Witam,
Czy jeżeli spółka uzyskała wielomilionową bezwrotną pomoc publiczną to czy tak otrzymane pieniądze wpływają i zawyżają EBITDA ?
Telesfor
|
Czy bezwrotna pomoc publiczna wpływa na EBITDA ? |
Czy bezwrotna pomoc publiczna wpływa na EBITDA ?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ GPW
‹ GPW - Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
Witam,
Czy jeżeli spółka uzyskała wielomilionową bezwrotną pomoc publiczną to czy tak otrzymane pieniądze wpływają i zawyżają EBITDA ? Telesfor
Jeśli poza przychodami i kosztami operacyjnymi w formule ebitda przyjmiesz pozostałe przychody operacyjne (gdzie się ujmuje dotacje) to tak. jesli liczysz ebitda od dołu, tnz korygując zysk netto o podatki odsetki i amrtyzację, to też. pozdrawiam
Dziękuję za informacje. Czy jest więc przypadek w którym, odpowiedź brzmiała by NIE. Jak więc musiały by być zaksięgowane dotacje UE aby nie wchodziły do EBITDA ? Czy jest w ogóle taki sposób wykazywania dotacji UE w bilansie ? W przypadku, który mnie interesuje, dana firma bez dotacji UE miałą by wynik (zysk brutto) ujemny, a z dotacjami UE wynik ten jest dodatni co fałszuje rzeczywisty obraz i jest niekorzystne dla mnie jako potencjalnego inwestora. Proszę o opinię i informacje.
zauważ, ze skoro masz inforamcję o uzskanej przez firmę dotacji, to jestes w stanie mnmiej lub bardzie skorygować jej bilans o to jednorazwoe wydarzenie. jeśli masz dostęp do pełnego sprawozdania finansowego, to wydaje mi się, że powinien być w stanie wyłapać w bilansie dotację, oraz w rachnuku zysków i strat także.
Wg mnie ebitda nie jest obiektywnie istniejącym darem od boga tylko pewną umowną formułą służącą porowywnaiwa gotowkej zyskowności roznych przedsiebiorstw. żeby zapewnić porównywalność z podstawowej działaności , powinieneś skorygować ebitda o dotacje, wykazywane w pozostałych przychodach operacyjnych. w swej umowność może wieć raz ujmować wszystkie przychodu a raz tylko operacyjne. tak dlugo jak o tym wiesz, nie ma problemu. nie widzę powodu, dla którego ebitda danej firmy byłaby dla ciebie niekorzystna., co najwyżej kłopotliwa jesli wymagałby by korekty. pozdrawiam
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Czy bezwrotna pomoc publiczna wpływa na EBITDA ?": - Sława-jak wpływa na rozwój biznesowy - dotacja bezwrotna z uni na istniejaca dzialalnosc jednoosobo - Czy dotacje unijne wpływają na EBITDA spółki ? - Zbiórka publiczna - NZOZ i ZOZ, prywatna i publiczna klinika, przychodnia.
• Strona 1 z 1
|
|