witam czy może ktoś się orientuje jaki jest koszt stworzenia portalu?
I obsługą go.Czekam na propozycje.
|
Cena stworzenia portalu internetowego |
Cena stworzenia portalu internetowego
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
witam czy może ktoś się orientuje jaki jest koszt stworzenia portalu?
I obsługą go.Czekam na propozycje.
Musisz dać do wyceny kilku firmom i będziesz miał odpowiedź. Na podstawie informacji, które podałeś nie ma szans sugerować jakąkolwiek cenę.
Dokladnie - umiescilem raz ogloszenie, to ceny wahaly sie od 600pln do 19.000 (!!!).
Oczywiscie zalezy od stopnia skomplikowania portalu.
będzie to portal z ofertami,forum,z możliwością założenia konta,reklamami,bazą danych.A reklamą tego portalu sam się zajmę.
Polecam dac ogloszenie na gumtree, w ciagu 5 dni bedziesz mial 10 chetnych, opiszesz im mniej wiecej jak to ma wygladac i dostaniesz kosztorys.
To też za mało. Przy wycenie musisz zrobić szczegółowy opis całej strony: rozłożenie elementów, ile zakładek, gdzie, ilość grafiki, z flashem czy bez, ile podstron w forum, jakie opcje przy założeniu konta, itd. Gdy ja kiedyś robiłem taką wycenę to zajęło mi kilka dni. Oprócz tego musisz jeszcze wziąć pod uwagę fakt, że wszystko zależy od tego jak ceni się dana firma. Gumtree nie jest złym pomysłem, ale bardziej proponowałbym Oferia.pl
Pytanie odnośnie ile kosztuje zrobienie strony:
Poczytajcie sobie co napisał ktoś, kto zajmuje się robieniem stron. Jak zlecić zrobienie strony (czegokolwiek co dotyczy IT) i KULTURKA dirty_cash wczoraj, 17:01 Mam styczność z wieloma klientami każdego dnia. Niestety z przykrością muszę stwierdzić, że kultura jaka panuje na portalach ogłoszeniowych w tym na Favore, jest na poziomie żenującym. Biorąc pod uwagę zamieszczanie zleceń z zakresu IT, przedstawiam moje obserwacje i sugestie. 1. Ustalmy jedno: klient nie robi nam łachy, że wystawi ogłoszenie. Wszystko powinno się odbywać na zasadzie współpracy, ale dopóki nie zmieni się świadomość, tak zleceniobiorcy będą określani jako sępy, naciągacze (do tego powrócę), magicy itd. 2. Klienci idą na łatwiznę. Wystawiając zlecenie w większości przypadków nie mają pojęcia "osochozi", wychodząc z założenia że jak napiszą że chcą stronę i konkretnych ofert z cenami i basta, to zleceniobiorca już siedzi w jego umyśle, zna pomysły i w ogóle z sufitu powie cenę która będzie porownywalna z ceną za komplet skarpetek w Tesco. Otóż NIE! Drodzy klienci! Minimum wysiłku z Waszej strony i chciejcie poznać temat, chciejcie się określić a już będzie połowa sukcesu. Nauczcie się korzystać z wyszukiwarki i znajdźcie odpowiedź na pytanie jak napisać poprawne zapytanie ofertowe. Gwarantuję, że obydwie strony będą happy.Jeśli ktoś chce wam pomóc w określeniu potrzeb i proponuje spotkanie, nie bójcie się, my nie gryziemy i...nie bierzemy za to kasy Chyba, że chcecie abyśmy zrobili speckę, wtedy owszem usługę wyceniamy, bo przecież nikt nie poświęci swojego czasu dla idei. 3. Jeśli piszecie że prześlecie szczegóły zainteresowanym, to róbcie to. Bo mam wrażenie, że albo nie rozumiecie co to specyfikacja i skoro brzmi groźnie to trzeba się schować do szafy i zapomnieć, albo daliście ciała i nie przygotowaliście się porządnie do współpracy. Z racji tego, że nie każdy siedzi wciąż przy kompie, każdego dnia zebrać wszystkie maile i hurtem wysłać specyfikację, pamiętając żeby ukryć adresy w mailu 4. Wracam do wyłudzaczy. Nie dziwię się waszej postawie ale... Jak można sądzić, że zrobienie strony kosztuje 100zł? I to jeszcze z pozycjonowaniem, rocznym hostingiem i dmuchaną lalą? Heloł?? To najczystsza w swojej postaci naiwność, niczym sławny herb za 50 zł http://pokazywarka.pl/herbza50zl/ Nawet jeśli ktoś korzysta z darmówek to i tak musi poświęcić odpowiednią ilość czasu na przygotowanie, przemyślenie - choć z tym bywa różnie, wdrożenie. A jeśli ktoś korzysta z własnych rozwiązań, tworzy grafikę? Weźcie pod uwagę nie tylko czas, ale pomysł a tego nie da się do końca wycenić. Generalnie programowanie, grafika to praca twórcza. Innymi słowy: sami dajecie się naciągać idąc na niskie ceny, a potem płacz, że brzydkie, że nie działa, że ja to mam pecha. 5. Ale cena to nie wszystko. Przejrzyjcie portfolio zleceniobiorców. Porównajcie. Sprawdźcie czy w ogóle ich strona działa! Na to trzeba trochę czasu, ale to leży w waszym interesie. 6. "Zlecę prostą stronkę www". Skoro taka prosta, to czemu sami się za to nie weźmiecie? Nie oceniajcie ilości prac, jeśli nie macie pojęcia o branży. Programistą nie każdy może zostać. 7. Jeśli już dostaniecie ofertę z podaną ceną, która pomimo wielkich chęci i tak Was zaskoczy, nie bójcie się do tego przyznać. Zwykle każdy jest otwarty na negocjacje i idąc na małe kompromisy można się dogadać nie rezygnując z jakości. 8. Ulubione konkursy:] Nie ośmieszajcie się wystawiać ofertę na dostarczenie x projektów a wy sobie wybierzecie najładniejsze. Jeśli chcecie wybierać, od tego jest portfolio, a szczegóły omawia się przy podpisaniu umowy Tylko frajer będzie się spinał i wysyłał specjalne przygotowane 5 layoutów, a wy mu powiecie: sorry, ale mamy coś lepszego. A potem dziwnym trafem strona jak w mordę strzelił wygląda jak ta z mojego lay'a P.S. Idę o zakład, że post zostanie zjechany przez pseudofachofffców, którzy mogli poczuć się urażeni Warto zobaczyć nadesłane grafiki na konkurs za 50 zł http://pokazywarka.pl/herbza50zl/ Masa śmiechu.
