|
CETELEM WYPOWIADA UMOWĘ - CO ROBIĆ CO ROBIĆ |
CETELEM WYPOWIADA UMOWĘ - CO ROBIĆ CO ROBIĆ
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Banki, lokaty, kredyty
‹ Banki
Autor
Wiadomość
Bank Cetelem chce mi wypowiedziec umowę o kartę kredytową za nieterminowe spłaty - obecnie mam dwie nie opłacone raty. Do spłacenia z karty pozostało mi 5400 zł - co moge zrobić, aby Bank nie wypowiedział mi umowy?? Prosze o odpowiedź i ratunek.
Spłacić dług lub próbować napisać pismo z wyjaśnieniami. W dobie kryzysu banki szybciutko reagują jak ktoś nie spłaca.
co w przypadku, gdy na dany dzień nie mam wymaganych pieniędzy? moja sytuacja ulegnie zmianie - poprawie dopiero od 15 stycznia - czy moge w takim przypadku pisac prosbe o przedłużenie terminu do spłaty? czy jak mam to zrobić. Częśc rat spłacę do końca tego miesiąca tzn. 370 zł a pozostanie mi zaległe 350
Własnie i co dalej się dzieje -ja mam identyczną sytuacje z tym ze ja wpłacałam pieniądze ale nie pełną kwote a zadłużenie mam troszke mniejsze. Dali mi termin do 19.02.2008r do spłacenia zadłużenie i jeśli nie spłace rozwiązują ze mną umowe .Ich nie obchodzi niestety to ze człowiek stracił prace :( .Nie mam mozliwości zawieszenia kredytu i nic nie wchodzi w gre. Staszono mnie karą i rozwiązniem umowy -jak to dalej wyglada ???
Zaproponuj bankowi spłatę miesięczną, taką jaką możesz udźwignąć i spłacaj. Wierzyciel nie może odmówić częściowej spłaty i pamiętaj, że jak nie wystąpisz pisemnie z ugodą, to doliczą ci kary, odsetki karne, koszty upomnień itp.
no własnie....cetelem.
wylądowałam na 2 miesiace w szpitalu, mój długz dwóch rat na karcie cetelem urósł do 105 zł;) dziś zadzwoniła do mnie pani z działu windykacji Cetelem i bardzo szybko się przedstawiła, tak że poprosiłam o powtórzenie nazwiska...no i zaczęły się schody...pani nie musi jeszcze raz się przedstawiac.Spytałam więc w jakiej sprawie dzwoni..pani mi na to, że w sprawie karty.Ja do niej, w sprawie jakiej karty, bo mam dwie.pani na to "to nie wie pani, w sprawie jakiej karty?" no to ja mówię, że niech mi powie sumę, w jakiej dzwoni...a pani na to, ze skoro nie wiem, jakie mam umowy i jakie sumy, to jestem nierzetelnym klientem i wypowiada mi umowe o kartę. Poprosiłam raz jeszcze o nazwisko, ona nie musi...no to o nazwisko kierowniak, też nie musi, no to o numer do kierownika, też nie musi a do tego to nie jej wina, że mam problemy emocjonalne...i skoro pracuję w skoku, bo tam pracuję, to powinnam wiedziec jakie mam umowy. zapytałam gdzie moge zgłosić zastrzeżenia co do rozmowy, też mi nie poda.więc spytałam, dlaczego mam rozmawiac z kimś,kto nie chce się przedstawić, o moich sprawach finansowych, więc się dowiedziałam że jestem niemiła i niekulturalna.spytałam ją, czy obowiązują ja standardy obsługi klienta ISO, a pani na to, że ona żadnych standardów przestrzegać nie musi no i rzuciła słuchawkę. za minutę przyszedł sms że mam spłacić obie karyt, to uniknę sądu...a zadłużenie bylo tylko na jednej z nich. no i co z tym zrobić? dzwoniłam do działu windykacji ale odebrała ta sama pani i znów mi potwirdziła, ze nic nie musi bo ona jest inspektorem a ja dłuznikiem...nawet nie dała sobie powiedzieć, ze pieniądze wyszły na achunek poprzedniego dnia..a Cetelem tak się chwali przestrzeganiem dobrych praktyk i szeroko rozbudowana polityką pro klient.....
