Przejrzalem juz wszystkie tematy na forum dotyczace i mojego pomyslu, ale sa one moim zdaniem malo wyczerpujace. A wiec:
Marzy mi sie otwarcie pubu w mojej miejscowosci (ok. 25 tys. mieszkancow). Zastanawiam sie jakie sa koszty rozpoczecia i prowadzenie takie biznesu, jakie kroki nalezy poczynic w kierunku korzystnego rozwoju finansowego takiej inwestycji.
Aby osobom wyrazajacym chec pomocy, przedstawie pewne zalozenia, ktore sobie gdzies tam w glowie "uwilem":
- Lokal mialby byc dwupoziomowy o lacznej powierzchni ok. 80-100 m. kw. (lokal mialby byc wynajety - nie ma mowy o budowie wlasnego lokalu)
- na pietrze stoliki, kanapy, krzesla lub ew. fotele - takie miejsce gdzie mozna usiasc i wypic piwko czy tez drinka i pogadac sobie .. oczywiscie w czasie najwazniejszych imprez sportowych wykupiony dekoder (czy to cyfry czy polsatu) i organizacja transmisji ..
- na dole mialby sie znajdowac bar, przy ktorym rowniez mozna usiasc i parkiet na ktorym mozna potanczyc ..
- jezeli jestesmy przy kwestii parkietu to:
a) co sobota imprezy z wejsciowkami i tak (oczywiscie mowie tu o okresie poza wakacyjnym):
przykladowo w pierwsza sobote miesiaca impreza dla mlodziezy w klimatach techno (mam kilku znajomych DJ-ow, ktorzy "za grosze" i piwko gratis graliby); w druga sobote miesiaca muzyka w klimatach lat 70-tych i 80-tych dla ludzi w wieku 30-50 lat (tzw. prywatka); w trzecia sobote impreza dla seniorow w rytmach "biesiadnych"; a czwarta sobota miesiaca to wystep jakiegos zespolu, kabaretu, grupy artystycznej bez wejsciowek - wstep wolny;
b) w piatki wstep wolny, rozne klimaty muzyczne zapuszczane z komputera i oczywiscie mozliwosc zabawy na parkiecie;
c) w ciagu tygodnia zwykly PUB; do ktorego mozna przyjsc i wypic kilka piwek, no i dzieki dekoderom obejrzec mecze ligowe czy tez mecze LM, badz innych zawodow sportowych (walka bokserska polskiego piesciarza o jakis tytul, skoki narciarskie z "Adasiem" walczacym o tytul i takie tam);
d) atrakcja napewno moglbyby byc wystepy lokalnych zespolow i artystow (moje miasto posiada dwie kapele rockowe, i kilku raperow)
- w kwestii ochrony dzialalibysmy ja i moj wspolnik, gdyz obaj mamy ukonczone odpowiednie kursy w tej dziedzinie;
Sam wyglad lokalu widze mniej wiecej tak:
a) pietro:
Stonowane sensownie chlodne kolory; na scianie malunki w zimnych kolorach (malunkami zajely by sie moje dwie kuzynki majace talent plastyczny, i ktore ukonczyly szkoly plastyczne);
b) parter:
Tutaj podobnie jak na gorze chcialbym aby na scianach znalazly sie malunki; ale z racji, ze bylaby to czesc gdzie ludzie mieliby sie bawic tutaj dominowaly by kolory zywe i jakies malunki "zachecajace" do zabawy;
To tyle odnosnie samego miejsca. Kolej na przedstawienie troszke blizej struktury spolecznej mojego miasta i mozliwosci rozrywki jakie daje:
- moje miasto liczy sobie 25tys. mieszkancow, sa to w duzej czesci ludzie mlodzi, lubiacy sie dobrze bawic;
- miasto nie posiada jakichs ciekawych miejsc rozrywki; jest 5 barow do ktorych mozna wejsc nie obawiajac sie spotkania grupy meneli; w samym miescie nie ma zadnej dyskoteki ani takze zadnego lokalu, ktory mozna by wynajac na jeden wieczor, zeby zorganizowac impreze (bo albo zadaja przesadnie duzych pieniedzy, albo od razu oferuja iles tam potraw w ramach wynajecia, a ludzie na imprezach i tak zazwyczaj za duzo nie jedza); znajduja sie takze dwie pizzerie, ale w weekendy zazwyczaj pelne, bez szans znalezienia stolika po godz. 19 i dwie kawiarnie ( z czego w jednej ceny z kosmosu);
- w okolicach miasta znajduja sie trzy dyskoteki (wszystkie w odleglosci okolo 30-40km); i glownym plusem tej sytuacji jest to, ze trzeba miec transport zeby sie do takiej dyskoteki dostac, a jezeli ma sie na miejscu lokal gdzie mozna imprezowac to po co jezdzic;
W kwestii wynajecia lokalu i dostosowania go od strony prac remontowych w role wchodzilyby tylko koszty towaru, gdyz zarowno moj ojciec jak i ojciec wspolnika pracuja w branzy budowlanej.
Hmm .. nie wiem .. to chyba byloby na tyle w kwestii mojego przedstawienie zamyslu, teraz licze na Wasza pomoc w kwestii inwestycji w to .. i skomentowania calego przedsiewziecia ..
[ Dodano: Czw Sie 03, 2006 10:33 pm ]
hehe .. chyba ciutke przesadzilem z iloscia tekstu jaki tam wyzej wklepalem i nikomu nie chce sie czytac .. =P
Przesadzilem tez z powierzchnia .. i mysle ze w sumie 60-80 metrow kw. .. =)
[ Dodano: Czw Sie 03, 2006 10:35 pm ]
hehe .. chyba ciutke przesadzilem z iloscia tekstu jaki tam wyzej wklepalem i nikomu nie chce sie czytac .. =P
Przesadzilem tez z powierzchnia .. i mysle ze w sumie 60-80 metrow kw. .. =)