Przejrzalem juz wszystkie tematy na forum dotyczace i mojego pomyslu, ale sa one moim zdaniem malo wyczerpujace. A wiec:
Marzy mi sie otwarcie pubu w mojej miejscowosci (ok. 25 tys. mieszkancow). Zastanawiam sie jakie sa koszty rozpoczecia i prowadzenie takie biznesu, jakie kroki nalezy poczynic w kierunku korzystnego rozwoju finansowego takiej inwestycji.
Aby osobom wyrazajacym chec pomocy, przedstawie pewne zalozenia, ktore sobie gdzies tam w glowie "uwilem":
- Lokal mialby byc dwupoziomowy o lacznej powierzchni (pietro + parter) ok. 40 m. kwadratowych (lokal mialby byc wynajety - nie ma mowy o budowie wlasnego lokalu)
- na pietrze stoliki, kanapy, krzesla lub ew. fotele - takie miejsce gdzie mozna usiasc i wypic piwko czy tez drinka i pogadac sobie .. oczywiscie w czasie najwazniejszych imprez sportowych wykupiony dekoder (czy to cyfry czy polsatu) i organizacja transmisji ..
- na dole mialby sie znajdowac bar, przy ktorym rowniez mozna usiasc i parkiet na ktorym mozna potanczyc ..
- jezeli jestesmy przy kwestii parkietu to:
a) co sobota imprezy z wejsciowkami i tak (oczywiscie mowie tu o okresie poza wakacyjnym):
przykladowo w pierwsza sobote miesiaca impreza dla mlodziezy w klimatach techno (mam kilku znajomych DJ-ow, ktorzy "za grosze" i piwko gratis graliby); w druga sobote miesiaca muzyka w klimatach lat 70-tych i 80-tych dla ludzi w wieku 30-50 lat (tzw. prywatka); w trzecia sobote impreza dla seniorow w rytmach "biesiadnych"; a czwarta sobota miesiaca to wystep jakiegos zespolu, kabaretu, grupy artystycznej bez wejsciowek - wstep wolny;
b) w piatki wstep wolny, rozne klimaty muzyczne zapuszczane z komputera i oczywiscie mozliwosc zabawy na parkiecie;
c) w ciagu tygodnia zwykly PUB; do ktorego mozna przyjsc i wypic kilka piwek, no i dzieki dekoderom obejrzec mecze ligowe czy tez mecze LM, badz innych zawodow sportowych (walka bokserska polskiego piesciarza o jakis tytul, skoki narciarskie z "Adasiem" walczacym o tytul i takie tam);
d) atrakcja napewno moglbyby byc wystepy lokalnych zespolow i artystow (moje miasto posiada dwie kapele rockowe, i kilku raperow)
- w kwestii ochrony dzialalibysmy ja i moj wspolnik, gdyz obaj mamy ukonczone odpowiednie kursy w tej dziedzinie;
Sam wyglad lokalu widze mniej wiecej tak:
a) pietro:
Stonowane sensownie chlodne kolory; na scianie malunki w zimnych kolorach (malunkami zajely by sie moje dwie kuzynki majace talent plastyczny, i ktore ukonczyly szkoly plastyczne);
b) parter:
Tutaj podobnie jak na gorze chcialbym aby na scianach znalazly sie malunki; ale z racji, ze bylaby to czesc gdzie ludzie mieliby sie bawic tutaj dominowaly by kolory zywe i jakies malunki "zachecajace" do zabawy;
W kwestii wynajecia lokalu i dostosowania go od strony prac remontowych w role wchodzilyby tylko koszty towaru, gdyz zarowno moj ojciec jak i ojciec wspolnika pracuja w branzy budowlanej.
Hmm .. nie wiem .. to chyba byloby na tyle w kwestii mojego przedstawienie zamyslu, teraz licze na Wasza pomoc w kwestii inwestycji w to .. i skomentowania calego przedsiewziecia ..