|
Chcę otworzyć kawiarnię |
Chcę otworzyć kawiarnię
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, jestem studentem mam 26 lat mój kapitał finansowy to 15tyś Euro. Chcę otworzyć kawiarnię w mieście o liczbie mieszkańców 50tyś. mniej wiecej już obrałem lokal (ok 80m2). Brakuje mi WIEDZY co i jak zrobić. Wizję jak ma wyglądać kawiarnia mam, styl,menu również. Jestem w takiej sytuacji, że stawiam wszystko na jedną kartę. Pomóż mi co i jak zrobić po koleii żebym nie zbankrutował od początku. Od czego zacząć? To mój pierwszy raz.....:)
Będę zaglądać tutaj często, też interesuje mnie otworzenie własnej kawiarni i nie wiem jak mam się za to zabrać - mam nadzieję, że w niedługim czasie coś się rozkręci na tym forum
Z kwotą 15 tysięcy euro możesz zapomnieć o kawiarnii.Po prostu zdecydowanie za mało.
Wykaż trochę inicjatywy i poszukaj w necie... jest forum o kawie, kawiarniach, ekspresach do kawy. Wystarczy poszukać. A co do funduszy... już nawet z 40tyś. zł można otworzyć kawiarnię więc nie pisz roca3r że nie bo sam jestem teraz na etapie poszukiwania lokalu i szukam wiedzy cały czas na ten temat. Aha i zawsze są jeszcze przecież fundusze z unii o które można się starać.
No trochę mało, najdroższy sprzęt możesz dostać "za darmo", ale wiążesz się w ten sposób z jednym dostawcą kawy, przez co cena kawy jest dla Ciebie wygórowana i najczęściej musisz zamawiać określoną ilość miesięcznie (niezależnie od sprzedaży). Są też dostawcy kawy, którzy swoją kawą spłacają Twój leasing (np. rata wynosi 600 zł - dostajesz za darmo kawę wartą 600 zł). Ja jestem za tym, żeby mieć własny sprzęt i samemu zaopatrywać się w kawę (ekspres nowy LaMa ok. 20000 używany od 4000 w górę). Dzieki temu masz kawę z wyższej półki, tańszą i możesz ją zmieniać. Kontrolujesz jakość i tym przyciągasz swoich klientów. Na sprzęt musisz wydać najmniej 20000 (blender, wyciskarka, młynek, używany ekspres, lodówki). Przystosowanie baru min. 4-5 tyś. Remont - masakra:) Meble - droga rzecz, ale przyciąga klientów. Za 15 tyś euro możesz otworzyć kawiarnię, ale pod warunkiem, że będziesz miał lokal w bardzo dobrym stanie i chwilowo zapomnisz o zapleczu gastronomicznym. Pozdrawiam
Witam. Również mam pomysł na kawiarnię. Mam lokal -prowadzę tam działalnośc od ponad roku i przyznam całkiem nieźle się rozwija. Do obecnej działalności chce podczepic właśnie kawiarnię, ale zastanawiają mnie sprawy sanepidu, pip i obwarowań związanych z zapleczem, kuchnią itd
Borykałam si ę z tymi samymi propblemami i pytaniami co reszta.
Miałam pomysł na kawiarnię i ..zero pojęcia o prowadzeniu..Przypadkiem trafiłam na polską stronę w necie :" pankawa " i już jestem tydzień od otwarcia swojej wymarzonej kawiarenki.. Polecam stronkę wszystkim którzy myśla o o twarciu kawiarni.Nie rezygnujcie z marzeń :)!
Moim zdaniem, jeśli nie wiesz, jaki mam mieć styl twoja kawiarnia to na początek powinieneś pochodzić po kawiarniach konkurencji. Zobaczyć kawiarnię, jako klient i sam ocenić(wypić litry kawy posiedzieć i pooglądać), jaki styl ci się podoba a jaki nie. Zobaczyć gdzie jest największy ruch w tych kawiarniach i co ludzi akurat przyciąga do tych najlepszych kawiarni (oczywiście poza dobrą kawą).
A ja mam takie pytanie,
Czy lepiej wziąć ekspres/automat do kawy za 20 tys w leasing czy go po prostu kupić? Przy leasingu zaoszczędzimy na wejściu 15 tys, które można przeznaczyć na wyposażenie lokalu - najistotniejszy moim zdaniem element decydujący o atrakcyjności. (Ludzie jedzą/piją oczami i nie znajdzie się dużo koneserów którzy będą potrafili odróżnić jacobsa o tchibo czy innego tam droższego dziada). W skali miesiąca dojdą ci koszty na poziomie ok. 300 zł za obsługę leasingu. Uwierz mi można je zbilansować lepszym wystrojem wnętrza, który przyciągnie więcej klientów. A wracając do głównego tematu - myślę że za 50 tys pln da się urządzić kawiarnię - trzeba tylko troszkę pogłówkować i włożyć mnóstwo własnej pracy.
