Cmentarz dla zwierząt. W poblirzu dwa miasta 35 tys ,w odległości 80km Łódż.
Jakie jest wasze zdanie?
|
Cmentarz dla zwierząt |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Cmentarz dla zwierząt. W poblirzu dwa miasta 35 tys ,w odległości 80km Łódż.
Jakie jest wasze zdanie?
Pozytywne.
Może jakieś szczegóły?Co będzie potrzebne do otwarcia takiej działalności?Problemy z władzami miasta?Rodzaj gruntu też nie bez znaczenia zapewne.Szczerze mówiąc zaciekawiło mnie to bo branża mimo,że nieco dziwna to chyba ma potencjał.Ktoś poda jakiś nawet bardzo ogólny zarys kosztów jakie by sie z tym przedsięwzięciem wiązały?
pozwolenie z gminy z tego co pamietam
Hmm... nie sądzę, żeby ten pomysł przeszedł... w Polsce :)
hmm...uzasadnij??Tak dla informacji w Polsce funkcjonuja juz takie cmentarze,jeden miesci sie okolo 10 km od Bydgoszczy na wiosce i funkcjonuje calkiem dobrze. Pod Warszawa tez z tego co wiem taki cmentarz jest a no i tak btw temat ten tez chyba byl juz przerabiany na forum,teraz sobie przypomnialem :)
Wyrażam tylko moje zdanie :) Jeśli już takie cmentarze istnieją w Polsce to ok, ale chyba nie jest to znów taki świetny pomysł na biznes, skoro się nie słyszy o takich przedsięwzięciach (np. ja nie słyszałem - mówię wciąż o Polsce - na zachodzie owszem, ale nie dostrzegam tam polskiej mentalnosci)
bo ludzie ktorzy takie cmentarze prowadza nie reklamuja sie zbytnio
Może masz rację, że się nie reklamują, ale tak czy siak, nie sądzę, że Polsce nagle ludzie zaczęli chować swoje zwierzaki na tego typu cmentarzach i że nie spuszczają już w toalecie zdechłych rybek :) To nie jest moim zdaniem dobry pomysł na biznes w Polsce właśnie z powodu naszej mentalności, o czym zresztą juz pisałem.
a czy ludzie trzymaja w domu tylko rybki??Co z przyjacielem rodziny - psem ktory wyciagnie nogi??tak oczywiscie mozna go wywiezc i zakopac w lesie albo zutylizowac ale sa rodziny do swoich zwierzat przywiazane i dadza go pochowac.
Narazie ludzie trzymajacy takie cmentarze robia to troche moze z pasji niz z checi zysku ale pomalu z biegiem lat napewnos ie to przyjmie na wieksza skale:)
A więc sam podałeś odpowiedź na pytanie, czy jest to dobry pomysł na biznes! :) NIE - przynajmniej nie teraz, jak mówisz. Ja sądzę, że to się w ogóle w Polsce nie sprawdzi, zarówno teraz, jak i nigdy! Oczywiście byłoby miło, gdyby ludzie zapomnieli o możliwości zakopania psa, czy kota we własnym ogródku, ale spójrzmy prawdzie w oczy - to jest nierealne!
Witam Ponownie, nie miałem czasu zaglądać na forum, ale dziś dorzucę kilka informacjii.
W Polsce istnieje kilka cmentarzy dla zwierząt, najstarszy ma już ponad 10 lat i jest na nim pochowanych ok 7 tys. zwierząt, głównie psy i koty. Koszt pochówku na takim cmentarzu to od 150 do 300 zł. Problem z pochowaniem zwierząt (psów, kotów , królików, papug) mają najczęściej ludzie mieszkający w dużych miastach. Mogą oni swojego zwierzaka zakopać na trawniku lub wywieźć do lasu, albo pochować na zwierzęcym cmentarzu. Do założenia cmentarza na pewno potrzebne jest: zezwolenie z urzędu gminy, ochrony środowiska i prawdopodobnie od władz sanitarnych. Nie wiem czy odległośc 80km od dużego miasta nie jest za duża na taką działalność. Minimum opłacalności oceniam na ok 100 pochówków rocznie. Myślę ,że cmentarze dla zwierząt mają przyszłość. Dla zainteresowanych freehost03.websamba.com/Certus/Cmentarze.htm
Powiem krótko. Zdechły mi w życiu 2 psy i jeden kot oraz jedna swinka morska i nie zawracałem sobie głowy zakopywaniem za kase tych padlin na jakims cmentarzu tylko w worek i do lasu pod drzewo albo u sasiada na podwórku i po temacie. Po co płacic za jakis cmentarz??? Zwierze to padlina a nie czlowiek zeby mu stawic nagrobki:(((
Ludzie mają różny stosunek emocjonalny do zwierząt.
Poza tym gdzie zakopiesz psa czy kota jak do okoła asfalt i beton,a w parku taki wybryk kosztuje 500 zł mandatu wręczonego przez straż miejską. Jeżeli uśpisz zwierze u weterynarza może ono zostać zutylizowane przez spalenie kosztuje to ok.20 zł +koszt uśpienia. To co po nim zostanie z innymi śmieciami trafi na wysypisko, ale czy można w ten sposób ptraktować wiernego przyjaciela? Cmentarz (grzebalisko) dla zwierząt to alternatywa dla ludzi, którzy nie chcą aby ich zwierzęta po śmierci trafiły na śmieci albo nie mają gdzie ich pochować. Problem w moim przypadku polega na zbyt dużej odległości (moim zdaniem) od potencjalnych klientów ok.80 km. samo załorzenie grzebaliska nie było by większym problemem. Posiadam odpowiednią działkę przy lesie nie obiętą planem zabudowy z dobrym dojazdem.
|
|