Witam!
Mam pytanie a zarazem temat do dyskusji. Mianowicie interesuje mnie jak zapewne wielu odwiedzających to forum przyszłych milionerów :) sprawa importu z Chin.
Jak wiemy w Chinach można kupić wiele (żeby nie powiedzieć wszystko) za czasami bardzo niską cenę. W swoich indywidualnych poszukiwaniach znalazłem min. wiele markowych produktów po cenach stanowiących 1/4 cenę "tych samych" produktów np. w PL w sklepie.
W myśl powiedzenia "to jest zbyt piękne by mogło być prawdziwe" instynkt samozachowawczy podpowiada mi aby zanim zaryzykować zamawiając owe złote jajo sprawdzić czy jest to legalny proceder. Otóż w 99% jestem przekonany, że nie. Ponieważ np: firma odzieżowa Lacoste nie prowadzi sprzedaży poza swoimi sklepami, a wszystkie swoje wyroby które nie zejdą ze sklepu w danym roku są niszczone i oficjalnie oryginalnego wyrobu Lacosty nie uświadczymy poza ich sklepami... Nie pytajcie ile kosztuje polo Lacoste w Chinach... Sprawa niemal oczywista pierwsza myśl jaka przychodzi do głowy- podróbki. Zastanawia fakt istnienia wielu stron z markowymi produktami oficjalnie, które oferują oficjalną sprzedaż, ba wystawiaja na to rachunki! Jak to jest?! Nikt sie za nich nie bierze?! W chinach jest to legalne?
Co można sprowadzać z China a co nie żeby "nie umoczyć"?
Bo domyślam sie, że za pare skarpet typu "no name" nikt się do mnie nie przyczepi...