|
Co myślicie na temat outsourcing IT |
Co myślicie na temat outsourcing IT
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Firma
Autor
Wiadomość
Witam, zastanawiałem się nad wydelegowaniem całego pionu IT do zewnętrznej firmy. Czy jakie macie doświadczenia w tym temacie? Czego powinienem się wystrzegać i na co uważać? Czy są firmy które się tym specjalizują? Czy opłaca się wydelegować te kwestie na zewnątrz do jakichś studenciaków?
Wszystko zależy od tego ilu masz w firmie informatyków i jak duża jest Twoja firma. Jeżeli jest to kilku pracowników, to zdecydowanie opłaca się wydelegować opiekę IT na zewnątrz, Jeżeli masz duże projekty technologiczne, to nie warto.
Czego się wystrzegać i na co uważać? Na studentów i pseudofiremki, bo mogą narobić bałaganu, uzależnić Cię od siebie i nagle zniknąć albo podbijać stawki za usługi. Uważaj na „czarne skrzynki”- niektóre firmy bardzo lubią tworzyć hasła dostępu, trzymać kod źródłowy u siebie itp. co sprawia, że przeniesienie się do innej firmy jest niemożliwe. Ja mam umowę z pc doc i mogę polecić, bo firma traktuje mnie bardzo fair i nie ma z nią problemów
Zawsze się opłaca, nie tylko w przypadku małych firm. Profesjonalne firmy zapewniają we własnym zakresie całą potrzebną infrastrukturę sprzętową, stwarzają odpowiednie warunki do jej ulokowania, zajmują się zabezpieczeniem danych i zatrudnianiem pracowników. Jako klient zamawiasz tylko te usługi, które są Ci potrzebne i tylko za nie płacisz. Istnieją firmy, które do tego wprowadzają politykę energooszczędności i przez to zmniejszają się też koszty, jakie ponoszą usługobiorcy. W związku z tym w ogólnym rozrachunku wychodzi taniej niż w przypadku, gdy sam musisz troszczyć się o sprzęt, jego serwis, naprawianie awarii i zatrudnienie pracowników. Poza tym pojawiają się też polskie firmy (pc doc jest dobrym przykładem), które znają krajowe realia i przez to elastyczniej dopasowują się do wymagań polskiego klienta.
A o czym powinienem wiedzieć ZANIM podpiszę stosowną umowę? Znam historię ludzi, którzy mieli problemy z firmami informatycznymi (szczególnie opieka www), które zastrzegały sobie prawo do kodu źródłowego i zrobił się z tego później jakiś totalny sajgon. Czy w przypadku opieki IT również muszę uważać na tego typu kwestie?
Jest to częściej mniejszy problem niż w przypadku witryn internetowych, bo programy na których bazują firmy z branży opieki IT nie pracują na autorskich rozwiązaniach (takich jak autorski CMS na stronie internetowej). Z drugiej strony nie chcesz mieć przestoju i chcesz odzyskać wszystkie dane. Warto więc zadbać o to, żebyś aktualną kopie miał u siebie na wszelki wypadek, żeby mieć licencje na programy. Innymi słowy, musisz mieć pewność, że beż żadnych dodatkowych kosztów jesteś w stanei rozwiązać umowę....
Poza tym przy spisywaniu umowy zastanów się czego oczekujesz od takiej firmy. Pracuję w Data Center w Katowicach i tam przy zawieraniu współpracy ważna jest konkretna wymiana oczekiwań i spisanie tego wszystkiego w umowie. Od wyszczególnienia parametrów świadczeń, poprzez gwarancję ciągłości funkcjonowania wszystkich systemów informatycznych do określenia czasu naprawy ewentualnych usterek oraz okresowych konserwacji sprzętu. Profesjonalne firmy z dziedziny IT mają (a przynajmniej powinny mieć) dość indywidualne podejście do klienta, więc poszczególne aspekty, które Cię interesują mogą być poddane dyskusji.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Co myślicie na temat outsourcing IT": - Co myślicie na temat kryzysu? - Co myslicie na temat strony - 5000-9000zł zysku jak myslicie co myślicie?? - Outsourcing IT - Outsourcing
• Strona 1 z 1
|
|