|
Chciałbym zainwestować w ropę. |
Chciałbym zainwestować w ropę.
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
‹ Rekomendacje
Autor
Wiadomość
Jak w temacie - interesuje mnie tylko jak tego dokonać.
W jaki sposób Ty zamierzasz zainwestować w ową ropę? Kupić działki roponośne i zacząć jej poszukiwania? Do tego potrzebujesz kilka miliardów dolarów, więc to abstrakcja i nie ma co tego opisywać. A może chciałbyś przemycać ropę zza wschodniej granicy? :-) Powiedz jaki masz pomysł, a może ktoś da Ci wskazówki odnośnie realizacji.
Pozdrawiam.
Wiadomo, że ropa cały czas drożeje i ta hossa potrwa bardzo długo.
Można by rzec, że najlepiej zakupić duże ilości ropy, przechować ją jakieś dwa lata i sprzedać z dużym zyskiem :D :D Ale wszyscy wiemy, że nie jest to takie proste i tanie:) Dlatego pomyślałem sobie, że są jakieś akcje, fundusze, które inwestują właśnie w ropę - a takie chyba przynoszą dość pewny zysk? Jeśli się mylę poprawcie mnie, a jeśli mam rację wskażcie w co powinienem zainwestować.
Można kupić akcje spółek surowcowych np. LOTOS lub szukających nowych złóż PGNIiG, MOL. Tak wogóle to bym nie wierzył wszystko zawsze rośnie. Poszukaj danych zdaję się że w ostatnim roku cena ropy w USA podskoczyła o ponad 100% przy niewielkim wzroście popytu. W te nawoływania naukowców, że ropy starczy na jakieś niecałe 100lat przy obecnym zapotrzebowaniu też bym niewierzył (pewnie nigdy się nieskończy). Rynek nieruchomości (USA) też podobno zawsze miał iść w góre. Po lecie zapewne ceny paliwa stanieją.
Funduszy jest duzo surowcocwych,osobiscie na tym etapie bym sie nawet nei zblizal do nich,a co do bezposredniego inwestowania w rope-przy wielkosci kontraktow na surowce byle wachniecie o 1 dolara zmiecie cie z rynku iak pylek z kwiatka.To rynek dla duzych nie maluczkich
Inwestować w ropę można od 250$ więc nie tak źle, sam czasem zawieram pozycję na ropie, ale to nie jest takie łatwe jakby się mogło wydawać
Można na tym zarobić i fortuny na to nie trzeba mieć nawet milionów. Pozdrawiam Had
Z usług jakiego brokera korzystasz?
FxPro, bardzo dobry broker i dużo kasy na start nie trzeba bo tylko 100 USD Pozdrawiam Had
MI SIE WYDAJE ,ZE LEPIEJ W ENERGIE ODNAWIALNA
heh, koleś pisał tego posta jak baryłka stała po 149 baksów a teraz stoi po 48
ka widziałem jakis czas temu ogłoszenie w necie, aktualnie go nie posiadam
ale trzeba by było poszukac raczej łatwo będzie znaleść chodzi mniej wiecej o to że jakis staruszek odchodził na emeryture i chciał opchnąc małą rafinerię :) za nie duże pieniądze jak na takie coś Pozdro ps. to jest dopiero inwestycja w ropę :)
Na warszawskiej giełdzie można zainwestować w ropę kupując certfikaty raiffeisen banku:
RCSCRAOPEN - Certyfikat odzwierciedlający zmiany ceny ropy Brent ale …. po jego nabyciu zarabiamy gdy cena spada. Jest więc odpowiednikiem sprzedaży kontraktu terminowego http://stooq.com/q/?s=rcscraopen&c=1y&t=l&a=lg&b=1 RCCRUAOPEN - zarabiamy gdy cena rośnie (najlepiej jak dolar też:) ) http://stooq.com/q/?s=rccruaopen&c=1y&t=l&a=lg&b=1 Trzeba tylko jeszcze wziąć pod uwagę, że są one powiązane z kursem dolara.
proponuje inwestycje w zloto, zadne certyfikaty czy papiery wartosciowe, zloto w sztabkach, juz od 50€ na miesiac mozna inwestowac w zloto, to pewna i przynoszaca zaski inwestycja, Zloto swietanie stoi.
Heh ropa na obecne czasy poza zlotem wydaje sie najlepsza, dlaczego??
Na gpw mamy obecnie zwyzki WIG20 ponad 2000pkt, spowodowane nie tylko przez ceny surowcow ale w glownej mierze co tyczy sie spolek takich jak KGHM, LOTOS czy Orlen tak. I teraz jesli ktos sledzi sytuacje swiatowej gospodarki na bieżąco to wie ze cena barylki juz to 70$, ostatnio po malej korekcie jest ok 67$. Ale najwazniejsze to fakt ze jak ogłosił niedawno jakiś przywodca krajów arabskich, (to było pod koniec tego tygodnia) że kraje arabskie zwiększą swoją produkcję i wydobycie dopiero jesli cena ropy osiągnie 100$ za baryłke. Co to znaczy ? Teraz aby wyciągnąć z tego ważną informacje musisz pomyśleć. Otóż całkiem możliwe że po jesieni ropa spadnie znowu w granice 57$, ale mieliśmy komunikat z USA o zmniejszających się zapasach w ich rezerwach, wiemy ze po takim czyms cena idzie jak strzala, szejk arabski stwierdza ze nie podniosą wydobycia dopoki nie bedzie 100$ za baryłke, podwojenie wydobycia to duze koszta, a jesli cena w niedlugim okresie by z powrotem spadla (co w obecnej sytuacji gospodarczej jest bardzo prawdopodobne) taki zabieg nie ma sensu. Dlatego podstawowe pytanie czy osiagnie 100$ do jesieni?? ja mysle ze tak, a przynajmniej w niedlugim czasie 90$ za barylke w ciagu nastepnych 3miesiecy jest murowane. A potem urosnie jeszcze troche bo arabowie postanowia sie jeszcze troche wstrzymac z podwojeniem wydobycia, co samo w sobie podniesie cene.
Sprawdź również podobne tematy:
- Chciałbym zainwestowac 12 tys. zł.
- Chciałbym zainwestować w system franczyzowy S-printer - Inwestycja w ropę - Inwestowanie w złoto i ropę - Majac gospodarstwo mozna kupowac rope na gospodarstwo - Chciałbym otworzyć BAR - Chciałbym zacząć - Chciałbym pożyczać pieniądze - Chciałbym zająć się handlem Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|