Z bankiem Cetelem podpisałam dwie umowy o różne karty kredytowe.Do lipca spłacałam je regularnie.przez dwa ostatnie miesiące zapomniałam o spłacie jednej z nich, suma miesięcznej raty wynosiła 40 zł.
W dniu wczoajszym otrzymałam wiadomośc sms w której bank prosł o pilny kontakt, nie podając, w jakiej sprawie. Dziś rano zadzwoniła do mnie pani z działu windykacji i bardzo szybko się przedstawiła.Poieważ pytała o moje finanse poprosiłam, by podała mi raz jeszcze swoje nazwisko.pani stwierdziła, ze jestem dłużnikiem a ona inspektorem windykacji i nie musi sie po raz drugi przedstawiać.poprosiłam więc o informację w sprawe jakiej karty do mnie dzwoni-pani na to że co ze mnie za klient skoro nie wiem w jakiej sprawie, więc poprosiłam o sumę, jaka jest przedmiotem rozmowy, a pani na to że skoro nie wiem jaki rachunek i jaka to suma to ona uważa mnie za nierzetelnego klienta i wysyła pismo z wypowiedzeniem umowy kedytowej.poprosiłam o namiary na kierownika-pani nie musi.O jej nazwisko-nie musi,o numer służbowy-nie musi, a ja dowiedziałam się że mam problemy emocjonalne. Spytałam, czy rozmowa jest nagrywana-odpowiedź"a czy informowałam panią że jest?skoro nie to chyba trzeba trochę pomyślec i domyślić się że nie". No więc spytałam pani, czemu rozmawiając o moich finansach nie zweryfikowała moich danych by miec pewnośc, że rozmawia z własciwą osobą-pani twierdzi, że tez nie musi tago robic i rzuciła słuchawką. Minutę później przyszedł do mnie sms o treści "cetelem bank:departament ugody przedsądowej informuje, że wpłata kwoty 4249,00 pozwoli wstrzymać postępowanie egzekucyjne." okazało się, iż pani pragnie wypowiedzieć mi obie umowy o obie karty kredytowe, choć zadłużenie istnieje tylko na jednej z nich i to w wysokości 105 zł, co więcej zostało wpłacone w dniu wczorajszym na konto. nadmieniam, iz bank wcześniej w żaden sposób nie wezwał mnie do zapłaty zaległej kwoty, nie przyszło do mnie żadne upomnienie. moje pytanie brzmi, co mogę zrobić w takiej sytuacji: -czy bank ma prawo wypowiedziec mi obie umowy? -czy ma prawo wypowiedziec je bez uprzedniego wezwania do zapłaty? -czy umwa o kredyt odnawialny w ramach karty kredytowej podlega ustawie o kredyt konsumencki(limity na kartach to 1000 i 4300 zł) -czy mogę gdzies zgłosić fakt takiego traktowania klientów? -czy firmy windykacyjne zobowiązane są do weryfikacji danych klientów(dłużników)? i ogóle co z tym zrobić Z góry dziękuję za pomoc.
Troszkę offtopuje, ale przykład tej rozmowy powinien być nauczką dla osób korzystających z pomocy takich "firm". Jak bierzesz "pożyczkę" to jest wszystko ok, ale nie zapłać 1 raty i zaczyna się chamstwo.
Miałem taki problem i dogadałem się z firmą. Co prawda to nie było cetelem ale myślę, że u nich też nie byłoby problemu, jeżeli będziesz starał się spłacać i będziesz z nimi w kontakcie.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "CETELEM WYPOWIADA UMOWĘ - CO ROBIĆ CO ROBIĆ": - Przedsiębiorca wypowiada „umowę” z ZUS - DG a praca na umowę - praca na umowę - Jak rozwiazac umowe o prace? - Zrobic to na umowe zlecenie
• Strona 1 z 1
|
|