|
Czarne złoto |
Czarne złoto
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, przymierzamy sie z kolega do otwarcia składu z węglem(poki co sam węgiel).Mieszkam na obrzeżach 30 tys miasta, łacznie plus wioski to kolo 50 tys ludzi. Dysponujemy własna (2h) działka 30m od drogi krajowej. W planach jest zakup wywrotki i ladowarki o to podstawa:), plus waga. Dysponujemy kwoto koło 35 tys, plus ewetulanie dodatcja z pup. Ciekawi nas jak wyglada dofinansowani z PUP (17 tys) na nas dwoje czy jest to mozliwe?. W okolicy jest kilka ogolnobudowlanych składów które posiadają w ofercie wegiel, zastanawiamy się czy to ma sens, z naszego pkt widzenia ma, bo nie bedziemy mieli kosztów typu: dzierżawa terenu(własny teren), pracownicy (ja mam C, kolega kurs operatora kop-ład.). Dzięki czemu bedziemy mogli wystartować z duzo niższa cena niż konkurencja.Planujem to otworzyć koło pod koniec wakacji, ile wszytsko nam dojdzie do skutku, a po zimie zajac sie dodatkowo kruszywani itp. Prosze o opinie na ten temat oraz odnosnie dotacji z PUP na dwie osoby.?
Sam węgiel to stanowczo za mało. Można policzyć jakie będziecie mieli obroty. Jeżeli jest 4 sprzedawców węgla i razem rocznie sprzedają np. 1000 ton i wy wejdziecie na rynek to te 1000 ton będzie sprzedawać już 5 dostawców. Wychodzi 200 ton na rok. To nędzne pieniądze - nawet jak zarobicie na czysto 100zł na tonie. Mam w rodzinie użytkowników kilku domków i wiem, że węgiel to obecnie luksusowe dobro. Każdy pali drzewem jak długo się da (póki nie będzie co najmniej -10 stopni C.).
Pomyślciecie o dołożeniu do oferty drzewa opałowego, może nawozy. Dodatkowo zakładając firmę wpiszcie, że będziecie firmą handlowo - usługową. Będziecie mogli wykonywać usługi transportu i prac budowlanych waszą koparko-ładowarką. Nie znam się na dotacjach z UP, ale myśle, że jak założycie spółkę, to każdy z Was może dostać dotacje osobno. Zadzwońcie do UP - kto pyta nie błądzi. Mam nadzieję, że chociarz trochę pomogłem. pzdr.
Z tymi usługami, to tak się nie rozpędzajcie, bo żeby wozić dla kogoś autem powyżej 3,5t DMC trzeba mieć licencję na trasport, a droga do niej jest długa.
Jak chcecie założyź spółkę, to dostaniecie po 17tys.zł/głowę. Musicie iść do urzędu i tam obaj spełnić ich warunki.
Z tego co ja się orientuje, a własnie wracam z Urzędu pracy (w tej sprawie) dwie osoby nie mogą uzyskać środków unijnych na jedną działalność gospodarczą.
We dwie osoby nie mozemy, ale jedna dotacje jako spółka mozemy dostac? Czyli wg was sprzedajac 200 ton na poczatek to mało? powiedzmy ze zaczniemy 1 sierpnia 2009 sezon trwa gdzies koło 6..7. miesiecy. 200t x 100 zł ( na czysto, po odliczeniu kosztów) = 20000 tys zł, wg ciebie to mało? tym brdziej ze wchodzi sie rynek;] Uwazam ze zysk z tony by wyszedł koło 140 zł. Pomysł z tym drzewem tez jest dobry bo w moim terenie dostwców nie brakuje tlyko ze to sie wiąze z kolejnymi kosztami bo czyms to drzewo trzeba ładowac i wozic autem do 3.5t to raczej ciezko. A moze od razu zaczac weglem i samym kruszywem, a po zimie zaczac poszezac oferte: piasek, zwir itp.
nie dostaniesz dotacji na spółkę. zorientuj się czy będziesz miał możliwość zakupu węgla z kopalni. Z tego co słyszałem (na forum również poruszane)nie jest z tym tak kolorowo.
Co do usług to na to pisze się odpowiednie pkd.
Ale nie mowie o bezpośrednim kontakcie z koplania.. wydaje mi sie ze na poczatek to jakas hurtownia wegla. Ale nie wiem co ogolnie sądzicie o tym pomysle? czy to ma sznase przetrwac na rynku aki biznes. I czy warto inwestowac w taki rodzaj DG
Odświeżam post roach.
20.000/7miesięcy /2 = 1.428,57 na miesiąc na wspólnika. Uważam, że to za mało żeby utrzymać rodzinę i jakieś mieszkanko. Poza tym to jest dochód tylko przez 7 miesięcy, a przez kolejne 5, to co? zęby w ścianę? Sam zauważyłeś, że sprzedaż 200 ton węgla w sezonie to będzie wariant optymistyczny. Jeżeli dla Ciebie 1.5k na miesiąc jest wystarczającym dochodem, to startuj. Dla mnie to za mało, żeby podjąć się takiego ryzyka.
pzdr.
