|
Chcę otworzyć kawiarnię |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, jestem studentem mam 26 lat mój kapitał finansowy to 15tyś Euro. Chcę otworzyć kawiarnię w mieście o liczbie mieszkańców 50tyś. mniej wiecej już obrałem lokal (ok 80m2). Brakuje mi WIEDZY co i jak zrobić. Wizję jak ma wyglądać kawiarnia mam, styl,menu również. Jestem w takiej sytuacji, że stawiam wszystko na jedną kartę. Pomóż mi co i jak zrobić po koleii żebym nie zbankrutował od początku. Od czego zacząć? To mój pierwszy raz.....:)
Będę zaglądać tutaj często, też interesuje mnie otworzenie własnej kawiarni i nie wiem jak mam się za to zabrać - mam nadzieję, że w niedługim czasie coś się rozkręci na tym forum
Z kwotą 15 tysięcy euro możesz zapomnieć o kawiarnii.Po prostu zdecydowanie za mało.
Wykaż trochę inicjatywy i poszukaj w necie... jest forum o kawie, kawiarniach, ekspresach do kawy. Wystarczy poszukać. A co do funduszy... już nawet z 40tyś. zł można otworzyć kawiarnię więc nie pisz roca3r że nie bo sam jestem teraz na etapie poszukiwania lokalu i szukam wiedzy cały czas na ten temat. Aha i zawsze są jeszcze przecież fundusze z unii o które można się starać.
No trochę mało, najdroższy sprzęt możesz dostać "za darmo", ale wiążesz się w ten sposób z jednym dostawcą kawy, przez co cena kawy jest dla Ciebie wygórowana i najczęściej musisz zamawiać określoną ilość miesięcznie (niezależnie od sprzedaży). Są też dostawcy kawy, którzy swoją kawą spłacają Twój leasing (np. rata wynosi 600 zł - dostajesz za darmo kawę wartą 600 zł). Ja jestem za tym, żeby mieć własny sprzęt i samemu zaopatrywać się w kawę (ekspres nowy LaMa ok. 20000 używany od 4000 w górę). Dzieki temu masz kawę z wyższej półki, tańszą i możesz ją zmieniać. Kontrolujesz jakość i tym przyciągasz swoich klientów. Na sprzęt musisz wydać najmniej 20000 (blender, wyciskarka, młynek, używany ekspres, lodówki). Przystosowanie baru min. 4-5 tyś. Remont - masakra:) Meble - droga rzecz, ale przyciąga klientów. Za 15 tyś euro możesz otworzyć kawiarnię, ale pod warunkiem, że będziesz miał lokal w bardzo dobrym stanie i chwilowo zapomnisz o zapleczu gastronomicznym. Pozdrawiam
Witam. Również mam pomysł na kawiarnię. Mam lokal -prowadzę tam działalnośc od ponad roku i przyznam całkiem nieźle się rozwija. Do obecnej działalności chce podczepic właśnie kawiarnię, ale zastanawiają mnie sprawy sanepidu, pip i obwarowań związanych z zapleczem, kuchnią itd
|
|