co sądzicie o tym produkcie ? może warto ? zastosować to przy dywersyfikacji portfela ?
link do opisu http://www.inwestycje.bph.pl/
|
Co sądzicie o tym produkcie banku BPH ? Lokata Indeks Plus |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Lokaty
Autor
Wiadomość
co sądzicie o tym produkcie ? może warto ? zastosować to przy dywersyfikacji portfela ?
link do opisu http://www.inwestycje.bph.pl/
Może jest to dobra inwestycja, natomiast żeby mnie przekonała, musieliby mi wyjaśnić bardziej szczegółowo jak jest skonstruowany portfel inwestycyjny. Najprawdopodobniej jest to portfel oparty w całości lub w dużej części na pochodnych instrumentach finansowych (opcje i kontrakty terminowe). Znam doskonale te instrumenty, mam nawet publikację na ten temat, natomiast info na stronie jest tak ubogie, że nie mogę tego ocenić. Może być nieźle, ale facet z banku Barings'a doprowadził bank do upadłości kilka lat temu w wyniku podobnych spekulacji. Piszą coś na www. > skontaktuj się z doradcą, ale wątpię, żeby wiedza "doradcy" wykraczała poza marketinwowe nlp.
cytuje:
"Ostatnie tygodnie przyniosły znaczne wahania cen na giełdach. Niejasne perspektywy dotyczące rozwoju światowej gospodarki powodują, że rynki finansowe charakteryzują się wysoką niepewnością. Ponadto obecna hossa na rynku kapitałowym trwa już kilka lat, dlatego rośnie prawodpodobieństwo wyższej niż dotychczas zmienności cen akcji i indeksów giełdowych. W sytuacji, podwyższonego ryzyka, Stukturyzowane Certyfikaty Depozytowe (SCD) Banku BPH mogą okazać się bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnych inwestycji. ... Ważna jest różnica pomiędzy indeksami związanymi z alternatywną energią, rozwojem infrastruktury i zaopatrzeniem w wode - a indeksem 50 największych globalnych przedsiębiorstw (DJ Global titans 50 Total Return). Inwestycja przynosi zysk, gdy indeksy sektorowe wzrastają silniej lub spadają wolniej niż indeks tytanów, dzięki czemu lokata umożliwia generowanie zysków zarówno przy wzrostach jak i spadkach. zalety: 1. możliwość zarabiania na wzrostach i spadkach 2. 100% ochrony kapitału na dzień zakończenia inwestycji. 3. formuła wypłaty zysku premiującej indeks o najwyższej stopie zwrotu 4. możliwość wyjścia z inwestycji przed terminem zakończenia w cyklach miesięcznych" Moim zdaniem możnaby było pokusić się użyć tej lokaty do dywersyfikacji portfela, ale myślę, że trudno wyliczyć sobie odpowiedni procent kapitału, który przeznaczymy na ten cel. Nie może on angażować większej częsci naszego portfela gdyż w przypadku klapy nie zarobi się nic (a straty to jedynie na inflacji) Głowny atut to 100% ochrona kapitału na dzien zakończenia inwestycji.
Znam doskonale teorię portfelową i z praktyki i z doświadczeń własnych. Znam również złożone strategie opcyjne oraz futures. Ale nadal nie znalazłem informacji, które by wyjaśniły na czym ta "inwestycja" polega poza tym, że wpłacasz jakieś środki pieniężne. Gdybym chciał w "to" zainwestować oczekiwałbym bardziej szczegółowych informacji na ten temat, a nie ogólników. Z tych informacji, które skopiowałeś nie wynika, w jaki sposób kapitał jest zabezpieczony w 100%.
Ta lokata to inwestycja oferowana jako Strukturyzowane Certyfikaty Depozytowe (SCD) na okres 3 lat. SCD podlegają ochronie Bankowego Funduszu Gwarancyjnego. W terminie zapadalności SCD, Bank zobowiązuje sie wypłacić 100% kapitału + wypracowany zysk. Jeżeli inwestor wyjdzie z inwestycji przed okresem zakończenia, otrzymuje min. 83% wartości swojego kapitału. Może się zdarzyć, że przy wyjściu wcześniejszym, zysk wypracowany jest na tyle, że wyciągnie się z tego np. 102% swojego kapitału.
