|
Co z tym fantem począć |
Co z tym fantem począć
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam. Mam pytanie dotyczące paru istotnych i niejasnych dla mnie kwestii . Mianowicie załóżmy ze nabyłem 10 akcji spółki X o wartości 1000 zł, każda akcja po 100 zł. I teraz następuje split, przez co akcje spółki X kosztują teraz 50 zł za sztukę. Pytanie :czy będąc akcjonariuszem spółki X stracę połowe pieniędzy czy raczej otrzymam od spółki dodatkowe 10 akcji tak żeby wartość nowych akcji była równa wartości starych czyli 1000 zł ? I jak wygląda sytuacja gdy posiadam akcje spółki, która zmienia właściciela/i ?? Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedź.
Split jest to podział akcji, także dostaniesz te swoje przykładowe drugie 10 szt. Tylko teraz chyba się juz ludzie i spółki wyleczyły się z tego rodzaju operacji. Niektórzy próbują robic re-split (tak zrobił FON). Cena może takiej spólki spaść w dół.
Dopóki spółka jest notowana na GPW to zmiana właściciela dla zwykłego akcjonariusza nie ma znaczenia.
Jeszcze kwestia wycofania się spółki z giełdy. Czy w takiej sytuacji spółka skupuje od akcjonariuszy akcje, czy raczej mówi im " do widzenia już się nie zobaczymy " .
Odkupuje po ustalonej przez spółkę cenie.
No to fajnie. Ale oczywiście mogę się nie zgodzić na ich sprzedaż, jeżeli cena mnie nie zadowala .
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|