Czy ktoś orientuje się w kosztach otwarcia ciastkarni typu ciasteczka Fornetti ?
Licencja , koszty własne - lokal , personel,materiały do produkcji , wystrój wnetrza , itp.
|
Ciasteczka Fornetti |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Czy ktoś orientuje się w kosztach otwarcia ciastkarni typu ciasteczka Fornetti ?
Licencja , koszty własne - lokal , personel,materiały do produkcji , wystrój wnetrza , itp.
jestes pewny, ze chcesz sie w to bawic? wiekszosc punktow tego typu szybko bankrutuje
WITAM.
BYL MOMENT , żE INTERESOWALEM SIE TYM TEMATEM. Mogę ci tak ogólnie naświetlić temat: koszt wynajmu pieca od nich : 720 zl brutto na pol roku , do tego twoje wlasne stoisko , lodówka , kasa fiskana , waga fiskalna , sanepid , ciastka kupujesz od nich po 7 zl za kilo a sprzedajesz po 19.90 zl , brzmi niezle , tylko ze z tych pieniedzy masz wszystkie oplaty . kalkulowlem to i zeby wyjsc na swoje to musisz miesiecznie sprzedac tone ciastek , czyli okolo 30 -35 kilo dziennie . zastanów sie nad tym a jesli bedziesz nadal zainteresowany to moge podac ci telefon do czlowieka w FORNETTI , który jest odpowiedzialny za otwieranie innych punktów> pozdrawiam VALDEMARR :twisted:
z tego co napisales nie sa to duze naklady na poczatku dzialalnosci, ale wszystko zalezy od kosztow wynajecia lokalu wg mnie. zeby bylo atrakcyjnie musi byc db punkt a za to sie placi i to wcale niemale pieniadze.
Witam po dłuższej przerwie w temacie..
Dziś przeczytałem posta kolegi z forum który chce się tym biznesem zająć w UK. Kiedyś interesowałem się tym tematem jak jeszcze nie wiedziałem o istnieniu tego forum, przedzwoniłem do zaprzyjaźnionego koordynatora rynku fornetti i opowiedział mi jak to wiele się zmieniło i że nadal poleca tego tupu biznes, ale żeby być naprawdę zadowolonym to poleca otwarcie 3-4 takich punktów, blee blee wiadomo to jego praca.. Chciałbym odświeżyć ten temat dla warunków polskich. Czy opłaca się otworzyć taki punkt np. w galerii handlowej, jak szacunkowo policzyć liczbę potencjalnych klientów i ile potencjalny klient może kupić naszych ciasteczek? Wg. moich obliczeń: 1) Inwestycja - stoisko wykonane przez firmę zesnętrzną wg. projektu Fornetti - 25000zł - stoisko wykonane we własnym zakresie wg. projektu fornetti - 10000zł - kasa i waga fiskalna - 2000zł - zamrarzarka Elektrolux - 2000zł - 3 x miesięczny czynsz jako kaucja dla galerii - 7000zł łączny koszt inwestycji: od 21000zł do 36000 zł 2) Koszty prowadzenia działalności: - czynsz w galerii 55Euro za m2 - to około 1900zł netto - 2318zł brutto (22% VAT) - media licznikowe - 130zł brutto (22%VAT) - opłata dla galerii za ochronę i utrzymanie czystości - 230zł netto - 280zł brutto (22%VAT) - pracownik na umowę zlecenie z pełnym zusem lub 2 pracowników na 1/2 etatu - 2200zł brutto - dzierżawa pieca miesięcznie - 120zł brutto (22%VAT) łączne koszty: 5048zł brutto (22%VAT) 3) Przychody dla 1kg - towar kupowany raz w tygodniu z 7 dniowym terminem płatności z dostawą po 11,70zł za 1kg (7% VAT) - towar sprzedawany w cenie 24,90zł (cena odgórna) (7% VAT) - zysk na 1kg ciastek 12,28zł netto, narzut 112% 4) Symulacja sprzedaży - 1kg to 49-51 ciastek (średnio 50) - przyjmujemy że klient kupuje średnio 0,4kg ciastek, czyli 20 szt. - galeria otwarta jest od 9 do 21 czyli 12 godzin, my przyjmujemy że stoisko czynne jest od 10 do 20 czyli 10godzin (najemca na to zezwala) - na godzinę średnio mamy 4 klientów kupujący 0,4kg czyli 1,6kg - dziennie sprzedajemy 16kg, miesięcznie 480kg - przychód na 480kg to 5894,40zł - dochód 5894,40zł - 5048zł = 846,40zł - 19%(pod. doch) = 685,60zł Pytanie do forumowiczów czy uważacie że można sprzedać więcej ciastek niż w powyższym założeniu? Rzeczywiście ten biznes zaczyna się opłacać gdy sprzedajemy 1000 kg ciastek. Proszę o wypowiedź.
