Witam wszystkich.
Wydaje mi się ze trafiłem w dobre miejsce.
A wiec postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce i założyć swoją firmę. Z racji tego, że na początku nie planuje niczego wielkiego, nie stać mnie na wynajęcie księgowego ani biura rachunkowego. Co więcej z analiz wynika że będę generował miesięcznie około 200 do 300 dokumentów wiec takie biuro rachunkowe trochę by mnie podliczyło.
No ale wychodząc z założenia, że Polak potrafi postanowiłem sam się tym zająć. Od paru tygodni usilnie czytam i googluje w poszukiwaniu wiedzy. Jednak wiadomo jak czegoś nie zobaczy sie w praktyce, albo jak ktos nie pomoże to nigdy nie jest sie pewnym czy dobrze sie to robi.
Nie chce nikogo przestraszyć ilością moich pytań, gdzieś napisano mi, że odpowiedzi na te pytania warte są kilkaset złotych. No ale co zrobić musze szukać oszczędności.
Tak czy siak nie oczekuje, że otrzymam jakieś wyczerpujące informacje i nic nie będę musiał sam zrobić. Ale czasami wystarczy tylko mała podpowiedź żeby ruszyć z miejsca. Właśnie na takie podpowiedzi liczę.
Dodam że od samego początku będę podatnikiem VAT, a od stycznia mam zamiar uruchomić kasę fiskalną. Główne zajęcie to sprzedaż internetowa.
Ok przejdźmy do sedna, oto moje pytania:
1. Czy będąc płatnikiem VAT w księdze przychodów i rozchodów wpisuje wartości netto czy brutto. Np. kupiłem papier biurowy i w wydatkach mam wpisać jego wartość netto? Natomiast VAT zapisać w ewidencji Vatu? Czy tak samo jest z przychodami?
2. Czy sprzedając muszę również prowadzić ewidencję sprzedaży? Czy wystarczy jak będę na bieżąco uzupełniał zapisy w księdze? Wiem że jak będę miał kasę fiskalną to ewidencji już nie trzeba prowadzić.
3. Czy otwierając firmę muszę zrobić spis z natury? Szczerze to nie wiem co miał bym tam wpisać, gdyż na dzień otwarcia firmy nie będę miał żadnego towaru. Chyba że zdecydował bym się wrzucić w firmę wyposażenie które już mam, np. komputer jakieś szafki itd. Wtedy powinienem zrobić wycenę takich rzeczy, i o ile cena jednej rzeczy nie przekroczy 3500zł wpisać ją do ewidencji wyposażenia a jak przekroczy do ewidencji środków trwałych. W pierwszym przypadku całą sumę mógłbym zaliczyć w koszty, w drugim musiał bym zacząć amortyzację. Przynajmniej tak mi się wydaje.
4. Zaczynając działalność będę do niej wykorzystywał swój komputer który kupiłem parę lat temu i inne podobne rzeczy, które po prostu już mam (moje prywatne rzeczy). Czy rzeczy te stają się wyposażeniem i mam wpisać je do ewidencji wyposażenia? Po części odpowiedziałem sobie wyżej, ale może być też tak że jednak nie zdecyduje się wrzucić tego w żadną ewidencję, czy wtedy mogę używać do działań formowych swoich prywatnych rzeczy?
5. Czy dobrze rozumiem? Korzystając z samochodu prywatnego, prowadzę ewidencję przejazdów a następnie ilość rzeczywiście przejechanych kilometrów mnożę przez około 0,8 (skąd wziąć dokładną wartość) i koszt wpisuje w księgę jako wartość brutto. Ale czy musze zbierać też faktury? Czy robią to tylko ludzie który mają samochód na firmę. Wtedy mogą sobie odpisać Vat. Ja natomiast mając samochód prywatny mogę odpisać tylko wartość brutto od przychodu. Mnożąc ilość kilometrów przez 0,8 otrzymam pewna kwotę, załóżmy 350 zł w tym czasie będę również tankował i brał rachunki( o ile trzeba). Wiadomo że tankuje się raz na jakiś czas, np. raz na miesiąc za 400zł.. Podejrzewam ze do księgi wpisze wartość niższą, brutto.
6. Czy w kolumnie 13 księgi mam wpisać opłaty poniesione na Zus, który płacę za siebie? Wiem że nie całe bo społeczne i emerytalne w koszty a składkę zdrowotną odliczę od podatku w wysokości 7,75% składlki.
7. Jak to jest z tym rozliczeniem vatu. Czy za dany miesiąc wpłacam do US cały VAT należny i tak co miesiąc, a potem oni oddadzą mi Vat naliczony na podstawie faktur które przedstawię. Czy też sam obliczam w ciągu miesiąca różnicę miedzy watem naliczonym a należnym i tylko tą różnicę wpłacam do US. Aha i czy ta różnica jest moim kosztem, czy po prostu płace i zapominam o wszystkim.
8. Czy jeżeli poniosę teraz jakieś koszty i załóżmy, że będą one większe od dochodów, to czy one przeniosą się na następny rok? Czy po prostu stracę, a od nowego roku będę musiał wystartować jakby od początku, po spisie z natury? Wiem że będę musiał tu rozstrzygnąć która metoda kasowa czy memoriałowa daje możliwość przeniesienie kosztów na następny rok. Szczególnie ze teraz jest koniec roku i boje się że jak coś kupie to po prostu nie zdążę tego zbilansować zyskami.
19. Nie wiem czy gdzieś mi się obiło ale czy wartość vatu z faktur zaokrągla się do pełnych złotych? Czy też ostateczna sumę na koniec miesiąca?
11. Czy będąc płatnikiem Vat jestem zobowiązany do wystawiania faktur? Np. sprzedaje coś przez Internet i klient nie chce faktury, czy mimo wszystko muszę ją wystawić i schować do dowodów? Innymi słowy czy na wszystko co sprzedam musze wystawiać faktury? Tu wydaje mi się że jednak nie szczególnie jak była by kasa fiskalna, na którą sprzedaż i tak nabije.
12. W spisie towarów zwolnionych z podatku Vat znalazłem różnego rodzaju filmy. Czy oznacza to że kiedy będę sprzedawał wykonany przeze mnie film edukacyjny, np. kurs posługiwania się Wordem na płycie dvd. To czy sprzedaż takiego filmu nie będzie objęta podatkiem Vat?
Cóż z gorących pytań to na razie tyle. Niestety nie mam w swoim otoczeniu nikogo kto mógłby mi na nie odpowiedzieć, a jedynie spekuluje ze znajomymi.
Dzięki za zainteresowanie.
Pozdrawiam, życzę dużych obrotów:)