|
Co moge z tym zrobic |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Mam do was prosbe o jakas podpowiedz czym moglbym sie zajac. Mieszkam w miejscowosci na pograniczu miasta 250tysiecznego(czestochowa) do samego centrum mam 10km a do granic 2km.Posiadam działkę rolna o powierzchni 2,4h( dzialka nie jest zagospodarowana porosla trawami i w duzej czesci malymi brzozkami ). Oprocz tego mam szklarnie niezbyt duzą ( 4m*8m). Jestem tez wlascicielm drugiej dzialki o powierzchni 2h ( czesc dzialki jest uzytkowa stary dom stodola i chlew nieuzytkowane lecz ze wszystkimi mediami )odleglej od tej o 10km . Moj kapital wynosi 10tys zl . Myslalem juz o duzej ilosci pomyslow o handlu ubraniami chinskimi , o otwarciu szkolki lesnej , pakowaniem ziemi , kory do workow lub wybudowaniu jakis magazynow ( za maly kapital posiadam :/) . Bardzo was prosze o kazda rade i co w moim przypadku mialo by jakis sens . Wiem dobrze ze moj kapital nie jest zbyt wielki ale mam mozliwos wziecia pozyczki na studiach ( na maly procent ) oraz pozyczenia pieniedzy od rodzicow tylko ze slowo "pozyczka " budzi we mnie lek i chce uniknac jakiejkolwiek pozyczki.
Keidy zaczalem czytac o twojej lokalizacji pomyslalem odrazu o tujach. temat uz poruszany na foruim ktory bardzo mi sie spodobal. moze jednak skusisz sie na szkółke. Wydaje mi sie ze ta ziemia i kora w workach to tez ciekawy pomysl. A w szklarni posadz truskawki albo maliny czycos takeigo. tylko zrob to w ten sposob aby owoce mialy w zime. wtedy z akoszyk malin mozesz wziac naprawde spore pianiadze. Na rynku w ty okresie dostepne sa tylko mrozone a ty bedziesz oferowal swierze :] tlko ile wychodujesz na 32m2 szklarni. a na drugiej dzialce mzoe zacznij chodowac króliki :] nie wiem czy jest popyt na to miesa. ja osobiscie bardzo lubie. Plusem jest to z ciagle slyszy sie o ptasich grypach szalonych krowach itp. a o krolikach jeszcze nic nie bylo.
o a mam pytanie jak zalozylbym swoja dzialanosc np ogrodnicza sprzedarz dzrewek ziemi kory i takie tam wiadome ze w okresie zimowym cienko to przedzie ale czy moglbym w okresie zimowym zajmowac sie czyms innym np handlowac ubraniami czy tak mozna ze zakladam firme ogrodnicza ale tez zajmuje sie czyms inny albo jakimis uslugami.. O i jak to jest jak cos sprzedaje na gieldzie wiadome nie wystawia sie tam fakur jak bede sie pozniej rozliczal z tego co sprzedaje faktury jedynie bede wystawial jakims firmom sklepom a zwyklum klinetom co sprzedaje na bazarze?? musze miec kase fisakalna??? czy cos takiego . Chce wszystko robic legalnie i nie miec pozniej problemow
|
|