Witam,
Chcialbym zainteresowac was pomyslem ktory mam zamiar zrealizowac.
Przez prarę ostatnich lat zajmowalem sie projektowaniem w srodowisku 3D przeróżnych urzadzen, maszyn dla linii technologichnych, stanowisk montażowych, przerabianiem i tworzeniem dokumentacji, opracowywaniem algorytmow sterowania urzadzeniami, procesem produkcji (cyklami, taktami, operatorem i jego bezpieczenstwem). Dobieralem podzespoly (sensory, pneumatyke, napedy, materialy). Zajmowalem sie rowniez realizacja zaprojektowanych urzadzen czyli opracowaniem listy podwykonawcow, dostawcow czesci standardowych i relacjami generalnie. Dopilnowywalem rowniez instalacji i odbioru. Projektowalem roznego rodzaju konstrukcje na potrzeby logistyki wewnetrznej tj. do przekladania, odbierania, przewozenia i skladowania obiektow tak delikatnych jak betonowy kloc czy polakierowany element samochodu.
Niedawno kupilem gospodarstwo i jestem obecnie na etapie remontu. Mam tam troche powierzchni magazynowej/warsztatowej ok 400 mkw. (25km do Gliwic) Dzialka budowlana to 0,5 ha, linia naziemna, sila. Wszysto jest na obszarze wiejskim z tym ze nie jestem na krusie. Nie korzystalem jeszcze z zadnych dotacji.
Zastanawiam sie nad uslugami projektowania procesow, produkcja malych nieskomplikowanych maszyn ktore umozliwilyby start osoba chcacym produkowac cos samodzielnie. Mam tu na mysli cos prostego jak brykiet, rura, skladanie elementow do kupy, rozdrabnie petow, pakowanie, szybkie testowanie jakiejs wiazki czy ukladu, skladanie w czystym srodowisku. Dodatkowo okreslanie co jest potrzebne i w jakiej ilosci, gdzie to kupic taniej, jak dostarczyc. Modyfikacje starych maszyn, kopiowanie czy remont tez wchodza w gre. Chcialbym rowiez oferowac uslugi doradztwa w kupnie/sprzedazy maszyn osobom ktore nie maja odpowiedzniej wiedzy technicznej by podjac decyzje. Oferowac pomoc przy uruchamianiu linii o ile proces jest zakresie moich mozliwosci oczywiscie. Uslugi typu rozmowy zagraniczne, tlumaczenie, negocjacje, gromadzenie dokumentacji, poszukiwanie odbiorcow. Prosze o opinie czy ktos z was bylby zainteresowany tego typu uslugami?
Mam tez ciekawe pomysly na:
1. Urzadzenie ogrzewajace wode uzytkowa jednoczesnie ograniczajace zuzycie energii elektrycznej, korzystajace z energii slonca. Taka aplikacja sprawdzilaby sie najlepiej w obiektach duzych np uzytecznosci publicznej, centrach ale gospodartwo domowe nie jest wykluczone. Rozwiazanie jest obecne na zachodzie a popyt na nie stale rosnie, ma bardzo dobry wplyw na bilans energii i nie tylko. Moim pomyslem jest tutaj polaczenie konstrukcji kilku urzadzenen i tym samym stworzenie tanszej alternatywy do obecnych rozwiazan typu solary a wartosc dodana to mozliwosc zmniejszenia kosztow energii elektrycznej. Uwazam, ze obecnie rynek w polsce jest bardzo waski jesli chodzi o energie solarna.
2. Rozwiazanie dla urzadzen sanitarnych poprawiajace komfort korzystania z toalety publicznej czy ogolnodostepnej. Szczegolnie widze tu mozliwosc w hotelach, restauracjach moze szpitalach. W dobie histerii na temat zakazen wirusami i bakteriami higiena sprzedaje sie bardzo dobrze. Moje rozwiazanie oferowaloby przedewszystkim diametralna poprawe higieny w tego typu miejscach. Dalsze mozliwosci widze przy produkcji zywnosci, lekow itp.
Jesli chodzi o 2 ostatnie pomysly to poszukuje inwestroa, ktory bylby zainteresowany podjeciem tematu, spotkaniem i rozmowa