Witam po wielu pomysłach na biznes postanowilem zając sie produkcja części zamiennych do samochodów osobowych. Dokladnie jeszcze nie wiem jakie to maja byc czesci i do jakich marek. Produkcja bedzie polegala na odlewaniu i obrobce. Z piecem jest problem bo jest on drogi i narazie mnie na niego nie stac ale znajomy ma odlewnie i u niego bede mogl odlewac. Maszyny do obrobki posiadam(tokarka, 2 frezarki, wiertarka+ masa sprzetu). Ze zbytem na poczatek tez nie bedzie problemu bo 2 znajomych jest przedstawicielami duzej hurtowni na mazowszu. Formy po kosztach zrobi mi ojciec(nie dziala na maszynach o ktorych wczesniej pisalem). Lokal tez mam jakies 70m i na poczatek to w zupelnosci powinno wystarczyc. Niby wszystko ladnie, pieknie ale sie wacham. Co myslicie o takim biznesie? Ostatnio znajomy mi mowil ze ten rynek jest juz przesycony i kazda hurtownia ma swoich dostawcow. Moje pytania do Was:
*Czy na taka produkcje potrzebuje jakis atestow, homologacji itp.?
*Jakie czesci najlepiej produkowac(niekoniecznie do aut osobowych tylko ze na te czesci bym mial jako taki zbyt)
*Gdzie moge znalezc statystyki awaryjnosci samochodow a dokladnie ktore czesci sie psuja najczesciej i w jakich samochodach.
Poniewaz jest to moj pierwszy biznes chetnie nawiaze wspolprace z osoba z mazowsza.