No masz racje ze 1.5k to mało ale ja to wyliczyłem wg twoich przypuszczen. Na poczatek by mi wystrczyło nawet 1.5k bo nie mam zony ani dzieci:D. Mam znajoma co pracuje w podobnej firmie, w składzie budowlanym+wegiel tak ze dowiem się ile sprzedaja wegla w sezonie. W mojej wsi jest koło 550 domow wszystkie se ogrzewane:drzewo wegiel, lub gaz, ale to zadkosc. Do miasta jest niecałe 3 km gdzie mieszka 30000tys ludzi z czego połowa w domach(reszta bloki), sasiednia wioska liczy koło 700 domow a zeby sie dostac do miasta to musi jechac jedyna i głowna droga, przy ktorej planujemy otworzyc skład. Ludzi jest pełno tlyko trzeba było ich mega reklama sciagnac, rabiac wielka reklame przy drodze z cena to chyba by miało sens, bo kazdy by wiedział ile kosztuje, i miał porownanie do innych.
Adasko.zory udzielasz się w wielu tematach, wypowiedzi Twoje są pisane jako opinie nie znoszące sprzeciwu, po prostu guru wiedzy, szczyt mądrości, istny omnibus...
Aby sprowadzić Ciebie na ziemię wspomnę tylko, że Twoja rodzina i znajomi nie palą w piecu "drzewem" jak to raczyłeś opisać... Dla Twojej wiadomości to palą oni "drewnem". Czy mam wyjaśnić różnicę między drzewem a drewnem czy już wpadłeś jaka jest? Jak dalej nie wiesz, to z chęcią wyjaśnię! Założenie, że 4 sprzedawców węgla sprzedaje 1000 t a pojawia się 5 i sprzedaje 1/5 z tego tortu jest tak naiwne, że aż mi brak słów. Równie dobrze może nie sprzedać tony jak przejąć całkowitą sprzedaż węgla w tym rejonie, mam nadzieję, że to też już jest dla Ciebie jasne? Johnydeep otwieraj ten skład węgla, daj dobrą cenę, zaskocz czymś nowym odbiorców a przejmiesz rynek czego Tobie życzę!!! :)
W koncu ktos cos pozytywnego powiedział:)
no i właśnie co do tych usług transportowych to od tak nikt Ci licencji nie da:) Jak Cię ITD "capnie" to 8-tysięcy popłynie ;) A żeby mieć licencję to faktem jest że trzeba się troszkę napocić. Między innymi należy mieć certyfikat kompetencji zawodowych, mieć "dobrą" reputację :) (czyli nie być karanym za przestępstwa skarbowe itd) na pierwsze autko musisz mieć zabezpieczenie finansowe w postaci 9 000 euro. Ogólnie to jest oceniana Twoja sytuacja finansowa. A co do samego biznesu węglowego to jeśli będziesz konkurencyjny na rynku i dobrze się rozreklamujesz to choćbyś miał 10 konkurentów dasz radę. Kwestia jest tylko taka czy wchodzą na rynek masz dojścia by powalczyć "ceną" ?
O usługach transportowych nawet nie mysle bo wiem ze jest duzo zachodu z tym, a był to pomysł adasko.zory. Co do ceny myśle ze jestesmy w stanie obnizyc bo tak jak mowiłem ze nie pałce za grunt, nie płace pracowników, bo sami na to bedziemy pracowac. Koszta to bedzie ZUS, VAT, paliwo+ ewentualne naprawy maszyn, najdroższe bedzie wg mnie utrzymanie pojazdów bo wiadomo za 30tys. to "igiełek" się nie kupi :). I wydaje nam sie, że dzieki tym kosztą jestesmy w stanie przebic konkurencje cena
1. Gdybym uważał się za guru, to pisałbym opinie w każdym wątku. Piszę tylko tam, gdzie mam rozeznanie. W tym przypadku rodzina na wsi prowadzi taki skład, więc znam ich obroty i możliwości. 2. "Moje" wyliczenie, jaką część tortu koledzy dostaną do konsumpcji, to podstawy Marketingu, Zarządzania, Planowania Strategicznego i może jeszcze elementy Biznes Planu, które poznawałem na studiach. Wyliczenia te były wielokrotnie badane empirycznie przez wybitnych naukowców. Jeżeli uważasz, że jesteś mądrzejszy - brawo! Ja się wypowiedziałem - miałem do tego prawo, mało tego, kolega sam prosił o opinię. POKAŻ MI CHOĆ JEDNO ZDANIE, W JAKIMKOLWIEK WĄTKU, Z KTÓREGO WYNIKA, ŻE NIE ZNOSZĘ ŻADNEGO SPRZECIWU? A może mam już kilkadziesiąt lat pracy w różnych warunkach, z nie jednego pieca w życiu jadłem chleb i po prostu znam się na rzeczy? Ciebie Kocie Filemonie pozdrawiam, a autor wątku niech robi co chce.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Czarne złoto": - Czarne wstążki? - podatki, vat i inne czarne magie :) - KRAWATY ŚLEDŹ ŚLEDZIK SLIM FIT CZARNE! SPRZEDAAM ! - Złoto 9 ct z UK - ZŁOTO
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|