|
Ciągnik siodłowy??? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich.W niedługim czasie zaczynam kurs na prawo jazdy kta E (czyli C + E) i zastanawiałem się nad tym czy nie wziąść w leasing ciągnika siodłowego?Ale niestety nie wiem czy jest to opłacalne i czy będzie zapotrzebowanie na tego typu usługi,bo jak wiadomo jest dużo dużych firm specjalizujących się w transporcie.Dzięki za informacje :D
No właśnie ja też bym chciał rozpocząć taką działalność, Głównie dlatego że jeżdżenie to jest to co najbardziej w życiu lubię robić. W związku z tym dorzuce swoje pytania. A więc czy początkujące firmy też mogą dostać ciężarówke w leasing ?? No i czy jest to na tyle pewny biznes, że spłace auto ? Wiem że jak wszędzie jest ryzyko, ale czy tu jest ono duże ?
Naprawde nikt nic nie wie na ten temat???Szkoda :(
Ja nie jestem z tego biznesu ale w internecie sa gieldy z tej branzy.
Zajrzyj moze na http://www.cargotruck.pl/ lub http://www.logintrans.com. Moze znajdziesz tam jakies informacje.
Dzięki wielkie jurdziol :D
Witam. Jeżeli chcesz wziąść ciężarówke w leasing musisz prowadzić firmę transportową min 3 miesiące . Oczywiscie są firmy leasingowe które pomijają ten problem ale wkład własny musi być wysoki a raty są kosmiczne. co jeszcze musisz zdobyć. Pierwsze to certyfikat kompetencji zawodowych, w sumie nic takiego, idziesz na kurs , zdajesz , płacisz i jest ok. Drugie to licencja na transport,żeby ją dostać musisz przedstawic dowod rejestrcyjny pojazdu itp, oraz miec na koncie rownowartosc ( nie pamietam dokładnie ale coś około) 6000Euro, Troche to wszystko zamotane , żeby dostac leasing przez 3 miesiące musisz prowadzić firme transportową , zeby prowadzić firme musisz mieć licencje, a żeby dostać licencje musisz przedstawić min dowody rejestracyjne.
Ostatnio na stronce zrzeszenia przewozników była ankieta a w niej pytanie, Czy jestes za zaostrzeniem wymagan dla nowo powstających firm transportowych w Polsce. Cięzko wystartować w tym interesie, ale ja się nie poddaje. I tobie Baca oraz vkspl tez powodzenia życze
Wielkie dzięki Krzysio za odpowiedz :grin: No masz racje,troszkę to poplątane ale i tak będe próbował.Również Tobie życzę powodzenia w tym biznesie.Pozdrawiam :lol:
Witam wszystkich
Chciałem dodać do waszego tematu troche informacji Przede wszystkim kapitał czy jak kto woli luźna kasa wymagana na otrzymanie licencji jest to na pierwsze auto 9 tyś euro na każdy następny 5 tyś euro.Ale słyszałem gdzieś że można zastapić to jakimiś wekslami ale dokładnie nie wiem. Następna rzeczą jaką chciałem wam powiedzieć jest to że egzamin na certyfikat kompetencji zawodowych który zdaje się w instytucie transportu samochodowego jest strasznie ciężki do przeskoczenia (wiem bo próbowałem w bazie jest 50 tyś pytań strasznie trudnych i podchwytliwych) oczywiście nie odpowiad się na wszystkie te pytania tylko na 50(ale sami wiecie 50 pytań z 50 tyś możliwych). No ale ludzie zdają te egzaminy czego wam i sobie:) życze Pozdrawiam
Witam.Weksle kupuje się wPKO,a egzamin jest do zdania tylko trzeba sie ostro pokuć.
I jeszcze jedno: jeżeli nie masz pięciu lat praktyki w transporcie to dochodzą zadania i osobno zdajesz na transport krajowy i osobno na międzynarodowy.Ja zdałem oba za pierwszym razem :lol:
Hej w zwiazku z tym zabezpieczeniem jakiego wymagaja na samochody- 9 tys euro na pierwszy i po 5 tys za kazdy nastepny to dopuszczalne podobno jest przedstawienie tylko zaswiadczenia z banku ze wrazie czego stac Cie bedzie na taki wydatek, aslyszalem nawet o przypadkach ze wlasciciel firmu jaknu zastawial jako zabezmpieczenie swoj dom. Dokladnie jednak nie wiem na jakich zasadach to sie odbywało.
Mam pytanie dotyczace zezwolen: 1. czy konieczne jest konczenie jakis kursow, czy poporstu ide i zdaje egzamin a przygotowac sie do niego moge we wlasnym zakresie 2. czy sa gdzies dostepne pytania na egzamin kompetencji zawodowych? 3. Czy certyfikat wiąże sie tez z egzaminem czy poprostu wplata odpowiedniej kwoty i jaka to jest orientacyjnie kwota? Chodzi o transport rzeczy, miedzynarodowy. 4. Pytanie z czystej ciekawosci :) Czy mozliwe jest wyrobienie powyzszych zezwolen i certyfikatow nie posiadajac prawa jazdy?
oczywiście, że można sobie ten certyfikat "zrobić" nie posiadając prawa jazdy:) są one potrzebne do prowadzenia firmy transportowej co wcale nie oznacza, że będziesz prowadził osobiście swoje ciężarówki! Od tego masz kierowców:)
|
|