witam
sprawa wyglada nastepujaco:
jest wies taka typowo przelotowa...wies ta z tego co mi wiadomo caly czas sie rozwija, nowe domki jednorodzinne itd...w tej wsi mamy jeden sklep w srodku i jeden na koncu...bedac w jednym i drugim sklepie mozna zauwazyc ze za tanio tam nie jest...byly 3 sklepy ale jeden padl, przyczyny nie znam...we wsi jest kosciol, duzy cmentarz(przy wylocie)...wies ta liczy sobie ja wiem okolo 1tys mieszkancow...w poblizu sa tez mniejsze wioski, dwie oddalone o 3km, jedna o 5km, kolejne dwie mniejsze o niecale 10km...
do wsi gminnej jest z tego co dobrze licze 13km, do jeszcze wiekszej, to juz ma prawa miejskie ponad 20km i do kolejnej gminy ponad 20km...
Zastanawialam sie nad biznesem w tej wiosce...mianowicie rozwazam taki maly pawilon w ktorym znajdowalby sie sklep spozywczo-przemyslowy(z bardzo konkurencyjnymi cenami, zeby dostac klientow na poczatku) plus solarium plus to taka niewiadomo kwiaciarnia...dodam ze aby udac sie na solar, trzeba jechac najblizej do wiosek wymienionych wyzej...mowiac o kwiaciarni to taka samo...
teraz tak kasa jest, tylko boje sie zeby tego nie wtopic...wydaje mi sie ze pomysl jest dobry...solar to czesto odwiedzane miejsce a ludzie tej wioski maja do niego daleko...mozna powiedziec ze dojazd wychodzi wiecej jak sama zaplata za te kilka minut w solarium...druga sprawa kwiaciarnia, moja dziewczyna zna sie na tym bo pomaga czesto ciotce w kwiaciarni, ciocia miszka w jednej z tych wiosek wyzej...jest kosciol, wiec sa chrzty, wesela i pogrzeby a takze inne uroczystosci, jest cmentarz wiec wydaje mi sie ze kwiaciarnia to dobre roziazanie...po byle kwiatka ludzi musza jechac taki kawal...no i sklep, na poczatku niskie ceny aby przyciagnac klientow, jakies promocje, rabaty itd i mysle ze konkurencja mi padnie wtedy...
wiem ze troche tego duzo jak na pierwszy raz...wkoncu to sklep, solar, kwiaciarnia, troche tego jest potrzeba tez osob ktore trzeba bedzie zatrudnic...
prosze o porade co z tym zrobic, czy zostawic takj jak jest, czy z czegos zrezygnowac i ewentualnie potem otworzyc...?? i czy to w ogole ma sens taki biznes??
pozdro