|
Centrum obróbki skrawaniem CNC |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Chcę otworzyć centrum CNC (toczenie, frezowanie) jednak nie wiem jaki produkt na co sie nastawić i w jakie maszyny zainwestować (na początku jakiś leasing pewnie) bo moge mieć zaledwie 10 000 EUR plus powiedzmy 20 000 zł. Macie moze jakieś propozycje? Jakieś spostrzeżenia? odradzacie mi to?
Czy nikt nie ma żadnego pomysłu choćby sugestii... Może cos dla automotivu, dla hutnictwa, górnictwa, coś precyzyjnego...??
Warsztat..Frezowanie, toczenie. Mozesz produkować zawiasy sprężyny i inne tego typu. Najważniejsze to mieć odborce:)Popytaj w warsztatach samochodowych czy by nie potrzebowali takich usług.
Dobry biznes. Aktualnie pracuję w przemyśle automotive i wiem że nasi dostawcy części jadą 7 dni na 3 zmiany (nie wszyscy, rzecz jasna). Cen od dłuższego czasu z nimi nie negocjujemy bo w ogóle że coś nam robią to pozytyw ("moja" firma siedzibę ma w Bielsku). Jest duże ale - fundusze którymi dysponujesz to niewiele, chyba że sam jesteś dobrym specjalistą i mógłbyś kupić jakiś uzywany sprzęt na którym będziesz "czarować" (mimo wszystko potrzebny kredyt). Polecam Ci "Targi Kielce" na których można się głębiej zapoznać z branżą oraz wymaganymi inwestycjami.
sam kiedys sie nad tym zastanawialem ale to duza inwestycja mimo wszystko, myslalem pod katem produkcji aluminowych felg pod zamowienie, ale jakos temat umarl.....
cze!
Najtrudniejsze w tym biznesie jest oczywiscie odbiorca, ale jesli juz go znajdziesz wszystko dalej idzie z gorki!!! Maszyny CNC(frezarki,tokarki itp) sa bardzo drogie 150 - 500 tys euro!! Pracowalem na takim sprzecie w Irlandii okolo 2,5 roku i powiem ci ,ze wszystko mozna zrobic!!!
witam!!!
Pracuję jako operator cnc i zapewniam, że pracy jest bardzo dużo. Produkujemy narzędzia do pras. Mając odpowiednie zaplecze - konstruktorzy, licencje na programy, odpowiednie maszyny - można na tym świetnie zarobić. A jeśli chodzi o zamówienia - nam wystarczają 2 na rok!!! Na wykonanie jednego narzędzia potrzebujemy okolo pół roku, przy ciągłej pracy (3 zmiany) 7 obrabiarek!!! Koszt takiego narzędzia to kilkaset tysięcy złotych! Więc wystarczy jeden klient i dużo precyzji. PS: Za takie pieniądze nie kupisz dokladnej maszyny, a przy zamówieniach wymagana jest precyzja do jednej "setki". Polecam zainteresować się wycinarką elektroerozyjną - popularną drutówką. Jest z tego dobra kasa i ciągle nie wyrabiamy. Starszą maszynę w dobrym stanie kupisz za jakieś 20 000zł powodzenia
Chciałbym zacząć narazie z dwoma obrabiareczkami jedną tokareczką i jedną frezareczką CNC, tylko dalej szukam fajnego pomysłu, bo centrum obróbcze podobne do tych poniżej mogę zakupić tanio co mi poradzicie. Zakupić narazie dwie obrabiareczki czy wstrzymać sie i poczekać na fajny pomysł? a moze w jakąś niszę? ale co jest niszowe na rynku polskim? albo inaczej co jest dość drogie a zarazem nieopłacalne w produkcji na rynku zjednoczonej europy?
z góry dzięki za odpowiedzi CENTRUM OBRÓBCZE Stół - powierzchnia 1200 x 540 mm - max. obciążenie stołu 900 kg Przesuwy X - wzdłużny stołu 1000 mm Y - poprzeczny sań 540 mm Z - pionowy wrzeciennika 620 mm szybki przesuw: - w osiach X, Y, Z przy iTNC 530 35 m/min - w osiach X, Y, Z przy 0i-MC 32 m/min Wrzeciono końcówka wrzeciona ISO 40 max. obroty wrzeciona, regulowane bezstopniowo systemem serwo 10 000 obr/min moc napędu głównego przy iTNC 530 (40% cykl pracy) 14 kW przy 0i-MC (60% cykl pracy) 13 kW max. odległość od czoła wrzeciona do powierzchni stołu 770 mm Bębnowy magazyn narzędzi ze zmieniaczem ilość narzędzi 24 czas wymiany narzędzia 2,8 sek Karuzelowy magazyn narzędzi ilość narzędzi 20 czas wymiany narzędzia 9 sek Dokładność - dokładność pozycjonowania +/-0,005 mm - powtarzalność pozycjonowania 0,005 mm a tokareczka CNC Przestrzeń robocza max. średnica toczenia 350 mm max. długość toczenia 420 mm max. średnica obrabianego pręta 60 mm Wrzeciennik końcówka wrzeciona A2-6 max. obroty wrzeciona 5000 obr/min moc napędu głównego 15 kW Suport przesuw w osi X 185 mm przesuw w osi Z 450 mm szybki przesuw w osi X 25 m/min szybki przesuw w osi Z 30 m/min Standardowa głowica rewolwerowa ilość pozycji 12 głowica z bezpośrednim mocowaniem noży dostępna głowica z tarczą VDI 30 dostępna wysokość trzonka noża 20 lub 25 mm Konik gniazdo kła konika Morse 5 Dane ogólne Gabaryty: szerokość (wzdłuż osi z) 2750 mm długość 1830 mm wysokość 1810 mm masa tokarki 3850 kg
Nie napisaleś nic na temat sterowania. Osobiście polecam sterowanie Heidenhain'a.
No i istotna sprawa: Zainteresuj się, czy ta cnc koryguje dynamicznie położenie stołu. Starsze maszyny nie mają takiej możlliwości, a bez tego nadają się tylko do obróbki zgrubnej. Bez tej funkcji, jęśli oprzesz się o stół można go wychylić nawet o kilka "dych", gołymi rękami, a co dopiero potrafi z tym zrobić frez w czasie obróbki.... Z korekcją położenie stółu jest cały czas kontrolowane, przez ciągłą zmianę momentów na śrubie. Jeśli chodzi o tokarkę to rewolwerówka to podstawa, niestety nie miałem z nimi dużo do czynienia, więc nie pomogę.
Od czego byście polecili szukanie klientów... przed założeniem firmy...??
Witam!
Ja rowniez jestem zainteresowany podobnym tematem a mianowicie"wycinarka elektroerozyjna". Posiadam takie urzadzenie i chcialbym zaczac szukac klientow.Moje pytanie do znawcow tematu: jaka jest sensowna stawka za uslugi tego typu(godzinowa)?
Sensowna stawka... zależy od jakości jaką oferuje maszyna. około 80 zł roboczogodzina
|
|