Cześć czołem, kluski z rosołem :)
Ten temat chciałbym podzielić na trzy wątki:
[center] Wątek pierwszy [/center]
W niedzielę wyjeżdżam do Czech do Pilzna (Pilsner Urquell - mówi Wam to coś ?). Jadę do pracy w Panasonic'u i zastanawiam się, co można by było tam sprzedawać (chodzi o polskie produkty). W grę wchodzi raczej handel na jakimś bazarze (nie wiem jakie są ceny lokali, ale podejrzewam że duże). Żywność? Ubrania? Kompletnie nie wiem... rozeznania rynku nie mam niestety.
Blisko mnie nie ma żadnej fabryki, także regionalne produkty z moich stron odpadają (Szczecin).
[center] Wątek drugi [/center]
Mam zarejestrowaną działalność w Polsce. Czy mogę na tą działalność prowadzić firmę w Czechach? Jak to się ma do skarbówki i podatków (rozliczam się na zasadach ogólnych - PKPiR).
Załóżmy, że sprzedam tam w Czechach jakiś produkt. Z kim się muszę za to rozliczyć? Jaki dokument wystawić (f-v odpada, bo nie jestem vatowcem). Może mnie ktoś nakierować? Czy z tamtejszą skarbówką też muszę mieć do czynienia?
[center]Wątek trzeci [/center]
Z racji takiej, że wyjeżdżam w odległy świat :) za chlebem, chciałbym pożegnać się ze wszystkimi. Chciałbym przeprosić za moje głupie pomysły :P i za to, że czasem byłem zgryźliwy w niektórych postach.
Fakt faktem nie byłem tu długo (na tym forum), ale jakoś zżyłem się z nim :)
Pewnie nie będę miał Internetu tam w Czechach, także nie będę się więcej tu udzielał, przynajmniej przez rok.
[center] Tak więc - moi drodzy - na pożegnanie odpowiedzcie jeszcze ostatni raz na moje pytania. Jak ktoś się orientuje w temacie, to niech śmiało pisze :) [/center]
Pozdrawiam i życzę powodzenia