Jak w temacie, co moze a co musi znaleźć się na pieczątce naszej firmy. Czyli wszysko o pieczątkach :)
Napewno musi być nazwa firmy, adres, regon.
Czy nip jest wymagany, czy telefon jest wymagany?
Proszę o wyczerpujące odpwowiedzi :)
|
Co może, a co musi znaleźć się na pieczątce firmowej? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Jak w temacie, co moze a co musi znaleźć się na pieczątce naszej firmy. Czyli wszysko o pieczątkach :)
Napewno musi być nazwa firmy, adres, regon. Czy nip jest wymagany, czy telefon jest wymagany? Proszę o wyczerpujące odpwowiedzi :)
nip tak, telefon raczej jako reklama
Na pieczątce powinny być zamieszczone następujące dane:
1/ Nazwa firmy (pełna + rodzaj: sp.j./sp. z o.o./s.c. etc); 2/ Pełen adres; 3/ Tel/fax można również umieścić, ale jest ryzyko, że jeśli się zmienią tylko te dane (a tak zawsze może się zdarzyć, z różnych przyczyn, i to nie koniecznie z własnej winy), to należy o tym zawiadomić bank, który prowadzi konto firmy, i zmienić karty wzoru podpisów (tam jest zawsze pieczątka aktualna); 4/ Jeśli masz już NIP, to NIP, a jeśli nie masz jeszcze NIP-u, to REGON
wez do reki zaświadczenie z U. statystycznego i tam pisze działalnośc prowadzona jest pod nazwą .............tu tłustym drukiem jest napisana Twoja nazwa
czyli krótko pełna nazwa firmy zgodna z zaswiadczeniem +imie i nazwisko (jesli firma jednoosobowa) pełny adres +NIP +Regon telefony tylko jak chcesz nie ma zadnego wymogu. Zdarza sie ze przedsiebiorcy dopisuja sobie nazwe z "kosmosu" np sklep przemyslowy a w dokumentach nic takiego nie ma. Dokładnie to co w zaswiadczeniu i adres siedziby firmy, NIP i REGON
Proszę o wskazówkę gdzie jest zapisane, to, co mam mieć w pieczątce (rozporządzenie, paragraf lub, jaki kolwiek przepis prawa) i że w ogóle mam ją mieć. Z Mojego osobistego doświadczenia jedynym urzędem, jaki się uparł o tą pieczątkę był bank, przy otwieraniu rach. firmowego a bank nazywał się Pocztowy i było to w 99r. Na pytanie, dlaczego mam ją mieć pani odpowiedziała, że, na wypadek gdyby ktoś nie powołany próbował majstrować przy moim rach.(tak jak by podrobienie pieczątki było jakimś problemem :lol: ) a po za tym, bo tak i już, bo jest na nią miejsce w odpowiednim formularzu :shock: , więc wyrobiłem pieczątkę z treścią „nazwa firmy imię nazwisko” :grin: . Pani oczywiście zrobiła duże oczy jak ją zobaczyła, ale jak się okazało do karty wzorów podpisów w zupełności wystarczyła. Wszystkie pozostałe urzędy nawet się o nią nie zająknęły (w wszelkich formularzach urzędowych do US i ZUS jest w prawym dolnym rogu na ostatniej stronie cytuję; podpis L U B podpis i pieczątka)
W końcu i tak wyrobiłem pieczątkę, ale tylko, dlatego że, jak trzeba wystawić ręcznie fakturę bardzo ułatwia to życie, a i tak nigdy w niej nie miałem takich danych jak NIP czy regon tylko nazwa firmy adres i telefon. :smile:
Skoro nie jest Ci nigdzie potrzebna i nikt jej od Ciebie nie wymaga to przeciez nie musisz jej wyrabiac. Kiedys (nie wiem jak teraz ) na zaświadczeniu REGON był na dole dopisek co ma byc na pieczątce. Wystawiajac faktury VAT nr NIP powinien byc w danych sprzedawcy, chyba ze dopisywales sobie recznie.
Po co w ogóle pieczątka? A chociażby dlatego:
Źródło: NBPortal Paragraf nie paragraf pieczątkę trzeba mieć z różnych względów, głównie urzędowych. Myślę, że nie warto już w tym temacie więcej DYWAGOWAĆ.
Po prostu uważam, że, twierdzenie typu ma być i już jest nie na miejscu, po za tym w kontaktach z urzędami typu US i ZUS pieczątka nie jest potrzebna najważniejszy jest podpis i to własnoręczny lub osoby upoważnionej. Natomiast, co do faktur 99% wszystkich wystawianych jest za pomocą programu a w nim już są zamieszczone wszelkie wymagane dane, oczywiście przy ręcznym wypisywaniu takiej fakturki pieczątka może być całkiem przydatna. Chodzi mi, że mamy w tym kraju jakąś dziwną fobie z tymi pieczątkami (a może się mylę?) Tak naprawdę nikt jak do tej pory nie potrafi mi zacytować żadnego przepisu, w którym byłoby zapisane, że takowa miałaby być. A jeżeli nie ma takiego nakazu to, po co zawracać sobie głowę? Wiem, że temat pieczątki jest bardzo mało istotną sprawą, ale życie właśnie składa się z takich mało istotnych spraw one zabierają nam zbyt wiele cennego czasu i z tym należy walczyć.
