|
Czy konkursy w sieci dają oczekiwany efekt? |
|
Strona główna forum
‹ E-Biznes
‹ Reklama w internecie
Autor
Wiadomość
czy konkursy w sieci to dobra reklama dla firmy? ile musi byc odwiedzin, zeby firmie opłacalo się organizować konkurs
zobacz przykładowy konkurs http://www.fashionmedia.pl/content/view/905/82/
Jak zawsze w takich okolicznościach należy odp.: to zależy.
Od czego? Np. od profilu firmy, celu konkursu, oferty, obaszru na jakim działasz itd. Konkursy takich firm jak Pepsi czy jej podobne muszą mieć rozgłos i zasięg światowy bo takie firmy działaja na rynku globalnym. Jeśli masz firmę działającą np. na terenie polski konkurs powinien być ogólno krajowy ale to też nie koniecznie bo możesz sobie np. postawić za cel zwiększenie sprzedaży na terenie dolnegosląska to wówczas robisz konkurs lokalny. Musisz przede wszystkim: - jasno okreslić cel konkursu oraz jego zasięg (częściowo może wynikać z celu) - ustalić górną granicę wydatków na jakie możesz sobie pozwolić - Ustal też profil potencjalnych konkursowiczów (inaczej zaprojektujesz konkurs dla biznesmenów a inaczej dla młodzierzy - a co za tym idzie inaczej bedziesz go reklamował). - teraz możesz zastanowić się nad nagrodami (bo to one przyciągną osoby) oraz formami promocji samego konkursu (bo jakoś ludzie muszą się dowiedzieć o nim)
Według mnie taki konkurs to jest pewna forma reklamy. Można też zamówić gadżety reklamowe( długopisy, smycze, itp.) I wysyłać pocztą bezpośrednio do potencjalnych klientów! Wszystko zależy jaki jest profil firmy!
Pozdrawiam
W naszej agencji marketingowej bardzo się przydają, bo w sytuacjach gdy potencjalnymi klientami są internauci, warto właśnie ich zapytać o zdanie (na praktycznie każdy temat). Ankieta, konkurs z nagrodami jest formą, która jest miła i pożyteczna dla obu stron.
Już kiedyś wspominałem na forum o tym, jak wymyślaliśmy nazwę dla pewnego sprayu. My stworzyliśmy kilka projektów nazw, a wyboru dokonali internauci (było prawie 4000 głosów).
Ja moge wypowiedzieć się na temat konkursów na forum.
Oprucz prowadzonej obecnie działalności ( patrz. profil :P ) zajmowałem - a w sumie dalej sie zajmuje prowadzeniem kilku serwisów o tematyce bukmacherskiej ( i wieloma innymi rzeczami na których można zarobić w internecie ). W pewnym momęcie - kiedy serwis zaczoł przynosić określone dochody i zajmować czołowe pozycje w googlu (drugie na "zakłady bukmacherskie", pierwsze na "systemy bukmacherskie" i wiele innych haseł), nadszedł czas na stworzenie forum bukmacherskiego. Niestety na początku jest trudno - wydałem pare setek na reklamę - ale mało pomogło. Te same pare setek zainwestowane w konkursy - dało o wiele lepszy efekt, ale tez nie oszamiałający tzn. część userów rejestrowała się na forum, tylko po to aby brac udział w konkursach. jest to problem, bo dobre forum powinno zachęcać rzeczowością postów i/lub atmosferą na forum, a nie łapaniem userów na konkursy. Tymniemniej kilka - kilkanaście % ludzi zostaje na forum i udziela się dalej. Podsumowując: Konkursy sa dobre, aby przyciągnąć ludzi i przedstawić produkt - jednak najważniejszy jest sam produkt :)
Konkurs sam w sobie jest OK, ale jak go wypromować?
|
|