|
Czy dostanę jakąś dotację ? |
Czy dostanę jakąś dotację ?
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Jesli kupie firmę działającą i przynoszącą zyski a własciwie to dwa lokale które są wynajmowane, mam szanse na jakąś dotacje ?
widze ze szukasz czegos na tym forum na polepszenie swojej sytuacji
a wiec zawsze jest szansa zebys uzyskal dotacje musisz tylko wiedziec ze dotacja z UE to nie jest tak ze dzis skladasz wniosek a za np tydzien otrzymasz kase. musisz zlozyc wniosek poczekac az cie zaklasyfikuja pod ktorys z punktow dofinansowania i po (jesli wszystko ok ) pol roku dostajesz dofinansowanie. dofinansowanie - czyli zwrot wlozonych pieniedzy w projekt i jest to w roznych projektach az do 50% poniesionych wydatkow. np. zamierzasz kupic maszyne do czegos tam . skladasz wniosek o dotacjie i kupujesz ja za 100 tys . sprawdzaja wniosek i po akceptacji oddaja ci 50 tys. czas oczekiwania na zwrot kasy rozny zalezny od wojewodztwa . od 1 miesiaca nawet do 2 lat. najszybciej chyba dostaniesz z urzedu pracy na wlasna dzialalnosc -jesli sie nie myle to jest teraz 40 tys ale pozyczki (bezzwrotnej) na otwarcie dg i tylko trzeba prowadzic 1 rok zeby nie oddawac.
Tak ale ta dotacja o której mówisz 50% to 50% zwrotu inwestycji ale nie więcej jak 300tyś i dla małych czy mikro przedsiębiorstw.
Czyli trzeba zatrudniach hm... bodajże do 3 osób. Tak wiem że trzeba czekać na dotacje, w moim PUPie dla bezrobotnych nawet ponad pół roku.
sa rozne dotacje.
po 1 musisz miec biznes plan po 2 idziesz do gminy i tam musi byc jakas osoba ktora zajmuje sie dotacjami . pogadasz cos ci doradza i zlozysz wniosek (pod jaki punkt dopasowac twoj projekt). no a pozniej trzeba czekac i czekac i jeszcze raz czekac. napewno nie licz ze pieniadze dostaniesz od razu. zainwestujesz swoje srodki oni sprawdza i jesli wszystko bedzie ok dostaniesz zwrot w ilus tam % swojch pieniedzy
wiódł ślepy kulawego :)
pozdrawiam
Odezwał się głuchoniemy :)
rzczywiście trochę niezrozumiale się wyraziłem :) kilka lat już w tym siedzę i nie psotkałem dotacji na zakup funkcjonujących firm. w pup. takie rozwiązanie jest wskazywane jako oboejscie przepsiów. takze majatek uzywany bywa wykluczony lub mocno ograniczony w zakupach. Nie sptokałem się z dotacjami na zakup lokali na wynajem - byłby to hit głośny na cały kraj. wiec nie masz szans na dotację w takiej konstrukcji. reszta do dyrdymały. pozdrawiam
widzisz bajker bat to jest gosc twierdzi ze siedzi w tym temacie kilka lat a jak pytasz to cisza.
ja nie mam zbyt wiele doczynienia z dotacjami ale staram sie pomoc jak moge. sam kiedys poszukiwalem pomocy aby dostac jakas dotacje i wiem ze celowo nikt nic nie pisze i nie mowi zeby czlowiek musial skorzystac z jakieis firmy ktora tym sie zajmuje, a to wszystko kosztuje. druga strona medalu bajker piszesz tak ogolnikowo i teoretycznie ze ciezko cokolwiek doradzic
Mam okazje kupić od rodziny dwa lokale o powierzchni 70mkw i 110mkw w centrum 20. tysięcznego miasta.
Dają one dochód ok 6tyś miesiąc. chciałbym założyć nową działalność gospodarczą i wyrwać chociaż z PUP. No ale tu kropka bo ja już prowadzę DG i nie dostane tej z PUPu. Więc może ta dla mikroprzedsiębiorstw ? No nic, jesli dostanę troche kredytu na zakup tych lokali to przejdę sie do jakiejs firmy bo w internecie na ten temat co forum to inna opinia o dotacjach. Aha i jakiś projekt dla młodych przedsiębiorczych podobno ma być od lutego 2012, ja studiuje zaocznie więc może bym się załapał
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Czy dostanę jakąś dotację ?": - Czy dostane jakas dodacje? - Jest szansa na jakąś dotacje ?? - czy mam szanse otrzymać jakąś dotacje - Jest szansa na jakąś dotacje? - Czy mogę w ogole starać sie o jakąś dotacje ??
• Strona 1 z 1
|
|