|
|
Chce załozyc winnice i robic wino. |
Chce załozyc winnice i robic wino.
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
chce założyc na swoim rancho winnice i produkowac wino dla swoich gosci, prosze o pomoc od czego zacząc, ale prosze mi nie podawac linków z google.pozdrawiam
witam, w naszym klimacie to raczej jedynie na własne potrzeby winnica :( napewno trzeba by zacząć od winorośli...:) Jeśli ma to być wino tylko na potrzeby własne, dla gości to sądzę, że spokojnie wystarczy produkcja w szklanych balonach...
witam. Z jakiego regionu jestes? przyznam szczeze ze ja równiez myslę o czyms takim. konkretnie o załozeniu pensjonatu w stylu prowansalskim w otoczeniu winnicy. to wg mnie znakomity pomysł na przyciągniecie gosci bo nie muszą jechac do Francji aby poczuc się jak na południu Europy.
Macie tu jakiś artykuł warty przeczytania:
http://www.ppr.pl/artykul.php?id=127893 W Polsce tez można dobre winko robić, jest kilka regionów. Jak chcesz się za to brać warto się wybrać do Włoch, Francji, Hiszpanii lub Portugalii żeby podpatrzyć jakieś szczegóły. Ja na razie odwiedziłem Porto (moje ulubione winko zresztą) Byłem też w winnicy w Czechach, gdzieś koło Brna, świetne winko i winnica przygotowana pod imprezy firmowe, wszędzie beczki, grille, no i oczywiście mnóstwo wina. Mam też w zamyśle otworzenie jakiejś małej winnicy dla własnej satysfakcji kiedyś w przyszłości, ale jest to ponad 10 lat, więc na razie będę jeździł i degustował. Pozdrawiam
Nom biznes warty świeczki, w Polsce jest już kilka miejsc gdzie można skosztować lokalnie wyrabianego wina. Sam się tym tematem interesuje i polecam lekturę dotyczącą produkcji i sprzedaży wina z własnej winnicy:
Projekt ustawy ministerstwa: projekt.doc Stanowisko instytutu: stanowisko.doc P.S. Tu jeszszcze zapomniałem dodać ten link dotyczący rozporządzenia w temacie rodzajów winorośli, które są uprawnione do wyrobu wina na terenie Polski: TUTAJ Pozdro
Dla zainteresowanych w Czechach w Znojmo jest 14 i 15 bodajże festiwal wina
http://www.czech.cz/kultura/event_detai ... -in-Znojmo Więcej szczegółów musicie sobie znaleźć sami (niestety nie będę miał okazji się tam wybrać). Jak ktoś jest chętny to może się wybrać do naszych sąsiadów, warto też poczytać o rodzajach uprawianych tam winorośli. Czemu w sumie nie założyć takiej winnicy w Czechach?
Winnice zakłada się na południowym stoku. Leseferyzm władz po 1989 roku spowodował upadłość winnicy w Zielonej Górze, a były tam produkowane najlepszej światowej marki wina. Za czasów studenckich u zmierzchu komunizmu byłem na "naukowej" degustacji (i to przed godz. 13:00) w piwnicy Winarni w Zielonej Górze. Kilka gatunków win tam produkowanych było znakomitych i przy tym oryginalnych (np. wino truskawkowe, wino z czarnej jagody i czarnej porzeczki). Czegoś takiego nie degustowaliście. Nie wiem, czy ktoś z was miał to szczęście. jako ciekawostkę podam, że takich win nie było w sklepach w Polsce. Na codzień mieli do nich dostęp tylko "aparatczykowie" wysokiego szczebla z PZPR.
Winnice w Polsce są i powstaje ich coraz więcej, ale nie mogą działać tak jak kiedyś gdyż prawo im na to nie pozwala. Tzn pozwala, ale jeśli masz dużo czasu, cierpliwości, pieniędzy i nerwów żeby przeforsować się przez urzędy. Obecne prawo małą winnice traktuje na równi z takimi firmami jak Polmos, a jest to kolejny u nas paradoks, bo państwo na tym traci spore pieniądze tłamsząc bardzo ciekawy biznes. Jak na razie ludzie z kręgu winiarstwa czekają na zmianę przepisów.
Nie mam pojęcia czy to aktualne ale w tv było kiedyś taki program o wyrabianiu win, zauważyliście że można znaleźć w przeciętnym polskim monopolowym winko zrobione dosłownie z wszystkiego, wiśnie, porzeczki, cytryny, jabłka, śliwki itp a mało jest Polskich win z winogron z tego co wiem to bardzo ciężko jest dostać te papierki na produkcje i sprzedaż... szczególnie chodzi o sanepid, skład badania itp... Nie wiem jak to jest z tym ze do własnych użytków i dla własnych gości ale wydaje mi się że produkcja wina pow. jakiejś tam ilości jest karalna bo w Polsce podobno nie wolno w ogóle CHYBA produkować alkoholu w jakiś tam ilościach sam mam ze 300m od siebie sklep z art. do produkcji wina i piwa:) ...;/
Winnicę może założyć każdy i tutaj nie znam żadnych ograniczeń prawnych. Jeżeli produkujesz na "własny użytek" to wszystko jest ok, jednak gdy masz zamiar wprowadzić swój produkt na rynek...tu pojawiają się schody. Prawo unijne nie dopuszcza do sprzedaży wina, którego produkcja ogranicza się do 1000 litrów rocznie. Spowodowane jest to nadprodukcją wina w Europie. Obecnie winiarze walczą z tym rozporządzeniem. Poczekamy- zobaczymy:)
Ostatnio widziałem w TV jakiś festiwal winiarski, w Czechach i na Słowacji nie ma czegoś takiego jak u nas... Z tego co tam powiedzieli to żeby sprzedawac alkohol własnego wyrobu trzeba spełniać szereg wymogów... nawet do małych ilości, powiedzieli tam między innymi o laboratoriach itp... a takie wymogi mogą spełnić tylko naprawdę wielkie winiarnie, browary etc. Jak ktoś chce produkować dla siebie to myślę że nie ma problemu.:)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Chce załozyc winnice i robic wino.": - Mam 10k i nie chcę robić dla kogoś. - Chcę robić meble w Anglii - Sprzedaż szablonnow allegro - chcę to robić LEGALNIE! - Chce coś robić (nowy wspólny biznes, www?) Kuj-Pom/internet - Kto chce założyc e-business? - Chcę założyć stację TV
• Strona 1 z 1
|
|