witam
Mam pewien dylemat. W lutym ruszam z nowym przedsięwzięciem internetowym (sprzedaż pewnych towarów). Nazwa stronki to odcień pewnego koloru dwuwyrazowy, coś w stylu SkyBlue w polskiej domenie (przykladowo) www.skyblue.pl
Zamierzam sporo czasu i wszelkie wolne srodki finansowe przeznaczac na inwestycje reklamowo pozycjonnujące jednak nie bardzo wiem czy to ma sens czy moze lepiej zmienic nazwe całej "firmy" / stronki ... co nie przyszłoby mi latwo bo nazwa obecna pasuje mi jak nic, jest zmysłowa, oryginalna ,pasuje do rodzaju produktow ktore bede oferował no i mam pomysł na design/logo pod nazwę. Czy mogę zostac przy tejj domenie.pl i odniesc spory sukces na rynku globalnym ? (Przy jednoczesnym lokalnym?). Niestety moja nazwa w domenie com jest zajęta bo jakaś pierd..ona firma sprzedająca domeny myśli że zarobi na niej 100-115 000 dolarow bo sprawdziłem i za tyle chcą ją sprzedać (w paru serwisach typu aukcje domen znalazlem takie oferty).Powiem szczerze że irytuje mnie takie firmy czy osoby moim zdaniem powinni wprowadzic jakies rozwiązania prawne odnosnie tych domen .. nie moze tak byc ze ktos trzyma po 200 domen z czego 90% zawiera durne linki sponsorowane i jakies reklamy a taka jest wlasnie moja nazwa w tej domenie com. Sprawdzałem, data waznosci tej domeny jest do 21 lutego ale nie jestem naiwny że sie zagapią ...- chyba nie ma zadnego sprytnego sposobu by przejąć tak marnotrawioną domene? Ciekawe czy jak za rok podalbym ich do sadu ze dzialaja na mmoja niekorzysc w oparciu na paserstwo czy bym wygrał... (bo tak sie sklada ze w 85% te linki reklamowe u nich oferuja ten sam rodzaj produktow co ja bede sprzedawał)
Ale wracając do sedna ,mam konkretne pytania :
1. Czy jest realna szansa wypromowac domene.pl w katalogu.com z takim samym skutkiem jakbym promowal tę samą stronkę z domeną .com ? Moja strona będzie dwujęzyczna (przełącznik wersji językowej) angielsko/polska.
2. Zależy mi na skutecznym pozycjonowaniu w lokalnych katalogach google ( regionalnych) np: google.de,google,fr,google,co.uk -czy to możliwe czy raczej trudne? Sam raczej bym się tym nie zajmował ale może komuś zlecić ....
3. czy jednoczesne pozycjonowanie w paru katalogach regionalnych lub w dwoch : google.com i google.pl niesie ze sobą jakies niebezpieczeństwa lub szczególne przypadki-wpadki :-)?
Pytam o to ponieważ zależy mi na pozyskaniu globalnych klientow - jak najszerszy rynek zbytu a ograniczenie sie do polskiego internetu nie przyniesie mi większych profitów.