|
Czas na "zaskoczenie" firmy/działalności? |
Czas na "zaskoczenie" firmy/działalności?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Chciałbym poznać opinię osób, które wprowadzały w życie swoje pomysły i zakładały DG, prowadziły lub nadal prowadzą własne firmy. W momencie kiedy firma ruszała jaki czas dawaliście sobie na jej rozruszanie? Jeżeli Wam się nie udawało to kiedy stwierdzaliście, że Wasza inwestycja była chybiona i z niej rezygnowaliście? Czy były jakieś momenty zwrotne w Waszej działalności czy tak nagle z dnia na dzień firma zaczęła się rozkręcać w dobrym kierunku?
Żaden pomysł nie musi być chybiony jeśli się go uprzednio dobrze rozplanuje. Wiele osób zapomina o tym, że podstawę w rozwoju firmy stanowi jej promocja, określenie misji oraz grupy docelowej. Jeśli te rzeczy będą brane pod uwagę każdy dobrze zorganizowany biznes ma szanse na rozwój. Poza tym podstawa to znajomość branży, rynku na którym działalność na zostać założona. Widziałam wiele przypadków kiedy ludzie otwierali działalność, bo była opłacalna, a w ostateczności nie do końca mieli pojęcie na jej temat.
--------------------------- Pozdrawiam, Paulina Niżankowska www.adseo.pl
6 miesiecy, tyle bedziemy prowadzic nasz sklep czy bvedzie przynosil dochod czy nie, jesli bedzie-zostaje, jesli nie-zamykamy po 6 miesiacach
I tak i nie, bo gdyby tak było to firmy by nie upadałby/bankrutowały, a według najnowszego raportu UE w tym roku będzie zlikwidowanych najwięcej firm, co oznacza, że coraz trudniej się przebić. Dobre rozplanowanie też niczego nie gwarantuje, bo to co dobrze wygląda "na papierze" w rzeczywistości już nie musi takie być. Sam to odczułem, gdzie mój biznesplan został zaakceptowany przez tzw "głowy", pomysł pochwalony, wyróżniony, nagrodzony itp...a prawda jest taka, że zysków żadnych, a obecnie myślę nad jego zamknięciem, sprzedażą wyposażenia dzięki czemu zwrócą mi się koszty. Oczywiście nie wszystkie moje pomysły takie były (a było ich sporo) - jeden dobrze prosperuje, jeden upada, jeden się rozwija, a dwa są w trackie realizacji, bo wychodzę z założenia, że należy wprowadzać w życie swoje idee, bo tego czy "się uda" czy "się nie uda" nie wie nikt póki nie spróbuje. Robiłem trochę w UK i od tego czasu stwierdziłem, że zrobię coś swojego i z tego będę żył, ale każdy pomysł musi mieć swoje granice - ramy czasowe - bo nic wiecznie nie można ciągnąć skoro nie przynosi zysków, prawda? Ja zawsze to sobie uzależniam - albo do czasu zakończenie wykupu serwera/domeny, momentu opłacania niższej składki ZUS, czasu po kompanii reklamowej itp. Trzeba zdać sobie sprawę, że nie wszystko wypala, ale dzięki temu wiem gdzie był popełniony błąd i obecne pomysły są realizowane na bazie doświadczenia, które jest bezcenne.
A jaką działalność dokładnie prowadzisz ? Może właśnie potrzebne Ci są jakieś lepsze pomysły na reklamę swojej firmy, czasem nawet te najbardziej zakręcone mogą przynieść nieoczekiwane rezultaty. Jakby mi coś wpadło do głowy to chętnie się podzielę pomysłami.
Pewnie nie będzsie to zaskoczeniem, gdy napiszę, że czas taki nie jest do oszacowania ogólnie. Wyznaczają go środki, realna ocena rynku, być może aspekty zewnętrzne (np. dłuższy czas potrzebny na start w dobie kryzysu).
Natomiast - świetnym pomysłe jest, o czym zresztą piszesz, szukanie różnych form działalności - także stoję na stanowisku że warto próbować miast tkwić we frustracji, że "mógłbym coś zrobić, ale nie robię"... Pozdrowienia Bartłomiej Juszczyk -- http://adweb.pl - strategie komunikacji w sieci, budowanie wizerunku, e-commerce, tworzenie witryn www, pozycjonowanie, zaawansowane aplikacje dedykowane czytaj o nas na http://adnews.pl
raz na wozie raz nie. wszystko zalezy od ciebie
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Czas na "zaskoczenie" firmy/działalności?": - Umowa na czas okreslony z przedluzeniem na czas nieokreslony - Umowa najmu na czas okreslony i czas nie określony - czas na czas - Czas na Gaz ?? - czas wolny
• Strona 1 z 1
|
|