Witam forumowiczów. Ok. 3 miesiące temu zleciłem firmie zajmującej się tworzeniem profesjonalnych sklepów internetowych zbudowanie sklepu zajmującego się sprzedażą części samochodowych. W tworzeniu tego sklepu moim zadaniem było dostarczenie katalogu części jakie chciałbym sprzedawać. Nie handluję częściami w realu jednak w związku z dobrymi kontaktami w 2 dużych hurtowniach zdecydowałem się na ten rodzaj biznesu.
W trakcie tworzenia sklepu webmasterzy poprosili o dostarczenie katalogu części, który im przekazałem ponieważ jedna z hurtowni posiada bardzo dobrą bazę na płycie cd. Tutaj jednak zaczyna się cały problem. Katalog części nie wystarczy do stworzenia profesjonalnego sklepu ponieważ potrzebna jest wyszukiwarka części zamiennych oraz ich zamienników na podstawie marki samochodu, modelu itd. Jak się dowiedziałem telefonicznie od kilku dystrybutorów części zamiennych jedynym posiadaczem takiej wyszukiwarki jest firma tec doc która za licencję do takiego typu wyszukiwania sprzedaje za kwotę 6.000 Euro/rok. Jest to jednak spora kwota. Mam pytanie do forumowiczów, którzy mogą mieć jakąś wiedzę na ten temat, czy jest jakaś inna firma posiadająca wyszukiwarkę i bazę części zamiennych z powiązanymi zamiennikami, którą mogę legalnie wykorzystać w sklepie internetowym? Dodam, że przeszukałem kilkadziesiąt fachowych stron i wszyscy oferują katalogi, które są zbudowane na bazie tec doca, zmodyfikowane , a następnie sprzedawane pod inną nazwą jednak katalogi te nie posiadają powiązania części zamiennych oryginalnych z zamiennikami i to jest spory problem.
Proszę o pomoc w temacie, ponieważ moim zdaniem jeżeli sklep ma być profesjonalny i funkcjonalny musi spełniać jakieś przyzwoite normy dając kupującym pełen komfort w szukaniu odpowiedniego produktu.
Pozdrawiam i dziękuję za wskazówki. ;-)