Witam.
Okazało się, że od początku działalności przez pierwsze 4 miesiące były 1-2 dniowe zwłoki z płatnościami (od Sierpnia do Listopada 2008).
Działalność rozpoczęta w Sierpniu 2008. Po tym czasie wszelkie składki (wraz z dobrowolnym chorobowym) były wpłacane w terminie do dziś i raczej będą dalej.
Od Września 2010r zrezygnowałem z dobrowolnego chorobowego (wszedłem na "duży" ZUS) i teraz płacę beż chorobowego.
Pojawia się teraz pytanie, już od samego początku działalności nie należało mi się chorobowe, gdyż już w pierwszym miesiącu było spóźnienie z wpłatą. Czy w świetle prawa wystąpiła u mnie nadpłata za 4 miesiące spóźnienia z opłatą dobrowolnego chorobowego, jeżeli płacone były składki, a chorobowe wygasło już pierwszego dnia miesiąca, w którym nie zapłacono składki? Czy muszę składać deklarację korygującą KOA? Czy wystarczy zignorować pismo, o którym mowa niżej i odliczyć sobie ok 40zł nadpłaty w najbliższym terminie z przelewu na ubezp. społeczne?
Śmieszny jest fakt, że pismo ZUS z powyższą informacją o płatnościach po terminie zostało wysłane listem zwykłym (nie poleconym za potwierdzeniem odbioru), gdzie widniała informacja o obowiązku złożenia korekty na dekl. ZUS KOA, i że ten termin mija 31 Stycznia 2011r. (list wysłany 26 Stycznia). Ponadto ZUS nadmienił, żeby w korekcie wyszczególnić dobrowolne ubezpieczenie chorobowe nawet za okres, za który składałem brak ubezp. chorobowego. Mogę również skorzystać z wniosku o przywrócenie ciągłości ubezpieczenia, jednak wątpię by ten wniosek został rozpatrzony pozytywnie. Zresztą po co, jezeli od września 2010 odstąpiłem od płacenia chorobowego?
Proszę o informację, czy mam rację, mile widziane będą podstawy prawne, które będę mógł porzedstawić w Zusie.