i wychodzi ze facet miał racje, opłaca sie jak masz 3-4 takie punkty w centrach i jeszcze najlepiej jak sam w jednym pracujesz, albo zatrudniasz studentów na umowe- zlecenie. W galerii w moim miescie sprzedawcami są głownie studenci, niektórzy moi znajomi, stąd wiem:)
Najlepsze w tym wszystkim jest to iż według moich wyliczeń a są one poparte analizą rynku bardzo dogłębną i po konsultacji z innymi (klientami itp) wyszło mi 1500 KG. Te 1500KG to najniższa z możliwych.
Zapewne za chwile ktoś napisze jak to? Skąd takie obliczenia? Wiem jak to zrobic aby osiągnąc taki wynik i proszę mi wiezyc jest on osiągalny. Niestety nie moge go zdradzic dodam iż nawet "opiekuna" minipiekarń na zasadach franszczyznowych zamurowało jak mu powiedziałem jak należy takich rzeczy dokonac aby była taka sprzedaż, naturalnie pogratulował mi sprytu heh:0 nieważne ..... A wiec 62.5KG dziennie Przy trybie pracy 6 dni w tyg. W dniu 12 godzin pracy. ( Normalnie niemożliwy wynik do uzyskania w "normalnej minipiekarni") Razem średnio 1500KG Kupno za 17 550 zł Sprzedaż za 37 750zł Zysk 19800 zł MINUS koszta gdzie : KOSZTA MIESIĘCZNE STANOWIĄ: ( zwiększają sie dzięki mojemu programowi na nieszczęscie) 9800~~10200 zł. Zysk netto około 10 000 zł -19% ZYSK DLA MNIE 8100zł Nadmienie iż przy normalnym trybie funkcjonowania minipiekarni zyski dochodzą do około 2000- 3000 zł zysku. Czyli mój program opracowany daje możliwośc pomnożenia zysku aż 3-4 krotnie dlatego ubolewam i wybaczcie ale na zdrowy rozum też byście nie zdradzili jak to zrobic można prawda:) Z poważaniem
doskonale wiem jak zrobić żeby podnieść obrót takiej minipiekarni, ciekawe czy myślimy o tym samym AdBlue.
Powyższe wyliczenia jakie przedstawiłem są standardowe, z innych moich wyliczeń wynika około 1000kg.. celowo go nie przedstawiłem ;) może wymienimy poglądy na PW? jak uważasz, rozum mam zdrowy..
AdBlue a czy ty prowadzisz takową? Chodzi mi czy to tylko teoria czy praktyka, ja mam teorię.
Ja osobiście prowadziłem analize tego przedsięwzięcia wiec powiedzmy że to "tylko teoria" lecz heh teoria która w niczym nie odbiega od realnego biznesu w który chyba wejde tak jestem coraz bardziej przekonany.
Jak dobrze wiecie standardowo te 500KG wyciągają ale można 1000KG i 1500 też nie jest jakimś tam wyzwaniem ponad niebiosa Fakt iż idą wtedy koszta w górę ale suma sumarum dużo więcej sie zarabia. Kolego możesz mi pisac na Priv nie ma sprawy i opisac jak 1000 KG chcesz osiągnąc wtedy Ja Ci powiem czy te 1500 KG sprzedaży miesięcznej jest mozliwa właśnie przy takim rozumowaniu jakie masz. A jak nie chcesz to nie pisz mnie ta wiedza aż tak nie jest potrzebna .... Pozdrawiam
AdBlue a wkalkulowałeś że fornetki po odpieczeniu tracą ok 15% wagi ?
kalkulowałem ale nie 15 tylko 10%
i marketing dla Wrocławia 5% od obrotu brutto na rozliczenie miesiąca, od twoich wyliczeń trzeba odjąć 1867,50zł netto (+22%VAT) oraz 5602,50zł brutto strata na wadze po odpieczeniu = razem 7880,85 brutto
i robi się lipa, zapomniałem ująć to w wyliczeniach.. hmm
z jakiego regionu Polski jestes ? ile miasto w którym chcesz otworzyć punkt ma mieszkańców?
WLKP a ilośc mieszkańców okolicy bo nikt nie pojedzie 30 Km po ciasteczka wynosi 50 000 osób w tak zwanym promieniu punktu i ludzi przejeżdzających codziennie.
|
|