|
Coś jakby firma budowlana |
Coś jakby firma budowlana
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam! Chciałbym się z Wami skonsultować w sprawie mojego pomysłu na biznes. Chciałbym otworzyć jednoosobową firmą budowlaną, która zajmowała by się pozyskiwaniem zleceń i "oddawaniem" ich za odpowiednią prowizją innym firmom wykonawczym lub zatrudnianiem ich na zasadzie podwykonawstwa. Znam się na budownictwie, jestem kosztorysantem, także wszelkie oferty mógłbym wykonywać sam. Co o tym myślicie?
nie pozostaje ci nic innego jak tylko spróbować
Znając Polską rzeczywistość będziesz płacił za inwestora i usuwał usterki za wykonawców :)
Ale teoretycznie pomysł świetny. Życzę powodzenie i do boju rycerzu!!! CZAS ucieka.
To działa na rynku lecz przez kilku przekrętów co pozbierali kase i nie ruszyli kilofem ciężko o zlecenia.
chyba nie o to autorowi chodziło. myślę że miał na myśli po prostu sprzedawanie namiarów na inwestorów.
Właśnie głównym moim celem byłoby bycie jakby przedstawicielem handlowym na własną rękę, choć tak jak wspomniałem nie skreślałbym możliwości bycia głównym wykonawcom i zatrudnienia sprawdzonych podwykonawców.
Skoro jesteś kosztorysantem to znaczy że w przetargach uczestniczyłeś. FIDIC znasz, wiesz co to SIWZ. I jakie refleksje?
Z jednoosobową firmą to panu Zdzisiowi możesz dom wybudować przez podwykonawców, tylko pan Zdzisiu weźmie murarza, tynkarza, hudraulika, itp. na własną rękę, żeby taniej było. Przy przetargach, czyli większych budowach, są potrzebne referencje, udowodnienie, że masz sprzęt, ludzi, itp. Często tworzy się konsorcja, bo jedna nawet duża firma nie spełnia wszystkich wymagań albo nie chce wyrzynać się cenowo z konkurencją. Do tego gwarancje, ubezpieczenia, nieprzewidziane wypadki, itd, itp. Przy firmie teczce obawiam się, że nie będziesz miał konkretnych zleceń. Ale jeżeli chcesz dogadać się z panem Zdzisiem, że mu wytynkujesz i pomalujesz ściany, to OK. Później puszczasz to w Polskę i podwykonawca robi.
Produkuje piękne okna drzwi i parapety z drewna . Mogę zaproponować dobre warunki za współprace . Poszukiwanie klientów a ja całą resztę załatwię . Płacę zaraz po skończeniu zamówienia i po otrzymaniu pieniędzy . Pozdrawiam
Jeśli ma Pan przygotowaną ofertę: zdjęcia, opisy, katalogi to bardzo proszę o kontakt na maila adrian1106@interia.eu a spokojnie porozmawiamy na ten temat.
Odświeżam temat. Może ktoś jeszcze wypowie się na temat tego pomysłu? Z góry dzięki!
ludzie będą kombinować jak ominąć i wyślizgać pośrednika, będą dogadywać się za plecami, wg mnie to jest dobre jako coś okazjonalnego/dorywczego inaczej zszargasz sobie nerwy. . .
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Coś jakby firma budowlana": - firma budowlana - Firma Budowlana. - firma budowlana - Firma budowlana - Taka Jakby Motoryzacja!!
• Strona 1 z 1
|
|