|
Czy jest szansa?? |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witajcie postanowiłem napisać tu taj post z kilkoma pytaniami do was. chciałem odtworzyć swoją działalność gospodarczą a mianowicie hotel-restauracje, mam doświadczenie prowadziłem włoską restauracje w Niemczech, czy moje starania o kredyt w wysokości 2mln polskich złotych są realne i czy jest możliwe żebym ów kredyt dostał?? czy też jest to niemożliwe?? według mnie jest to inwestycja bardzo dobra gdyż budynek w którym miała by być moja restauracja po pierwsze stoi przy głównej drodze, dwa to już kiedyś istniała tam inna restauracja zysk z tego sądzę że był by ogromny i to już po roku funkcjonowania. wystarczyła by tylko dobra reklama w mojej okolicy jest kilkanaście identycznych budynków które były wybudowana kilkadziesiąt lat temu większość nadal funkcjonuje i to z bardzo dobrymi wynikami. Czy polskie państwo umożliwiło by mi otwarcie tej działalności czy suma jaką potrzebuje na otwarcie tego biznesu jest realna?? czekam na wasze odpowiedzi. Pozdrawiam serdeczne
Co to za dziwne pytanie? Tak, polskie państwo umożliwiłoby. Pytanie o kresyt to inna sprawa. jeżeli masz trochę swojej kasy (20_30% wartości inwestycji to jest szansa. Musiszs mieć dobry biznes plan i wypełnić formalności wymagane przez bank. Rozmawiaj z bankami bezpośrednio lub z doradcą finansowym. jeżeli nie masz min. 20% wartości inwestycji, zapomnij o temacie.
to pytanie jest jak najbardziej na miejscu gdyż każdy wie jakie jest polskie państwo i jakie będzie za kilka lat każdy dobrze wie że jest coraz gorzej pozostaje nam jedynie czekać na cud. Biurokracja w Polsce zniechęca każdego młodego człowieka do działania.
Dziękuje za informacje rozumiem że 200tys jest tu kwotą minimalną jaką muszę mieć. Pozostaje mi jedynie znaleźć dobrego inwestora...
"KAzdy wie.." myslenie mas... Biurokracja zniecheca tych ktorzy nie mogliby poradzic sobie w przyszlosci wiec dobrze ze slabe jednostki odpadaja w przedbiegach, pozwala to zaoszedzic im przyszlych stresow. Kwota jaka jest Ci potrzebna jest uzalezniona od tego jak ma wygladac wspomniany hotel. Co do kredytu to przy takich kwotach mozna mowic o wiekszych wkladach wlasnych i porzadnym zabezpieczeniu. Niemniej pomysl nie jest innowacyjny ale powinien przynosic dochody. Pozdrawiam
Najlepiej jest samemu ten procent zainwestowac, Twoj pomysl zgodny z Twoimi doswiadczeniami jest wylacznie Twoim interesem, Twoja sprawa, to twoje plany, Twoje zamiary realizacji tego rodzaju przedsiewziecia, bo chcesz zainwestowac we "wlasny interes" szukajac inwestora, chyba ze jest to ktos z Rodziny, wsrod zaufanych znajomych. Trzeba mnostwo czasu poswiecic na rozmowach z Bankami. Mozna znalezc dobrych doradcow, z tym to tez nie rob pochopnie, w Polsce jest mase doradcow, ale mniej tych solidnych godnych zaufania, majacych naprawde w tym doswiadczenie bo chodzi o realne fachowe porady z ktorymi Ty prawdopodobnie pojdziesz realizowac wlasny plan. Jesli ogolnie chcesz zainwestowac, zostac Biznesmenem. Mozesz sie sprawdzic jako wlasciciel markowej, z marka rozpoznawalna na calej Europie stacji, nawet 2-och stacji benzynowej cos jak Orlen, Lotos. To oczywiscie jest na zasadach franczyzy. Ale jak sie domyslam to czym sie zajmowales w przeszlosci to pewnie lubisz, wiec warto "robic to co sie lubi" a to wazne.
wiem ze kwota jest duża ale trzeba to najpierw wykupić od komornika bo budynek stoi chodzi tylko o jego remont sprzęt i małą rozbudowę. myślę że poradziłbym sobie z tym mam małe doświadczenie chodzi mi tylko gdzie mam się starać o pieniądze czy z unii czy skąd. Chodzi mi o to czy pod zastaw budynku bym nie dostał hotelarstwo i turystyka jest moją pasją tym co kocham... do kogo muszę się zgłosić o pomoc? powiem ci szczerze że czasem lepiej obcemu zaufać niż rodzinie...
Znajdź inwestora i jemu przedstaw biznes. Jest dużo firm, która będzie zainteresowana.
Z bankami i 2mln zł będzie ciężko... Teraz banki mają problemy z kasą. 10% może być za mało przy takiej kwocie. Najlepiej zapytaj. Myślę, że bedziesz musiał wykazać solidne zabezpieczenia na kwotę koło 4mln zł, to banki tłumczą to tym, że jak padniesz, bedą chcieli szybko sprzedać Twoje nieruchomości, czy inne dobra, żeby jak najszybciej odzyskać kasę.
|
|