|
czy inwestowac |
|
Strona główna forum
‹ GPW
‹ Giełda Papierów Wartościowych
Autor
Wiadomość
witam.mam 5000 pln,i niewiem czy sprubowac zagrac na gpw sama czy zlecic to fachowcom,chodzi mi o to czy zarobią tyle zeby wystarczyło na prowizje itd ,ps jestem laikem w tych sprawach. z góry dziekuje.
Na prowizje na pewno zarobią, tylko jaki to ma sens ? Mając 5000 pln na lokacie, czy w funduszu dużo nie zarobisz. Aktualnie sytuacja na GPW jest nieciekawa i dla początkującego inwestora, jak Ty będzie ciężko cokolwiek samemu zdziałać. Jeśli te 5 tys. nie jest dla Ciebie "zbytnio" ważne zainwestuj je, jeśli stracisz, to chociaż coś się nauczysz ( szanować pieniądze:) ). Pozdrawiam.
Na twoim miejscu to to bym zalozyl konto oszczednosciowe - zawsze jakas kaska urosnie - nie jest to wiele bo zaledwie 4.75% w skali roku a wiec 237zl w skali roku czyli miesiecznie 20 zl ale tej kaski na bank nie stracisz .Jesli chodzi o inwestowanie to teraz lepiej nie bo wieksze jest prawdopodobienstwo ze ja stracisz niz zyskasz zarobisz, tymbardziej ze dopiero sie zaczeals interesowac gielda, wiec lep iej zaczekaj z inwestowanie jak nadejdzie hossa na gieldzie wtedy zarobic moze prawie kazdy. pozdro
Witam.
Jeżeli chodzi o inwestycje - to poleciłbym ze swojej strony poczytanie o sytuacji na giełdzie oraz o różnych TFI - na takich forach jak biznesforum, bankier, money, parkiet, fundi, UnionKlub. Mam nadzieje, że pomoże to Tobie podjąć najlepszą decyzję co do inwestycji:) Pozdrawiam
No ja to się tak dokońca nie zgodzę z takim stwierdzeniem, właśnie przez takie myślenie ludzie powypłacali mnóstwo piniędzy z funduszy inwestycyjnych i co ... tylko potracili... Dlaczego? Bo kupili drogo i tanio sprzedali! Mało przedsiębiorcze zachowanie, a jak chcesz zarobić to zacznij z tych 5 000 inwestować regularnie co miesiąc po 500 zł i nie bój się ich ulokować w fundusze akcyjne... (tylko licz się, że te pieniądze muszą tam być min. 5-6 lat!). Jak kupisz teraz kiedy jest tanio, albo jeszcze wytrzymasz kilka tygodni jak ceny jeszcze trochę pospadają, to jak przyjdzie hossa to odbijesz się 2,3 razy szybciej... a jak zaczniesz kupować przy hossie to zarobisz, ale nie tyle co będziesz w stanie ugrać od tego momentu.
Kolego ArturUb masz racje i doskonale wiem, ze nie nalezy tak myslec ale watek psychologiczny jest mocniejszy niz sobie wyobrazasz, dlatego wiele ludzi, przedewszystkim inwestorzy indiwidualni wycofuja swoje oszczednosci z funduszy teraz. Wiem ze skoro jest bessa to nalezy kupowac bo mozna tanio kupic ale zauwaz ze kolezanka iwa 7006 pytala w co zainwestowac ja jej tylko odradzilem i chyba dobrze zrobilem bo gdyby wtedy kupila jakies akcje to by stracila, nie namawiam jej zeby wogole nie inwestowala ale zeby jeszcze poczekala az sie poprawi sytuacja na gieldzie. pozdro
witajcie,chce sie nauczyc grac na giełdziie,moge prosic o jakis info gdzie i czym sie kierowac pozdro
Witam:)
W dzisiejszej sytuacji na rynku, polecam inwestycje długo terminowe tu inwestują nie wiele pieniedzy mozna zarobic Ludzie prosze was nie panikujcie ktos rano powie bessa i wszyscy leca do agencji i za kolnież agenta i wybieraja kase ludzie troche rozsądku, to sa inwestycje długoterminowe, Organizuje spotkania biznesowe ze znajomymi jeżeli jest ktoś zainteresowany rozmowami z ludzmi kturzy inwestowali inwestuja i będą inwestować bo wiedzą że to sie opłaca to zapraszam spotkania są bezplatne
generalnie to jednak ciężko jest zachować stalowe nerwy jeśli wszystko leci na łeb i na szyję.
Jeśli ktoś Zainwestował dość dawno to jeszcze zarabia. Pomimo tych spadków. Długoterminowo nie ma takiego stresu. Troszkę analizy wybadanie, w którą spółkę można zainwestować i nie chwytać zysku od razu. Nie można skakać z kwiatka na kwiatek.
inwestuj w monety III RP od wakacji zaczynaja iść ostro w górę, mogę Ci doradzić w co inwestować. Jesli masz większa gotówkę to możesz miesięcznie z tego spokojnie wyżyć.
|
|