Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Chciałbym prosić o pomoc.
Noszę się z zamiarem kupna spółki z o.o. w najbliższym czasie ale nie mam za dużego pojęcia na ten temat.
W skrócie opiszę sytuację:
Pracuję w firmie (którą mam zamiar kupić) od ok. 02.2008 roku. Pracę zaczynałem jako przedstawiciel handlowy awansując pod koniec 2009 roku na dyrektora sprzedaży.
Firma istnieje od 09.2007 roku więc jej historia jest mi znana właściwie od podszewki.
Do tej pory udały w spółce były podzielone między 2 osoby (partnerów zarówno życiowych jak i biznesowych - Polka i Niemiec )
Obecni właściciele podjeli decyzję ślubu i w czerwcu na stałe przeprowadzają się do Niemiec i z tej okazji zaproponowali mi odsprzedaż spółki jako osobie najbardziej zaufanej i z najdłuższym stażem.
Firma tak jak wspomniałem jest spółką z o.o. (branża handel - imort urządzeń DE-PL) z kapitałem zakładowym 50 000 pln. - za tę wartość mogę kupić spółkę.
Spółka od kiedy istnieje nie przyniosła żadnych strat, nie ma pożyczek, długów, nie jest obciążona w żaden sposób fizycznie/prawnie, nie toczą się żadne postępowania karne itd itp.
Za wartość kapitału zakładowego moge odkupić 100% udziałów wraz z całym biurem, pracownikami, prawnikami, biurem rachunkowym(na niezmienionych zasadach), dostawców (bez zmian zasad współpracy), osprzętem biurowym, aktualnymi projektami oraz 60% zysku który firma zrobiła i posiada na koncie.
Chciałbym się Was teraz poradzić, o co powienienem teraz jeszcze zadbać, co sprawdzić, jakie dodatkowe dokumenty podpisać, ew. dodatkowe ustalenia (mam zamiar prosić o tak zwaną pół roczną opiekę starego szefostwa), na co warto jeszcze zwrócić uwagę, jakie dokumenty przejrzeć dokładnie... Każda informacja od Was się przyda i będę bardzo wdzięczny za pomoc.