Witam!
Chcę całkowicie wyrejestrować firmę (działalność 1-osobowa, książka przych.-rozch.).
W 2002 roku kupiłem na firmę samochód - odliczyłem VAT przy zakupie, ale nie odliczam VAT-u od paliwa (samochód z kratką). Czy przy wyrejestrowaniu firmy muszę "oddać" ten odpisany VAT? A jeśli tak to w jakiej kwocie? Czy są jakieś sposoby na uniknięcie tej zapłaty? Auto i tak w lipcu będę sprzedawał, więc nie wiem czy lepiej sprzedać jeszcze pod szyldem firmy czy już po wyrejestrowaniu?
Jeśli sprzedam auto teraz, to oczywiście jego wartość będzie o wiele niższa - jak wtedy rozliczyć się z US?
I to samo pytanie dotyczy innych przedmiotów zakupionych na firmę: komputer, jakieś AGD, itp. - jak to rozliczać?
I ostatnie pytanie - jaka jest praktyczna różnica pomiędzy wyrejestrowaniem firmy a zawieszeniem działalności. Może nie muszę firmy wyrejestrowywać, a jedynie zawiesić? Po prostu nie mam teraz żadnego obrotu, jestem w dodatku zatrudniony na umowie o pracę i nie chcę płacić co miesiąc ubezp. zdrowotnego - ponad 200 zł.
dzięki za pomoc z góry ;)