W tym biznesie przede wszystkim reklama. Uwielbiam chodzić do pewnej kawiarni. Nazwijmy ją X. Cena espresso 4-5 zł, a więc porównywalna do tych markowych. Smak zdecydowanie lepszy, naprawdę stawia na nogi. Odwiedzam ją czasami nawet kilka razy w miesiącu. I przeważnie jestem jedynym klientem...
Nawet, gdy masz bardzo dobry produkt trzeba się reklamować!! Dodam, że kawiarnia (sprzedawana jest tam kawa, herbata oraz różnego rodzaju akcesoria do picia) nie ma żadnej konkurencji w promieniu kilku kilometrów.
Chętnie pomogę w kwestii organizacji, mam doświadczenie w gastronomi, począwszy od kelnera skończywszy na managerze, począwszy od obsługi zmywaka, skończywszy na bariście itp. od sprzątania po przygotowanie do otwarcia.
Oczywiście leasing to najlepsza opcja w przypadku ekspresu którego cena jest nie mała. Na pewno warto postawić na oryginalność, ale styl i markę niestety trzeba wypracowywać od początku, dlatego warto zdobyć jeszcze trochę funduszy. Ja osobiście uwielbiam kawiarnie, które już samym wyglądem przypominają piankę od Cappucino. Wygodne kanapy albo fotele z poduchami, stoliczki, aromat kawy. Kawa... dużo kawy, zimna, ciepła, mała, duża, smakowa, z syropem... o losie !!! Ale grunt to skupić się na produktach, które nie wiążą się z milionem składników, BAZA + dodatki, BAZA 2 + dodatki i tak powstaje 20 różnych pozycji. Na kawiarnię widzę 2 opcje: SZYBKA KAWA w centrum miasta, otwierasz o 6-7 rano, 3-4 osoby na obsługę. Kawa w max. 3 minuty do podania, w menu kawy na wynos, bułki robione samodzielnie i ewentualnie coś na słodko. Zapewne nie raz widziałeś takie coś w amerykańskich filmach. Ceny niskie, ale stawiamy tu na ilość. Z tego można zrobić filię. Druga opcja to typowa kawiarnia, w ruchliwym miejscu, nie ma się co bać. Na winko można sobie iść w ślepą uliczkę, ale kawę rano ludzie piją idąc gdzieś. Musi być centrum, może jakaś fontanna. Pamiętaj jednak, że sama kawa to za mało, dlatego mimo to polecam drobną kuchnię, nawet gdyby to miała być sama pizza (piec około 6000 zł) albo Sandwitche, Ciabatty itp. bardzo modne od pewnego czasu...
Kolego Damaran, leasing? Odradzam! Tylko swój sprzęt, nawet na początek coś gorszego, używanego, ale spełniającego normy. Otworzyłem kilka kawiarni, otwieramy teraz sieciówkę i nie wyobrażam sobie, żebym Klientowi zaproponował pakowanie się w leasing lub dostawcę, od którego w zamian za kawę dostaje ekspres "za darmo". Z całym szacunkiem, ale to co piszesz, może negatywnie odbić się ludziach, którzy chcą mieć swoją, oryginalna kawiarnię.
Pozdrawiam
Jeśli nie masz pieniędzy na ekspress, a masz prawo nie mieć to może się okazać że leasing jest najlepszym wyjściem. Ja patrzę na to z punktu widzenia posiadania dobrego ekspresu, nikt nie każe mi parzyć w nim jednej narzuconej marki kawy i broń boże tego nie miałem na myśli. Może poszukujesz kogoś kto będzie odpowiedzialny za kawiarnie w Szczecinie ? :)
Jasne, jeśli nie ma kasy, to zostaje opcja leasingu, ale ja generalnie zalecam kupno za 4-5 tyś używanego ekspresu (4-5 tyś znajdzie się gdy ktoś planuje otwarcie kawiarni). Za te pieniądze można kupić naprawdę niezły sprzęt. Niestety, nie mam nic w Szczecinie :(
Pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:
- Chcę otworzyć małą kawiarnię z winami, kawą idomowym ciastem
- Otworzyc Restauracje / Kawiarnie - Otworzyc Restauracje / Kawiarnie - Chciałbym otworzyć kawiarnie pod szyldem istniejącej sieci - Chcę otworzyć sklep zoologiczny chcę się ubiegać o dotację - Chce otworzyc firme - Chce otworzyc warzywniak - Chce otworzyć piekarnię - Chce otworzyc cukiernie Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|