|
Co w cv |
Co w cv
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Praca
‹ Praca
Autor
Wiadomość
jestem dopiero po technikum i nie mam żadnego doświadczenia zawodowego. na internecie pełno jest wzorów, ale zawsze mają jakieś doświadczenia zawodowe a ja tylko pracę w sklepie. nawet na głupią pomoc w kuchni muszę mieć CV. i nie wiem co w nim zawrzeć.
sam napisałeś, że masz doświadczenie pracy w sklepie, więc w czym problem? Napisz w edukacji, że jesteś uczniem technikum o danym profilu, pracowałeś w sklepie spełniając te a te obowiązki i swoje umiejętności związane z pracą, o którą aplikujesz
Napisz co umiesz robic. Moze ogranizowales kiedy jakies spotkanie w szkole, brales udzial w jakims wyjezdzie, praktykach? Napisz co bylo Twoim sukcesem, jakie znasz jezyki. Umiejetnosc obslugi komputera, podkresl i opisz mocne strony swojej osobowosci.
Pisząc cv pamiętaj aby podkreślić swoje mocne strony- w czym jesteś dobry. Warto też napisać o swoich zainteresowaniach, co lubisz robić w wolnym czasie- ale pamiętaj, nie ściemniaj, pisz prawdę, bo to łatwo jest wychwycić. A tym że nie masz doświadczenia się nie przejmuj- bo kto w twoim wieku go ma?
Wiesz co trzeba dobrze przemyśleć napisanie CV i skonstruować go pod kątem danego stanowisko i pracy o jaką będziesz się ubiegał. Musisz obmyślić całą strategię. Najlepiej zaplanować kilka kroków na przód by wszystko miało sens i duże prawdopodobieństwo osiągnięcia sukcesu. Można też skorzystać z usług indywidualnych doradców, którzy pomogą w szukaniu pracy i przygotowywaniu się do rozmowy kwalifikacyjnej.
Profesjonalne CV, to połowa sukcesu w staraniu się o prace, wiec trzeba je dobrze dopracować. Jak sami nie potrafimy tego zrobić, to warto przejść się do specjalisty, który może nam w czymś takim pomóc. Namiary na dobrego doradcę zawodowego, bo o pomoc kogoś takiego mi chodzi, można znaleźć na kariery koncept.Taka osoba opracuje nam CV, a nawet list motywacyjny, doradzi co wpisać, a czego nie - dobrze napisane CV na pewno wpadnie w oko osobom poszukującym pracowników.
Jeśli jesteś po technikum to na pewno były tam jakieś zajęcia praktyczne - o tym też warto wspomnieć. Jeśli znasz jakiś język - napisz o tym. Pamiętaj też by braki w CV nadrobić ładnym i estetycznym wyglądem. To też będzie świadczyło o Twojej skrupulatności i przywiązywaniu wagi do szczególów.
Nigdy nie pisz uniwersalnego cv i nigdy nie korzystaj z gotowych wzorców. Pisz zawsze cv pod konkretną ofertę pracy. Możesz też jak już to gdzieś pisałem spróbować wykorzystać THE 4-W Strategy i dostać pracę bez cv, listu motywacyjnego czy rozmowy kwalifikacyjnej. Jak tak robię od lat i nigdy nie szukałem pracy dłużej niż parę dni.
Przecież jak jesteś dopiero po technikum to nikt nie będzie od Ciebie wymagał nie wiadomo jak dużego stażu pracy. Wyeksponuj swoje dobre strony i będzie dobrze. Jak chcesz znaleźć pracę, to na pewno ją znajdziesz.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Co w cv":
• Strona 1 z 1
|
|