|
Czy darowizna jest dochodem |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatki
Autor
Wiadomość
Mam otrzymać darowiznę - 10.000 zł od córki. Dokłada do zakupu auta. Jeśli załatwimy formalnie to - czy otrzymana kewota będzie dla mnie dochodem - takim który muszę wykazać np.w PIT-36 a więc opodatkować?
Darowizna nie jest dochodem. Darowizna jest darowizną. Od darowizny nie płaci się podatku dochodowego tylko podatek od spadków i darowizn.
Dzięki za już,proszę o jeszcze. Mam sam.osobowy/ciężarowy z kratką, kupiony nowy, w 2003 r. Kupiony na właść. firmy, VAT odpisany kończy się odpis amort. Jeśli sprzedam to będzie dochód dla f-my, faktura itd. Ale chcę rzeczywiście podarować go córce. Spodziewam się, że nie będzie dochodu, pod.VAT - po prostu nic nie zapłacę ale nie jestem pewny tego.Wysłałem zapyt. w tej sprawie do skarbówki, 2 -m-ce minęło, odp. nie ma. Może ktoś wie, z góry dzięki, pozdr. A przy okazji, biuro które mi prowadzi krip uznało że sam.ten już nie jest ciężarowy/ wzór Lisaka/ i nie odlicza się VAT-u od benzyny. A co z prawem nabytym?
Witam. Ciągle pytałem, dziś mogę też odpowiedzieć. Zwróciłem się do org.skarb. oficjalnie w sprawie darowania saochodu j.w. Odpowiedź - mogę sam. darować córce lecz zwrócić wcześniej VAT jaki pozostał w tym samochodzie.Wg wartości aktualnej. Wyjaśnienie liczy kilka stron, ja zrozumiałem j.w. Pozostaje kwestia wyceny samochodu - brak w Eurotaxie i innych wartości samochodu Primera P-12 jako ciężarowego. Jak to zrobić i nie stracić. Pozdr.
|
|