mój problem wygląda tak-
Znalazłem w polsce filię kontrachenta niemieckiego, prowadzę działalność w branży kamieniarskiej.Pojechałem do jego fili, złożyłem ustnie zamówienie, i czekałem na przedstawienie ceny za zamówienie, przedstawiono koszt zamówienia, nie informując mnie o potrzebie posiadania nip-u unijnego, gdy towar dotarł do mnie zapakowany w skrzyniach, zarządano odemnie zapłaty, twierdząc że w razie jakiś problemów wadliwe rzeczy zostaną wymienione,wierząc kontrahentowi, zapłaciłem, czekałem na rachunek, tutaj okazało się że ,że z braku nip-u unijnego(nie jestem vatowcem) kontrahent doliczył podatem vat.Towar zakupiłem w 2006 roku, ,rachunek otrzymałem w 2007 (ponad rok różnicy), czy w związku z tym mogę złożyć skargę na kontrahenta niemieckiego ? czy mogę złożyć skargę za brak wymiany wadliwych towarów ?
czy mogę rządać wymiany całego pomnika, ponieważ tworzy integralną część z wadliwym elementem ? ( chodzi o właściwość kamieni naturalnych, niektóre kamienie muszą być z jednego wyrobiska, ponieważ ten sam gatunek , różni się odcieniem i fakturą, wymiana jednego elementu nie powoduje poprawy jakości wykonania pomnika)
czy w momencie otrzymania rachunku mogę rządać jakiejś pisemnej formy gwarancjii na towar, a jeżeli tego nie otrzymam, mogę zwróćić towar w całości
dziękuję