|
Co o tym myslicie? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Posiadam narzędzia do tworzenia krzyżówek dla telefonów komórkowych, posiadam też możliwość układania krzyżówek dowolnego rodzaju, a nawet na dowolny temat. Midlet może zawierać 1, 3, 5, 10 krzyżówek. Zastanawiam się, co dalej? Wiem, że jest to nowość na polskim rynku (w USA widziałem nieśmiałe próby na PDA), wiem, że byłaby to alternatywa dla gierek, które okupuja głownie młodzi uzytkownicy komórek (a więc jest szansa zapewnienia luki dla rynku "dorosłych"). Ale jak się za to zabrać? Czy porywać się również na contant obcojęzyczny? Powiedzcie, co o tym myślicie...
A TO CIEKAWE... nie znam tematu, ale pomysł mi sie podoba...!
Pomysł bardzo mi się podoba. Faktycznie, jak lepiej się przyjrzeć - na komórki jest dostępny jedynie soft hmm ... małoletni. Krzyzówki rozwiązują raczej osoby dorosłe. Wydaje mi się, że posiadanie kilku sztuk w telefonie, by móc rozwiązywać (i zdobywać nagrody?) w każdej chwili, to pomysł dobry i ergonomiczny. Jestem pewien, że spośród milionów abonentów znajdą się i ci, którzy tak właśnie zabijają czas.
Zrobienie usługi dla odbiorów z zagranicy to już niezłe pieniądze. Aż dziwne, że nikt dużo wcześniej nie wpadł na ten pomysł! Napisz, co dalej z Twoim serwisem.
Mnie też wydaje się, że projekt jest niezły. Tym bardziej zdziwiło mnie milczenie na ten temat użytkowników forum.
Teraz postanowiłem całość sprzedać (nie mam czasu na dodatkowy biznes, a i kasa na wakacje by się przydała). Jeszcze co prawda nie rozpocząłem marketingu, lecz mam nadzieję, że znajdę kupca, bo nie chcę Bóg wie jakich sum. Piszę pod trochę innym nickiem, bo hasło do poprzedniego okazało się nie do odzyskania...
Pomysł, spoko. Ale takie krzyżówki na komórce mogą strasznie męczyć wzrok - małe literki itp.
Podzielam zdanie przedmówców - produkt niszowy. Obecnie, w dobie braku granic informacyjnych, taki serwis mógłby obsługiwać połowę świata. Napisz, czy posiadasz jeszcze technologię (pisałeś, że zamierzasz sprzedać). Może razem cos wymyslimy.
Również twierdze - produkt niszowy, na telefonach grają głównie młodzi, może znalazłoby się trochę osób jak napisał ktoś wcześniej "Jestem pewien, że spośród milionów abonentów znajdą się i ci, którzy tak właśnie zabijają czas" a więc reklama musiałaby być duża ... Chodzi głównie o to wg mnie, że ludzie którzy mają telefony z większym wyświetlaczem, kolorowym bo na takie będa chciały ściągć aplet nie zajmują się rozwiązywaniem krzyżówek, a szukaniem klientów, kontkatem :) a osoby, które mogłby mieć chęć ściągnąć program albo nie mają telefonu albo jest to dwukolorowy "tft" :P Pozdrawiam
Nie do końca zgadzam się z szanownym przedmówcą. Gdy znalazłem ten temat zasiegnąłem informacji (nieformalnej) w kilku salonach i dowiedziałem sie, że sprzedaż telefonów ze środowiskiem javy to juz ponad 50% ich obrotów. Wielkość ekranu? Nie znamy szczegółów, ale być może nie ma ona znaczenia (barry - oswieć nas!), a zresztą taka segregacja: posiadacz dużego ekranu to juz na pewno biznesmen wydaje się trochę zbyt uogólniająca. Ja dostrzegam tu jeszcze jeden "nezagospodarowany" segment rynku, na który mógłby celnie trafić ten produkt - kobiety. Na razie czekam na odpowiedzi barry'ego co do planów i wielkości wyswietlacza.