Finansowiec zjechanie twojej wypowiedzi było by nie na miejscu.
Zgadzam się z tobą w 100%. Mnie jeszcze irytuje nie wiedza przedsiębiorców z zakresu ceny strony www - oni sobie myślą że to kwestia 100zł. Raz mnie rozśmieszyła pewna pani, która chciała mnie zatrudnić - miałem się zająć stworzeniem cms sklepu, z headerem w flashu. Full automat z aktualizacją zamówień do odrębnego programu na stacjonarnym komputerze. Do tego obsługa tego sklepu w jej stacjonarnym sklepie od 7 do 17. Całą prace miałem wykonywać u niej za 1900zł miesięcznie - umowa o pracę.
Witam,wiem że to będzie spory wydatek,ale jak to mówią kto pyta nie błądzi.Mam nadzieje że to mi wypali.początki trudne ale trzeba być cierpliwym.
Stworzenie strony internetowej w granicach 700-1500 już takie b.ładne w grafice i funkcje , w zależności od tematu oraz funkcjonalności ,
A ile byście zażądali za zrobienie takiej strony jak ta (no plus domena i hosting powiedzmy na 2 lata):
http://legislacjon.pl <1000 zł * 1000 zł * 4000zł * 8000 zł * 12 000 zł * 15 000 zł * 17 000 zł * 20 000 zł * 23 000 zł. > 23 000 zł No to wam powiem, że Ministerstwo Pracy dało na nią "dotację" w wysokości ... nieco ponad 17 000 zł. I co wy na to. Dużo czy mało.
To jest cytat z pewnego forum, nie chcę zamieszczać linka bo mogą być z tym problemy. Wpisz sobie w GOOGLE frazę "Mam styczność z wieloma klientami każdego dnia. Niestety z przykrością muszę stwierdzić, że " i to będzie forum na favo...pl
Portal chyba jeszcze w trakcie „dopinania” - dotacja chyba jednak trochę maława. No chyba, że przy wsparciu wolontariuszy robiących to dla siebie. Moja zagadka: http://www.stolica-bajek.pl/ - jak wyceniacie tą stronę? Znam cenę, ale bez upoważnienia nie mogę podać. No i jak Wam się podoba? Mnie - mimo 60-ki na karku - bardzo !:) !:) !:) Testowałem ją w systemie Mac OS X.
Portal można mieć za darmo oparty na gotowych aplikacjach CMS których jest sporo i są w różnych wersjach. Jak się ma czas i chęci to można samemu się pobawić. Profesjonalny portal to dłuższy temat, w projektach informatycznych doby plan to połowa sukcesu, bez niego nie wyjdzie nic dobrego, szkoda czasu i pieniędzy.
Dobrze, pytam na serio-w jakich ramach wahałaby się cena takiego portalu:
1. Stonowany layot strony na wzór Facebooka-estetyczny minimalizm, jednakże z przejściami w Javie. Dodawanie własnych treści (przez admina) na stronie głównej. Newsy, artykuły. 2. 3 podstrony z bazami danych-produkty ze szczegółowym opisem-opis w tabeli, zdjęcia, mapa Polski z możliwym np. dojazdem kuriera-przykład teoretyczny(przybliżanie-oddalanie. możliwe powiązanie z innym produktem-google maps), wyliczanie kosztów całkowitych od różnych oferentów (np. 5 oferentów, każdy po 10 ofert, w której jest tych samych w różej cenie 50 produktów), czyli porównywarka. 3. Konta użytkowników- grupy użytkowników, dodawanie własnych materiałów na serwer, zmiana wyglądu wall'a 4. Czytnik e-gazet 5.Dedykowane forum użytkowników-raport na koncie o zmianach w interesujących tematach, możliwość oznaczenia jako interesujący, publikowanie postów z forum na wall'u 6. 2 podstrony z działem poradników 7. E-sklep-wybieranie produktów, dodawanie przez użytkowników, ocena, płatność Konto najlepiej, żeby wyglądało na wzór Windows Phone 7-kafelki. Strona główna normalna ładnymi przejściami
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Cena stworzenia portalu internetowego": - do stworzenia świetnego portalu internetowego - Wspólnik do stworzenia portalu - Jak to policzyć? Wycena stworzenia portalu - wspólnika do stworzenia portalu i gazety. - Poszukuje wspólnika(WLKP) do stworzenia portalu www
• Strona 1 z 1
|
|