|
Co może, a co musi znaleźć się na pieczątce firmowej? - strona 2 |
Co może, a co musi znaleźć się na pieczątce firmowej?
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Ja osobiście używam pieczątek na wszystkich fakturach które wystawiam, żądam również podpisu i lub pieczątki odbierającego fakturę na przelew tylko dla własnego bezpieczeństwa.
A czy jeśli zajmuję sie produkcją, handlem i usługami to mogę sobie dać na pieczątce też P.P.H.U ??? Czy to P.P.H.U jest zależne od jakiegoś wpisu w dokumentach które składamy przy zakładaniu firmy ??? Bo ja np. jako nazwę firmy podałem Stokrotka a nie P.P.H.U Stokrotka
pzdr Mateusz U.
Możesz dać P.P.H.U, a możesz również "Miś Uszatek" -> jak tam kto woli. Nie ma przymusu pieczątki, ale jeżeli już chce się mieć pieczątkę, to prawo stanowi, coby na niej była NAZWA FIRMY oraz nr REGON - inne informacje -> pełna dowolność
Nazwa powinna być zgodna z zaświadczeniem. Przy zakładaniu konta bankowego sprawdzają zgodność pieczątki z zaświadczeniem. Pewnie, że jak ktoś chce może się kłócić, że przedsiębiorca nie musi mieć pieczątki firmowej.
A od kiedy to przy zakładaniu konta potrzebna jest pieczątka????
W przypadku kont w bankach internetowych nie wymaga się, ale w bankach tzw. normalnych bardzo często i to od dawna. Bardzo często też jest tak że kontrahenci przepisują dane firmy z pieczątki. Jeśli dane są niezgodne z rejestracją to mamy problemy bo np. faktura zakupowa jest żle wypisana. Niezgadzaja się dane nabywcy a tu już US się czepia. Wyrabiam pieczątki od 10 lat i powiem, że dla świetego spokoju nazwa i adres powinny być zgodne z zaświadczeniem. Ułatwia to zycie.
BZWBK - bez pieczątki ani rusz, czy to kredyt czy konto. Przerabiałem wczoraj i musiałem zamówić samą "gumkę" do podpisania umowy. Żenada.
Eeeetam... :) :) Też chcieli ode mnie pieczątkę "firmową" przy zakładaniu konta w BZWBK. Zaproponowałem, że im... narysuję pieczątkę (w tym "okienku" na karcie wzorów) :)) Jak zabrałem się za rysowanie, to "Pani Zofia", myk i dzwoni do centrali... i się pyta co ma zrobić, bo "...tutaj jej klient rysuje pieczątkę...". Coś w słuchawce zachrzęściło, i "Pani Zofia" kazała mi przestać rysować. No i mam konto bez pieczątki. Ludzie sobie powinni uświadomić, że pieczątka jest li tylko dla wygody użytkownika pieczęci, a nie z jakiegoś tam obowiązku. Jeżeli ktoś chce sobie wyrobić bo tak mu wygodnie (np. wystawia rachunki "w terenie", to łatwiej mu przybić pieczątkę niż skrobać ręcznie), to sobie wyrabia. A jak ktoś nie chce, to nie wyrabia. I żaden urzędas nie ma prawa się przyczepić -> takie cusio tępić trza.
Dobre, dobre.
To co powinno się znaleźć dokładnie na pieczątce wiedzą na pewno specjaliści od pieczątek - pieczatki.info , a dodatkowo potrafią wychwycić wszystkie błędy.
I jeszcze coś,bo przy jakiejkolwiek umowie,leasingu albo kredycie,no czymkolwiek musisz mieć pieczątke.Oosbiście sprawdziłam.Zresztą to nie jest taka droga rzecz a przydaje się i ułatwia życie.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Co może, a co musi znaleźć się na pieczątce firmowej? - strona 2": - Co musi się znaleźć na pieczątce? - Gdzie prace student budownictwa znaleźć moze? - Aders na pieczątce - numer REGON na pieczątce - Czy nazwisko jest konieczne na pieczątce?
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|