|
Ciężka sprawa podatek |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich bardzo serdecznie mam pewien problem ponieważ chce grać na giełdzie i mam już założony rachunek inwestycyjny ale nie wpłacam na rachunek żadnych pieniędzy ponieważ nie wiem czy urząd skarbowy nie doczepi się do mnie skąd nagle mam tyle pieniędzy? Jestem tymczasowo wymeldowany z polski na 12 miesięcy nie mam jeszcze numeru Nip który muszę wyrobić do końca roku i jeszcze jedno czy w następnym roku kiedy będę się rozliczał to będę płacił tylko podatek od wypracowanego zysku czy też od sumy której posiadałem na początku ale jeżeli nie mam numeru Nip to chyba nikt nie ma wglądu na mój rachunek. Bardzo prosił bym o odpowiedź albo jakąś radę która pomogła by mi w mojej sytuacji z góry wszystkim dziękuję.
Zastanów sie.
Poza tym jak mogłeś założyć rachunek inwestycyjny bez podania NIP-u?
Na Twoim miejscu bym się zastanowił nad tym i moze tak powoli wpłacał cały kapitał...
Rachunek mogłem założyć bez nipu w WBK ale musze go dostarczyć do końca roku.
Podatek od inwestycji placi sie od zysku a nie od kwoty jaka wplaciles na poczatku. Mozesz miec pod koniec roku nawet strate na inwestycjach gieldowych i nic nie zaplacisz. Duzo inwestorow pod koniec tego roku szukalo strat aby ograniczyc kwote podatku. NIP miec musisz. Jak nie wystapisz o niego sam to biuro maklerskie zapewne zrobi to za ciebie. Musza wystawic Tobie PIT`a po zakonczonym roku wiec NIP potrzebny bedzie.
Człowiek bez NIP - jakby go nie było. Może tak jakoś inaczej wykorzystać ;)
Masz stary refleks, nie ma co !:) !:) !:)
|
|