|
Cegelnia |
Cegelnia
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
chcialbym dowiedzieć się czegos wiecej o zbudowaiu cegelni? Ten temat mnie zainteresował i to bardzo. Mam 1 hektar ziemi z podłączeniami w wodę, prąd itp. I chciałbym go wykorzystać pod cegelnie. Czy maszyny muszą być zadaszone?, czy jest problem z komponentami? ile wychodzi zysku na jednej cegle/pustaku? Jeżeli ktoś ma doczynienia z takim biznesem proszę o pare informacji.
Chyba sobie nie zdajesz sprawy z tego co piszesz założenie cegielni w szczerym polu (1ha ziemi) idz do UMiG i im to powiedz. Nawet tacy potentaci jak Wienerberger czy Leier kupują istniejące cegielnie a nie zakładają na 1ha. Po drugie trzeba mieć troche wiedzy o technologi produkcji , może napisz o jakich komponentach myślisz , bo przypuszczam że jesteś całkiem zielony. Powodzenia.
Ale żle napisałem, chodzi mi o produkcje pustaków. Jest tu artykuł o pustakach ale bardzo skąpy. Nie chodzi mi o super cegelnie produkcja pustaków.
Biorąc pod uwagę, że na przestrzeni ostatnich dwóch lat materiały budowlane zdrożały bardzo jest duża szansa, by nowe podmioty mogły wejść na rynek. Pięć, czy dziesięć lat temu stanowczo bym odradzał tego typu inwestycję.
Jednakże problem z technologią oraz uzyskaniem wyrobu o wysokiej jakości i trwałości, koszty kampanii reklamowej powodują, że bariera wejścia na rynek może być duża i związku z tym koszty inwestycji mogą być spore.
lepsze jest zbijanie palet?
Na pewno biznes typu "zbijanie palet" jest mniej kapitałochłonne.
Witam mam takie zapytanie jakie pozwolenia trzeba uzyskac aby otworzyc skromna produkcje pustaka ?
akurat ostatnio potrzebowal zakupic pustaki i jedno co powiem to kolejki przeogromne, popyt rosnie z dnia na dzien i cena rownie, w ostatnim czasie podrozaly o kilkaset%, okres na otwarcie czegos takiego idealny, co bedzie pozniej nie wiadomo, ale poki co branza budowlana ma sie dobrze.
PS. sprobujcie gdzies dostac wieksze ilosci cementu :P i porownajcie ceny z tymi z przed roku :P
Kartel materiałów budowlanych zawarł ciche porozumienie. Producenci i importerzy zmniejszyli podaż ...i ceny wzrosły. Oczywiście w pewnym momencie ceny przestaną rosnąć, ale na pewno kartel nie obniży dobrowolnie cen. Na razie rząd i parlamentarzyści nabrali wody w usta, a Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta nie wykazuje entuzjazmu do zainteresowania się tą sprawą, choć istniały podstawy, by zrobić to już dawno temu. Sprawa już od dawna kwalifikuje się do ingerencji przez MSWiA oraz prokuraturę.
a zna kto odpowiedz na moje pytanie ? kontaktowalem sie z CEBETEM ale oni tylko wykonuja ekspertyzy co do betonu w urzedzie miasta kazali mi isc do Inspektora ochrony srodowiska
Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|