Może się mylę, ale chyba nie warto być "don Kichotem" i walczyć w ten sposób (własne veto pieczątkom) z systemem urzędniczym. Z urzędnikami nie da się wygrać. Ich się trzeba najpierw pozbyć, ale to już inny temat. Dopóki jednak urzędnicy w takiej ilości są, dopóty niestety musimy się godzić na ich wymysły, które zdarza się, że są tak idiotyczne, jak np. ten, tj. konieczność używania przez firmę pieczątki (w USA tego tematu nie ma, ale tam jest właśnie inny system; tak przy okazji, to ciekawe, kiedy się właściwie zmieni na normalny ten niezmienny nasz... :cry: ).
Pozdrawiam wszystkich czytających :wink:
nie ma obowiązku wyrabiac sobie pieczęci, ale ułatwia to bardzo życie, dlatego wiekszośc przedsiębiorców je wyrabia
Podmioty podlegające wpisowi do rejestru podmiotów gospodarki narodowej (posiadające numer REGON) w kontaktach urzędowych i związanych z obrotem gospodarczym są obowiązane do podawania numeru identyfikacyjnego w pieczęciach firmowych. Obowiązek taki nakłada art.43 ust.3 ustawy z dnia 29 czerwca 1995r. o statystyce publicznej (Dz. U. z1995r., Nr 88, poz. 439, z późn. zm.). W świetle tego przepisu wszelkie pieczęcie firmowe (a nie imienne) powinny zawierać numer REGON, Jeżeli go nie zawierają, nie mogą być wykorzystywane. Tylko w takim jednak wypadku, gdy jednostka pieczęć w ogóle posiada. Polskie prawo nie nakłada bowiem obowiązku posiadania pieczęci. W polskim systemie prawnym brak jest innych ogólnych regulacji dotyczących treści pieczęci każdego przedsiębiorcy czy też każdej jednostki organizacyjnej. Istnieją natomiast regulacje, w myśl których określone kategorie podmiotów, np. doradcy podatkowi, są obowiązane do podawania w swojej korespondencji i na drukach urzędowych określonych informacji. Część z tych informacji, jak np. numer wpisu na listę doradców podatkowych, wygodnie jest umieścić w treści pieczęci. Pozostałe elementy pieczęci są w zasadzie dowolne, zazwyczaj obejmują następujące dane: nazwę pełną lub skróconą w brzmieniu zgodnym z dokumentami rejestracyjnymi; adres siedziby, dodatkowo ewentualnie inny adres prowadzenia działalności; dane kontaktowe: nr telefonu, faxu, adres poczty elektronicznej (e-mail), adres serwisu internetowego (strony www); nr NIP.
Witam
No ja właśnie mam wątpliwości co do poprawności wykonania pieczątki:/ Troche się zapędziłem, bo szybko szybko, a teraz się zastanawiam. Mam działalność gospodarczą jedno osobową. Przy wystawianiu faktury wiadomo pisze sie nazwe imie i nazwisko. Tak tez została firma zarejestrowana. Na pieczątce, aby jednak był bardziej rozpoznawany charakter firmy dodałem usługi komputerowe. Czy takie dodatki są niedopuszczalne? Co teraz zrobić w tym przypadku? Czy posługiwanie się takową pieczątką może mieć jakieś uboczne skutki? Dziekuje za wszelkie rady i wskazówki
tak jak napisała edyta
nie ma obowiazku posiadania pieczeci jak nie ma obowiazku to kazdą którą sobie zrobisz jest poprawna nawet jak sobie wstawisz słonika czy kwiatek a skutki uboczne to takie ze jak ktos zobaczy pieczatkę kancelarii prawnej ze słonikiem to walnie ze śmiechu w kalendarz
A czy prawo przewiduje jakieś sankcje za tego typu "nieszczęśliwy wypadek"? :)) A wracając do tematu, to jeżeli nie ma obowiązku posiadania pieczątki, a na dokumentach widnieje napis "pieczęć i podpis odbiorcy/wystawcy" ? Co w takim przypadku?
Faktury nie wymagają pieczęci i podpisu wystawcy.
Witam.
Skoro dyskusja rozgorzała to dodam tylko od siebie, że walczę z wiatrakami i jeśli tylko nie muszę nie podbijam pieczątki. Staram sie walczyć ze stereotypami. Generalnie jednak jest tak , że na pieczątce można mieć co się komu podoba. Bardziej odpowiednie pytanie jest, co na takiej pieczątce jest użyteczne. Generalnie nazwa firmy, adres NIP telefon - wg. mnie. Ostatnio używam tylko pieczątki kiedy przychodzi kurier, gdyż Pan zamiast wypisywac na liście przewozowym moje dane podpija sobie pieczątke i wszyscy są zadowoleni. Wypisując ręczie fakturę również oszczędza się czas, mając pieczątkę. Jako anegdotę opowiem przykład jaki Ktoś miał na poczcie Polskiej, Pani z okienka nie chciała wydać paczki, która była adresowana na firmę, dla pewnej osoby. Chciała aby ta osoba przybiła pieczątkę imienną. Pan takiej nie miał. Pani się uparła więc on poszedł do punktu usługowego wyrobił takową. Wrócił na pocztę powiedział że pieczątkę ma, pokazał Pani, paczkę odebrał, zapytał gdzie podbić i podbił. Na pieczątce widniał napis "Pieczątka Imienna". Cała historia zasyszana w radiu Zet w programie Janusza Waisa. Który zresztą dzwonił do różnych ministerstw i pytał o pieczątki, pieczęcie i takie tam.
|
|