jak to pomysl... Jezeli budy bedziesz robil porzadne to masz szanse je sprzedac. Jednakze wez pod uwage, ze budy raczej ciezko sprzedac.
A jezeli chodzi o działalnosc... pogadaj z tata, on niech pogada z ksiegowymi, czy daloby sie to podpiac pod jego firme (raczej sie chyba da) i jeden problem bedziesz mial z glowy.
A właśnie! Dzieki Ci Johnyy_b, ze ty jedyny cos madrego napisales. Z tym podpisaniem pod firme to dobry pomysł, a co do jakości moich wyrobów to doswiadczenia nie mam, ale posiadam jakies umiejetnosci manualnie itd. Wierze, ze uda mi sie zrobic cos ciekawego i to sprzedac.
Jako, ze sam bude kupowalem to moge ci troche podpowiedziec, tzn. dac jakis zarys jak powinna wygladac. Wazne, zeby miala podwojne sciany i ocieplenie (styropian pomiedzy). Do tego zabezpieczony spod. Dach najlepiej pokryty gontami. Ja kupilem bude surowa, tzn. musialem sam malowac, ale lepiej by bylo jakbys sam je impregnowal. Najlepiej popatrz tez po rasach psom, zeby ustalic jakies standardowe rozmiary(np. szerokosc, wysokosc, wielkosc wejscia). Aha, i tak sobie przypomnialem, pamietaj, zeby dach wystawal troche nad wejscie, zeby psom do srodka nie padalo.
A tutaj takie drobne przemyslenia: I bardzo dobrze, ze nie chcesz swojego "konta" opierac tylko o wplywy z kieszonkowego od ojca. Jest to bardzo porzadana cecha. Niestety wiekszosc naszych rodakow jest tak zaprogramowanych (wlasciwie, od urodzenia), zeby byc zaleznym od kogos. Zazwyczaj cale zycie pracuja tylko po to, zeby przezyc. Nie potrafia wziac spraw w swoje rece, i niestety nie oszukujmy sie, o grubych pieniadzach moga tylko pomarzyc. Smutne jest tez to, a wlasciwie moze i nie smutne, a nawet moze i dobrze, ze ludzie wychowani w biedzie, zawsze beda biedni (nie bierzcie tego doslownie, tylko odpowiednio ta mysl przeanalizujcie). Wystarczy popatrzyc: ktos kto wydaje sie, ze ma wspaniale zycie, bogatego ojca, duze kieszonkowe, a jednak chce cos robic. A co na to odpowiedza ludzie? "Chlopie, po co ci to, jak masz kase" - czy ludzie, ktorzy to mowia, mieli kiedys wiecej jak 50 tys w kieszeni? Raczej nie, i nigdy nie beda mieli, bo ich ograniczenie, wychowanie oraz psychika im na to nie pozwoli. Prosty schemat takiego "spolecznego programu" wpajany nam od malego: Ucz, sie, skoncz liceum idz na studia. Jak skonczysz studia, to znajdziesz dobra prace. I tylko nieliczni chca sie z tego wylamac. Bo co komu po tym, ze cale zycie bedzie dla kogos pracowal. No i jeszcze wpajany od malego przez rozne organizacje m.in kosciol schemat, ze zycie w ubostwie jest dobre. Go*no prawda... Pozostawiam to co napisalem do przemyslenia, wszystkim, bez wyjatku. I mozecie mnie za to wyklnac, ale mam to gdzies...
Może ja dodam coś od siebie... Wiele osób uważa mnie za rozpieszczonego bachora, który o nic nie musi sie martwic, bo ojciec zapewnia mu wszystko czego tylko zapragnie. Ale mnie coś takiego właśnie boli, bo wszyscy myślą, że ja jestem albo mogę być największym de****em skoro mam kase od bogatego tatusia. Ja tak nie chce, a wyjasnienie dlaczego jest banalnie proste. Ja nie chce ciągle prosić o pieniadze rodzicow, bo chce w zyciu cos osiagnac. Moj tata juz cos osiagnal, ale ja chce sam cos osiagnac. Moze tak bede zaczynal swoja wielka kariere, a moze te budy to bedzie moj pierwszy i ostatni biznes, ale mam zamiar dazyc do tego abym za kilka/kilkanascie lat mogl sam do siebie powiedziec "Udało mi się". Spotkałem sie wielokrotnie z ludzmi, ktorzy mysla w ten sposób: Po co Ci praca skoro możesz całe życie brać pieniądze od innych. Wg mnie takie myslenie jest zle, a nawet bardzo zle.
Jestem psiakociarzem, miastowym. Więc buda mnie nie jest potrzebna. Myślę jednak, że powinieneś „pograć na snobiźmie" i w swojej okolicy robić budy „dizajnerskie" - jednostkowe. A wtedy Ci się opłaci. Snobizm jest jedną ważniejszych sił napędowych gospodarki. Sądzę, że macie zamożnych znajomych - wykorzystaj to. Nawet jeżeli psiak nie ma budy, to może ją mieć jako drugi domek (norę) + czujniki w domu - tam i z powrotem - przy drzwiach. Jest bardzo prawdopodobne, że zwierzak polubi wybór spanka. Bajerów może być więcej. Chylę czoła z szacunkiem dla Ciebie i Twoich rodziców. Więcej takich postaw. Pozdrawiam i trzymam kciuki.
Takich ludzi potrzeba nam w tym kraju. Sam gorąco Ci kibicuję i czekam na zdjęcia pierwszych realizacji. Projekty designerskie to wspaniały pomysł. Każdy kto ma fajny dom i ładny ogród, chętnie kupi równie ekskluzywną budę. Jeżeli masz smykałkę do majsterkowania, Twoi klienci na pewno będą zadowoleni.
Swoją drogą nawet gdy zrobisz 2 budy przez całe wakacje, zyskasz ogromne doświadczenie z zakresu podstaw rachunkowości i dbania o rentowność działalności. Będziesz musiał wziąć pod uwagę koszty materiałów, ew. transportu, aby Twoje działanie było rentowne. Takich rzeczy nie nauczy Cie pani od przedsiębiorczości (bo jak człowiek przedsiębiorczy może pracować w szkole). Gratuluję chęci i życzę powodzenia.
Dziękuje Wam za wszystkie wypowiedzi. Zmotywowaliście mnie i to nawet bardzo. Czytam to forum już jakiś czas i muszę stwierdzić, że takich ludzi, którzy potrafia doradzić i zmotywować do pracy jest coraz mniej, ale za to takich, którzy potrafią tylko krytykować coraz więcej...
Jak będziesz potrzebował „zaklęć marketingowo-reklamowych" - PW. Wymienimy telefony i pogadamy. Nie lubię komputerów i klepania w klawiaturę. Jestem w tym dobry - potrafię sprzedać „g...o w trawie". Kwestia czasu.
Widzę, że mimo młodego wieku jesteś bardzo dojrzały i do życia podchodzisz z dystansem, również życzę Ci powodzenia, pozdrawiam !
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Budy dla psów": - Budy dla psów - Budy dla psów PRODUCENT - założenie hodowli psów - hodowla psów - Goralskie meble ogrodowe, budy dla psa, drewno opalowe!!! - Karma dla psów
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|