|
Ciekawy pomysł branża motoryzacyjna |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, mam pomysł ale nie wiem czy ma szanse na powodzenie na tvn turbo jest taki program który zwie się "zakup kontrolowany" myślicie że warto by było przenieść taki pomysł poza antenę telewizji? Polegało by to na tym że przychodzi do mnie jakaś osoba i mówi jakie auto ją interesuje( np. małe, do jazdy po mieście itp.) ja podpisuję umowę z komisami i wyszukuję 5 aut które razem z tą osobą testujemy i oczywiście jeżeli kupi ten pojazd pobieram za to jakąś prowizję. Co wy na to drodzy forumowicze?
A co jesteś jakimś wybitnym znawcą samochodów ? Co ten ktoś będzie miał z tego, że przyjdzie do Ciebie, dasz mu gwarancję na samochód, przynajmniej na miesiąc, lub na 5 000 km ? A co będzie np. jak samochód po zakupie zaraz popsuje się, oddasz klientowi kasę ? itd, itp.....
Myślę, że to niewypał.
Gwarancja zależy od komisu w jakim kupuje się samochód, a to właśnie z nimi chciałbym podpisać umowy.
Wypowiedzcie się co sądzicie na ten temat.
mysle ze ten potencjalny kupiec, moze sam pojsc do komisu i tam dadza mu sie przejechac kazdym autek ktorym bedzie chcial, bez dodatkowych oplat....
Widzisz takie coś ma miejsce nie od dziś i także TVN TURBO - nie była w tym pomyśle odkrywcza. Większość ludzi kupuje samochód z zaprzyjaźnionym mechanikiem, wójkiem "co się zna" itp osobami.
Czasami też jestem o taką "poradę" proszony, z tym, że swego czasu sprowadzałem i sprzedawałem sporo aut, podobnie wcześniej robił to mój ojciec, a warsztat samochodowy który mamy założył jeszcze mój dziadek... więc wszystko ma sens jeśli jest poparte racjonalnymi podstawami. Jednak w dzisiejszych czasach - jeśli chcesz coś takiego robić i utrzymywać kontakt z komisami dającymi gwarancje to troszkę mija się z celem. Dziś auto da się podłączyć pod komputer, coraz mniej jest samochodów z podrabianymi książkami serwisowymi - tak, że nie trzeba być żadnym expertem, aby stwierdzić, że auto jest dobre czy też nie. Co innego, gdybyś miał spore doświadczenie w ocenie starych aut - potrafił ocenić czy pojazd miał poważniejsze kolizje, czy silnik pracuje poprawnie no i jeszcze musisz mieć jakąś renome ( ludzie muszą wiedzieć, że się na tym znasz ) - wtedy możesz powalczyć, są osoby, które nadal szukają wysłużonych egzemplarzy bo ich zwyczajnie nie stać na nic lepszego i muszą wybrać jak najlepsze "coś" ze sterty podpicowanych szrotów. Mimo wszystko powodzenia Ci życzę i kombinuj, próbuj.
|
|