|
Co sadzicie o: Firma w Polsce - Praca w UK - mniejszy ZUS |
Co sadzicie o: Firma w Polsce - Praca w UK - mniejszy ZUS
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
bardzo proszę o napisanie czy ta metoda jest skuteczna i zgodna z prawem POLSKIM/UE czy np. jeśli będę korzystał z takiej formy nie będę miał po kilku latach problemu z ZUSem w PL...np. zmieni się prawo i możliwość z korzystania z takiej formy ubezpieczeń nie będzie możliwa.Czy wtedy ZUS może naliczyć mi składki od czasu prowadzenia działalności, jeśli zmuszony byłbym zarejestrować sie w PL ZUSie (zakładając ze okaże się że ta metoda Firma w Polsce - Praca w UK jest niezgodna z prawem)? Przecież maja wgląd do US czy mogą jakoś to sprawdzić...Odczuwam ze to śliska sprawa.Czy może ktos napisać czy korzysta z takiej formy?
Tak, jest całkowicie zgodna z prawem.
Szczegóły na priv lub tel.
Jasne, że skuteczna i 100% legalna. Zatrudniasz sie w Anglii jako zdalny konsultant telefoniczny. Tam firma odprowadza za ciebie (pracownika) składki zdrowotne, i ubezpieczenie. Prawo unijne (Rozporządzenie Rady EWG 1408/71 z 14 czerwca 1971 roku) jasno mowi, że jeżeli obywatel Unii ma w jednym kraju umowę o pracę, a w innym kraju działalność gospodarczą, to ze wszystkich tytułów podlega pod ubezpieczenie i emeryture w tym kraju, gdzie ma zawartą umowę o pracę. No i oczywiście niższe składki no i wyższa emeryturka. Zapraszam po szczegóły na zuswuk . pl
Witam. no dobrze zatrudnienie np.w Anglii a podatki do US? jak to wygląda?
Ja korzystałem z tych usług ze strony niskizus. pl i tam mi wszystko dokładnie wytłumaczyli, zanim zdecydowałem się przystąpić do tego programu. I z Urzędem Skarbowym jest to tak, że normalnie dalej się trzeba z nim rozliczać, tylko nie uwzględniasz w tych rozliczeniach składek ZUSowskich, bo ich nie płacisz. Jak pracujesz za granicą w tym programie, to co roku dostajesz od swojego zagranicznego pracodawcy wykaz, nie pamiętam jak się nazywa, ale to taki odpowiednik polskiego PITu i go przedstawiasz w US przy rozliczeniach, że jesteś tam zatrudniony. I masz podstawę normalnie legalną.
Nie bedziesz miał zadnych p[roblemów z ZUS-em Sprubuje to wytłumaczyc na polskim ZUS-ie Jakbys podpisał w polsce Umowe o prace, i dalej prowadził DG to składek tez nie płacisz( Za wyjatkiem zdrowotnej niewiedziec czemu :) ) Raz w roku dostajesz pita i z nim do US Tak samo jest z praca w Anglii. Dostajesz roczny wykaz zarobków i z tego sie rozliczasz. A jak cos namieszaja w prawie, chociaz watpie bo to prawo UE, to ZUS zawsze cie przyjmie z otwartymi ramionami :) Tamte angielskie składki przeciez nie przepadna. Najwyzej beda 2 emerytury PL i UK Ja tam jestem zadowolony https://panel.optigen.pl/rejestracja/KB311289A www.optigen.pl
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Co sadzicie o: Firma w Polsce - Praca w UK - mniejszy ZUS": - firma w Polsce, a praca zagranicą. - Firma w polsce a praca za Granicą - Firma w Polsce - praca w Norwegii - Firma w Polsce a praca za granica - Dodtkowa praca za granicą, a firma nadal w Polsce
• Strona 1 z 1
|
|