|
Czy dostając dotacje moge ominąć zus? |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS - Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Autor
Wiadomość
Witam.Dostajac dotacje z unii trzeba prowadzic działalnosc 5 lat z czego 2 płaci sie may zus.mam pytanie czy w trakcie tych 5 lat moge zmienic status firmy z jednoosobowej np na spółke bo chyba wtedy mozna ominac zus?
Nie można
ok a czy mozna w takim razie przepisac firme na kogos po otrzymaniu dotacji?Wiemze firma musi istniec 5 lat bo inaczej trzeba oddac kase ale czy moze istniec na kogo innego czy nie?
Zakładając jednoosobową DG nie zakładasz żadnej firmy.
Nie ma żadnej firmy - jest tylko osoba fizyczna TY, która prowadzi DG.
dobrze wiec czy w takim razie moge przepisac cz ynie na kogos innego jak wzialem dotacje przed upływem 5 lat?
A co konkretnie chcesz zrobić ??
Podpisać umowę o wzięciu Ciebie w niewolę ?? W jasyr? Czy jeszcze coś innego??? Co prawda Faust zaprzedał siebie diabłu, ale to było dość dawno temu.
Pytałem czy moge zlikwidowac DG i otworzyc nowe na kogo innego jak brałem dotacje.Chyba nie trudno sie tego domyslic panie Wielkot:)
Nie 5 tylko 3. I co Ty za dotację chcesz brać skoro na ZUS Ci nie wystarczy? Po co rozpoczynać taką inwestycję? Brać tylko dlatego, że dają a potem nie mieć na ZUS?
Nie wazne czy mnie stac czy nie na zus.DG prowadze 2,5 roku a dotacje dawno dostałem.Pytam po raz enty czy w takiej sytuacji jak 2 lata temu dostałem dotacje moge zlikwidowac DG i otworzyc na kogo innego kto juz płaci zus?Czy jasno sie wyrazam bo chyba juz jasniej sie nie da:)
Rozumiem, że dotacja ze ZPORRu (stąd te 5 lat) na rozwój jednoosobowej działalności gospodarczej, tak? Jeżeli tak to przez 5 lat musisz mieć działalność a więc i płacić ZUS. Jedyna opcją zmniejszenia tych opłat jest uzyskanie innego tytułu do ubezpieczenia czyli np. zatrudnienie się u kogoś tak, aby uniknąć płacenia społecznego z działalności. Zostanie Ci jednak zdrowotne. Oczywiście nie wspominając o tym, że uzyskanie innego tytułu do ubezpieczenia może być w niektórych wypadkach trudne lub nawet niemożliwe ;-)
No i o taka odpowiedz mi chodziło:)Dzieki Wojtek
|
|