Witam,
Zapomniałem wydrukować raportu dobowego i zacząłem sprzedaż kolejnego dnia... co w takim wypadku powinienem zrobić?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
|
Co, gdy zapomniałem wydrukować raportu dobowego? |
Co, gdy zapomniałem wydrukować raportu dobowego?
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Witam,
Zapomniałem wydrukować raportu dobowego i zacząłem sprzedaż kolejnego dnia... co w takim wypadku powinienem zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
I kasa ci na to "pozwoliła" ????
W takim razie coś nie tak jest z kasą, w każdym razie nie spełnia ona warunków technicznych jakie powinna spełniać kasa.
Korzystam z drukarki fiskalnej POSNET...
Teraz przy każdym raporcie dobowym są błędne numery drukowanych paragonów. Powinienem się tym przejmować i iść do serwisu czy dalej "działać" jakby nigdy nic?
Zdecydowanie powinieneś iść do serwisu.
Kasa nie powinna pozwolić na wystawienie paragonu, przed wydrukowaniem raportu dobowego (lub raportu za ostatni okres, jeżeli przerwa w sprzedaży była dłuższa niż jedna doba). No chyba, że coś pokręciłeś i tak naprawdę to w jakiś sposób jednak sporządziłeś ten raport, tylko gdzieś go wcięło.
Ostatni raport dobowy był po sprzedaży 28.01, później była sprzedaż 29.01 - tego dnia nie wykonałem raportu dobowego.
01.02 zacząłem dzień od raportu miesięcznego za styczeń i normalnie "nabijałem" sprzedaż. Na wieczór - po sprzedaży wykonałem raport dobowy. Więc 29.01 był dniem bez raportu dobowego...
No i bardzo dobrze.
Wszystko jest OK. Nie rozumiem czym się martwisz.
Nie sądziłem, że wykonanie raportu miesięcznego zwalnia mnie z obowiązku wykonania raportu dobowego w ostatnim dniu sprzedaży w danym miesiącu.
Dziękuję za porady.
Nie jest to niestety prawda. Jestem swiezo po zakupie i przeszkoleniu. Nie kazda kasa ma owe "zabezpiecznie" i nie jest ot warunek techniczny jaki musi spelniac kasa.
I tak twierdzisz tylko dlatego, że ktoś cię tak "przeszkolił" ???
Gratuluję właściwego wybrania "fachowców" od tych "przeszkoleń". PS. Czy do tego żeby przeczytać 4 strony rozporządzenia o warunkach technicznych jakim powinny odpowiadać kasy rejestrujące potrzeba pośredników w postaci "fachowców". Samemu przeczytać już nie można????
http://www.torell.pl/prawo/rmf_20081128 ... i_tech.pdf Ktory to konkretnie punkt? Druga sprawa, ze gdyby nie spelniala warunkow technicznych, to owa kasa nie dostalaby homologacji, a takowa posiada.
Punktów jest dość dużo, ale polecam lekturę o:
- module fiskalnym kasy - programie pracy kasy - programie aplikacyjnym kasy Potem możesz przejść do §4 ust.1 pkt. 4 i 8. Aby napisać coś bardsziej szczegółowego musiałbym przeprowadzić szkolenie, a za to juz się bierze pieniądze :)))
4) posiadać sygnalizację dopełniania się przy zapisie kaŜdego z ostatnich 30 raportów
dobowych; 8) nie moŜe zawierać rozwiązań konstrukcyjnych, technicznych i wykonywać funkcji, mogą prowadzić do nieprawidłowego wyliczania obrotu i kwot podatku naleŜnego; To chyba tylko i wylacznie Twoja nadinterpretacja. No chyba, ze powiesz mi ze to urzednik lamie owa ustawe, dajac homologacje na urzadzenie ktore takiego zabezpiecznia nie ma. Inaczej zapytam. Czy kasa ktora posiada homologacje, moze byc bez problemu uzywana? Mowa o tej kasie? ftp://62.89.91.69/bank_danych/urzadzeni ... roplus.pdf
Nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć w jaki sposób firmy uzyskują homologacje na kasy fiskalne, bo nie o tym mowa.
Powiem tylko, że kasa która umożliwia dokonanie sprzedaży i wystawienie paragonu przed sporządzeniem raportu dobowego, o ile raport ten nie został sporządzony za ostatnią dobę (o ile była dokonywana sprzedaż w danym dniu) lub dłuższy okres (w przypadku gdy przerwa w sprzedaży była dłuższa niż jedna doba), to lipa i sytuacja taka nie powinna mieć miejsca. I nie jest to żadne tam "zabezpieczenie", tylko standardowa funkcjonalność kasy. Raport dobowy nie musi być wykonywany za dzien w którym nie było sprzedaży. Oznacza to, że gdy nie dokonywaliśmy sprzedaży np. w poniedziałek i wtorek, a dopiero w środę, to nie musimy sporządzać raportów dobowych za poniedziałek i wtorek, lecz dopiero za środę i przy prawidłowo skonfigurowanej kasie nie możemy wystawić paragonu w czwartek przed sporządzeniem raportu dobowego za środę. Byłoby to złamaniem przepisów ustawy o VAT i jeżeli kasa pozwala na takie wystawienie paragonu, to ta kasa bardzo brzydko pachnie.
Zgadzam sie. Powinno to byc w standardzie, ale jak widac nie jest. Inaczej nie dawaliby homologacji. Jezeli by troche pogooglowac, to znajdziemy wiecej takich kas i jak widac sa one jak najbardziej zgodne z ustawa (a o tym tu mowa).
Jak widac nie wszystkich i nie jest wymagane przepisami.
Przeciez na kasie idzie zlamac szereg innych przepisow. Twoim (a nie kasy) obowiazkiem jest zeby przepisow pilnowac. Przynajmniej na ta chwile. Oczywiscie fajnie, gdy kasa przypomina Ci o takim zapomnianym raporcie, ale jezeli takowe nieprzypominajace kasy istnieja i maja homologacje, to wniosek jest prosty. Nie jest to wymagane przepisami. Ja jako podatnik nie musze chyba sie zaglebiac w rozporzadzenie techniczne na temat kas. Kupuje, jest homologacja wiec domniemywam ze wszystko z ta kasa jest ok.
Twój wybór.
Choć istnieje możliwość, że czegoś nie zrozumiałeś do końca. Ja wiem tylko tyle, że kasa zgodnie z warunkami technicznymi ma wymuszać sporządzenie prawidłowych raportów dobowych. Jeżeli kasa umozliwia wystawienie paragonu przed sporządzeniem raportu dobowego, to tego warunku nie spełnia i od takiej kasy trzymałbym się z daleka, nie patrząc na to czy ma homologacje czy tez jej nie ma. Za podatki odpowiesz bowiem TY, a nie firma która ci sprzedała chińską kasę.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Co, gdy zapomniałem wydrukować raportu dobowego?": - brak raportu dobowego, wyk. miesieczny - Kasa fiskalna - brak raportu dobowego - Zapomniałem wydrukowac r.dobowy i potem była sprzedarz - Jak wydrukować cały temat? - Zapomniałem wpłacić w terminie zaliczkę-ryczałt
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|