do jutra (07.09.2007) prowizja od wpłaty (min 5000 zł) wynosi 1,2%, od 10.09.2007 do 21.09.2007 wynosi 1,5%, Zysk jest wypracowywany w relacji 3 indeksów giełdowych. - DAX - energia, infrastruktura, przemysł wodny - S&P Global Water Index, S&P Global Infrastructure Index - DJ Global Titans 50 Total Return Zysk pojawia się wtedy gdy dwa pierwsze indeksy (DAX i S&P) rosną szybciej lub spadają wolniej niż trzeci index DJ Zysk końcowy składa się: w 50% z wyniku najlepszego indeksu w 30% z wyniku drugiego najlepszego indeksu w 20% z wyniku indeksu, który był trzeci w kolejności "Indeks DJ to 50 największych globalnych przedsiębiorstw (np. Microsoft, Nestle, Coca Cola) i cechuje się bardzo małymi zmianami (w wyniku wysokiej kapitalizacji i stabilnej pozycji na rynku)"
W związku z powyższym produktem nasuwa się pytanie, czy BPH posiada płynność?
tzn. ?
Czy nie przesadzili z akcją kredytową, w szczególności ilością i wartością udzielonych kredytów hipotecznych.
a co to ma do rzeczy ? zabezpeczeniem jest fundusz gwarancyjny, patrząc w ten sposób to w ogóle nie powinniśmy chodzić do banków bo wszystkie miały wzrost w udzielanych kredytach hipotecznych
Ma to do rzeczy, że banki komercyjne podlegają nadzorowi NBP i w przypadku, gdy bank ma niewystarczającą płynność dostaje czas na polepszenie płynności, albo wprowadzany jest zarząd komisaryczny. Składki na fundusz gwarancyjny płacą wszystkie banki i na pewno nie są zainteresowane podwyższeniem składek. Nie liczyłbym na jakieś ekstra zyski z tego funduszu, a informacje o tej lokacie ze strony BPH są nader ubogie. Te 80 % to chwyt reklamowy i dotyczy to najprawdopodobniej udziału w zysku funduszu.
źle mnie zrozumiałeś ... chodziło o 83% z kapitału zaangażowanego w lokate, a nie zysk 83% (183% kapitału zaangażowanego) czyli teoretycznie jeżeli byśmy ulokowali 100 zł i wycofali się przed 3 laty to minimum jakie wyciągamy to 83%*100=83 zł ale może się zdażyć że bedzie więcej bo fundusz wypracował zysk i np. dostajemy 102% swojego kapitału czyli 102 zł (2% zysku) także nie używali tu 83% jako chwytu ...być może ja coś źle sprecyzowałem.
Ale ta reklama jest tak bełkotliwa, że ja naprawdę nie wiem jak to funkcjonuje. Oprocentowanie z certyfikatów nie różni się zazwyczaj zbytnio od oprocentowania lokat. Żebym coś mógł ocenić muszę mieć czarno na białym np. fundusz akcyjny, fundusz dłużnych papierów, fundusz akcyjno-obligacyjny, fundusz opcyjny itp. Nie sądzę, żebyś wiedział w tej sprawie więcej ode mnie, bo już byś mi dawno wyjaśnił wszystko. Jeżeli sie mylę, to wyjaśnij mi z czego się składa cały portfel inwestycyjny tego funduszu???
Wiadomo, że zysk jest wypracowywany dzięki udanym spekulacjom w jakiej relacji znajdą się 3 indeksy. Jeśli chodzi o instrumenty do tego użyte to są to właśnie Strukturyzowane Certyfikaty Depozytowe (nie ma tu obligacji, akcji itp).
Certyfikaty Depozytowe podlegaja ochronie Bankowego Funduszu Gwarancyjnego. W terminie zapadalności Certyfikatów Depozytowych, bank zobowiązuje się do wypłaty zainwestowanej kwoty wraz z oprocentowaniem. Oprocentowanie jest uzależnione od wybranej zmiennej rynkowej np. kursu walutowego, indeksu giełdowego. Inwestycja w Certyfikaty uzależnia, potencjalny zwrot z inwestycji od zrealizowania się przyjętego scenariusza rynkowego, przy jednoczesnej gwarancji zwrotu kapitału (zaangażowanego) w dniu zapadalności. To nie fundusz, tylko lokata oparta na instrumencie jakim jest certyfikat, a definicja certyfikatu jest opisana powyżej. Tak, 83% do 105 % to udział w zysku, a ostateczny jego poziom będzie ustalony w dniu emisji.
|
|