Może gdy dostaniemy więcej danych będziemy szczególne oceniać ale takie jest moje zdanie, znam wiele osób i z tego moge wyciągnąć takie fakty, w tych czasach krzyżówki podupadają, ludzie jeżeli będą mieli dużo czasu wolnego i czas na rozwiązywanie ich wybiorą tradycyjny sposób ...
Co do kobiet to być może i tak ale żadko która zna się na tyle żeby ściągnąć gre java na swój telefon :P A tak poważnie to kobiety wolą wypełniać wiadomość sms niż krzyżówke ... :)
Musisz liczyć się ze sporymi opłatami na początku, ale nawet typowy serwis typu DZWONKI LOGO to jeszcze świetny biznes w naszym kraju. Przypomina mi się ostatni sukces firmy JAMBA w Europie, sam nie mogłem wyjść z podziwu, że taka masa ludzi ściągała szaloną żabę [w koncu skądś wytrzasnęli te miliony na promocje].
Pomysły z grami na komórkę to dosyć ciekawy pomysł, jednak tu bardzo ważna jest dobra promocja, opłaty za własny nr 7***. To spore pieniądze, ale przy dobrej reklamie bardzo szybko się zwracają. Jednak z samymi krzyżówkami łatwo nie będzie, to bardzo fajny pomysł, ale ciężko ruszyć z samymi krzyżówkami od zera. Dla mnie to super dodatek do serwisu typu LOGO DZWONKI, przy odpowiedniej kampanii [reklamy w tv] mogłoby się sprzedać.
Proponuje stworzyć krzyżówki sponsorowane z nagrodami do wygrania
Nie ma rzecczy niemozliwych,są tylko łatwe i trudne do zrobienia. Ja bym spróbował.POWODZONKA
Przyznaję racje przedmówcy - krzyżówki to trochę za mało. Potrzebny by był trochę większy content. I faktycznie byłoby to coś nowego - serwis z grami umysłowymi. Rozmawiałem z Barrym. Posiada jeszcze szubienicę i pracuje nad grą przypominająca tetris, z tym, że spadają w niej nie klocki, tylko literki. W sumie sprawa bardzo ciekawa....
Witam. Nie mam pamięci do tych przekętych haseł, więc jestem nadal barrym, tym razem z cyfrą "2". Bardzo dziękuję za wypowiedzi. Postaram się teraz do nich ustosunkować.
1. Technologii nie sprzedałem, bo i w rezultacie nie szukałem kupca, a ponadto szkoda mi się zrobiło pomysłu. 2. Wielkość ekranu telefonu nie ma zanczenia. Kratka krzyżówki ma zawsze wartość stała, wielkość diagramu nie jest niczym ograniczona: można po nim jeździć we wszystkie strony, a gdy wpisujemy hasło diagram przesuwa się automatycznie. 3. Faktycznie mam jeszcze szubienicę i projekty kilku innych gier z zakresu word games do szybkiego zrealizowania. 4. Myślałem o dołaczeniu contentu do istniejących witryn z grami=dzwonkami, lecz jak pisałem wcześniejm miejsca te odwiedzają ludzie młodzi, a ja widzę tu niszę w segmencie ludzi dorosłych. 5. Ściągnięcie nastepnej paczki krzyżówek jest banalnie proste: wysyła się sms-premium o treści podanej w aktualnie uzywanym midlecie (a więc nastepny numer katalogowy), a nastepnie zatwierdza przyjęcie przesyłki. 5. Myślałem o reklamie prasowej w pismach poświęconych rozrywce i czasopismach kobiecych. 6. Kusi mnie wejście szersze, gdyż nie mam problemu z tworzeniem krzyżówek po angielsku, francusku, węgiersku, rosyjsku czy po jakiemu tam jeszcze byście chcieli. 7. Na 17 milionów komórek w Polsce liczyłbym na 0.3-0,5% stałych użytkowników, co jest bardzo realne i co stanowi ok, 20-30 tys. abonentów dających średni przychód a 1 zł/m-c. W przypadku Europy liczbę tę możnaby dowolnie powiększać. Moze znajdzie się inwestor z ok. 30 tys. złotych? Wtedy możnaby ruszyć z kopyta i osiagnięte cele zrealizować w kilka miesięcy.
|
|